Borsa ve Oda seçimleri ertelendi

Borsa ve Oda seçimleri ertelendi

Bakanlar Kurulu, oda ve borsaların seçimlerinin 2013’ün Şubat ayında başlayıp Mart’ta tamamlanmasına karar verdi.

Bakanlar Kurulu, oda ve borsaların seçimlerinin 2013’ün Şubat ayında başlayıp Mart’ta tamamlanmasına karar verdi. 4 aylık erteleme ihtiyacı, AB uyum kriterleri kapsamında NACE kodlarına uyum sürecinden kaynaklandı. Kodlar bir türlü yetiştirilemedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı oda ve borsalarda seçimler 4 ay ertelendi. Bakanlar Kurulu, oda ve borsaların organ seçimlerinin, 2013 yılının Şubat ayında başlayıp Mart ayında tamamlanmasına karar verdi. Karar, Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararda, “5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun 84. maddesi gereğince bu yılın Ekim ayında başlayıp Kasım ayında tamamlanması gereken Oda ve Borsaların organ seçimlerinin, 2013 yılının Şubat ayında başlayıp Mart ayında tamamlanması, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ilgili yazısı üzerine Bakanlar Kurulu’nca kararlaştırılmıştır” denildi.
 
Hükümetin oda ve borsaların seçimlerini 4 ay erteleme gerekçesi, teknik nedenlere dayanıyor. Oda ve borsa yönetimlerinin hükümete ilettiği erteleme talebinin kabul gördüğü ve bu ayın başında kararname hazırlandığı belirtiliyor. Erteleme ihtiyacının Avrupa Birliği (AB) uyum kriterleri kapsamında NACE kodlarına uyum sürecinden kaynaklandığı vurgulanıyor. AB uyum kriterleri doğrultusunda, kısa adıyla NACE olarak bilinen ve AB’deki ekonomik faaliyetlerin istatistiksel sınıflandırılmasını sağlayan sisteme göre meslek komitelerinin yapılandırılması gerekiyor. TOBB’a bağlı oda ve borsaların da bu NACE kodlarına göre yeni yapıya uyum sağlamaları gerekiyor. Bu açıdan oda ve borsalar söz konusu yapılandırmayı tamamlayabilmek için hükümetten uzun süredir ek süre istiyordu.
 
Erteleme ihtiyacı yaratan süreç, AB uyum kriterleri doğrultusunda, kısa adıyla NACE olarak bilinen ve ekonomik faaliyetlerin istatiksel sınıflandırılmasını sağlayan sisteme göre meslek komitelerinin yapılandırılmasıyla başladı. Bu kapsamda bir de NACE kodlarının 4 haneden 6 haneye çıkmasıyla durum daha da karmaşık hale geldi. Türkiye’de bu sistemi Sanayi Bakanlığı yerine Maliye Bakanlığı yürütüyor. Maliye Bakanlığı, oda ve borsalara üye şirketlerin son bir yıldaki cirosunu dikkate alıyor. Bir şirket en fazla ciroyu hangi şirkette yapmışsa, o sektörde yer alıyor ve o meslek komitesi kapsamında değerlendiriliyor.
 
Kodlar yetişmiyor
 
Bunu belirlemek için Maliye Bakanlığı tüm şirketlerden belge istiyor. Oda ve borsalara üye tüm şirketler Mayıs ayı sonuna kadar belgelerini Maleyi Bakanlığı’na gönderdi. Bakanlık bu belgelere göre şirketlerin kodlarını belirleyip yazıyla şirket yönetimlerine bildirmek zorunda. Ancak bakanlık bu işlemi hâlâ tamamlayamadı ve Temmuz sonuna kadar da bitmeyeceği tahmin ediliyor. Maliye Bakanlığı’nın bildirmesinin ardından şirketler kendileriyle ilgili yapılan gruplandırmaya itiraz edebilecek. İtirazın da 1 ay içinde sonuçlanması, bu nedenle Ağustos sonuna kadar sürecin devam etmesi bekleniyor. Tüm bu çalışmaların ardından Türkiye genelinde tüm oda ve borsalarda seçime girecek listeler belirlenecek. Mevcut takvime göre sürecin yetişmeyeceği anlaşılınca erteleme kaçınılmaz hale geldi.
 
TOBB SEÇİMİNDE ERTELEME YOK
 
ODA ve borsa seçimlerinde yapılan bu ertelemenin ardından gözler TOBB başkanlığı seçimleriyle ilgili bir erteleme olasılığına çevrildi. Ancak 2013 yılının Mayıs ayında yapılacak olan TOBB seçimiyle ilgili herhangi bir erteleme kararı bulunmuyor. TOBB yasası gereği, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Mayıs 2013’te görev süresini tamamlayacak ve bir daha seçilemeyecek. Bu durumun değişmesi, TOBB Başkanı’nın bir daha seçilmesini engelleyen yasa hükmünün değişmesiyle mümkün olabiliyor. Ancak hükümetin bu hükmü değiştirmemek konusunda kesin kararı olduğu vurgulanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler