Borsa Başkanı Ünalın önü açıldı!

Borsa Başkanı Ünal'ın önü açıldı!

Anayasa Mahkemesi'nin son dakika kararı Ticaret Borsası Başkanı Hüsnü Ünal'ın önünü açtı.

Anayasa Mahkemesi, oda ve borsalarda üst üste 2 dönem yönetim kurulu veya meclis başkanlığı yapmış olanların, aradan 2 seçim dönemi geçmedikçe aynı göreve yeniden seçilemeyeceklerine ilişkin kanun hükmünü iptal etti.

Anayasa Mahkemesi'nin son dakika kararı, halen Çankırı Ticaret Borsası Başkanlığı görevini sürdüren Başkan Hüsnü Ünal'ı da hayli rahatlattı.
 
Anayasa Mahkemesi'nin kararı çerçevesinde Başkan Hüsnü Ünal tekrar Ticaret Borsası Başkanlığına aday olabilecek. 
 
MAHKEMENİN KARARI
 
Ankara 13. ve 7. İdare Mahkemeleri, baktıkları davalarda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu'nun, ''üst üste 2 dönem süresince meclis başkanlığı, yönetim kurulu başkanlığı, konsey başkanlığı ve birlik başkanlığı görevlerinde bulunanlar aradan 2 seçim dönemi geçmedikçe aynı görevlere yeniden seçilemezler'' şeklindeki hükümlerinin Anayasa'ya aykırı olduğu sonucuna vararak, Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.
 
Davaları birleştirerek esastan görüşen Anayasa Mahkemesi heyeti, düzenlemeyi Anayasa'ya aykırı buldu.
 
KARARDAN AK PARTİ DE ETKİLENEBİLİR
 
Anayasa Mahkemesi'nin verdiği iptal kararına dayandırdığı gerekçenin, AK Parti'nin tüzüğünde yer alan ve parti üyelerine konulan 3 dönem milletvekilliği, belediye başkanlığı, il ya da ilçe yöneticiliği yapanlar, en az bir dönem ara vermeden, aynı görevlere aday olamazlar kuralında da geçerli olması sözkonusu.
 
Gerek TC Anayasası'nda, gerekse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde yer alan "seçme ve seçilme hakkı", sadece STK, kurum ve kuruluşlarda görev almakla sınırlı değil, siyasette de geçerli bir hak.
 
Dolayısıyla; AK Parti'de üst üste üç dönem vekillik/belediye başkanlığı/il ya da ilçe yöneticiliği yapmış bir TC vatandaşının mahkemeye gitmesi;
 
Ya da, Yüce Mahkeme'nin Odalar ve Borsalar yönetim kurulu için aldığı bu kararı ve gerekçesini gözönüne alan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın resen harekete geçmesi ile, AK Parti tüzüğünün de ilgili hükümlerinin iptalinin önü açılabilir. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
8 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler