Bradley Manning: Ben sızdırdım içim rahat

Bradley Manning: Ben sızdırdım içim rahat

ABD askeri Bradley Manning, önceki gün çıktığı askeri mahkemede ilk kez suçunu kabul etti.

ABD’ye ait gizli yazışmaları WikiLeaks’e sızdırmaktan yargılanan ABD askeri Bradley Manning, önceki gün çıktığı askeri mahkemede ilk kez suçunu kabul etti. Manning’in 20 yıl hapis cezası alması bekleniyor

Irak ve Afganistan savaşlarında, ABD’ye ait gizli belgeleri WikiLeaks internet sitesine sızdırmaktan 2010 yılında tutuklanan 25 yaşındaki Er Bradley Manning, divanıharpte ifade verdi. Maryland eyaletinde bulunan Fort Meade üssündeki askeri mahkemeye, 35 sayfalık açıklamasını sunan Manning, Irak’taki Amerikan askerlerini “kana susamış” olarak tanımladı. Savaşın gerçek yüzünü, dünyaya göstermek için belgeleri sızdırdığını belirten Manning, “İnsanları öldürmek takıntı haline gelmişti. Amerikan halkını, olanlar konusunda bilgilendirmeyi istedim” dedi.
 
DÜŞMANA YARDIM ETMEDİM
Kendisine yöneltilen 22 suçlamadan 10’unu kabul eden Manning, ömür boyu hapis yatmasına neden olacak “düşmana yardım etmek” suçlamasını ise reddetti. “Amerikan halkı, Irak ve Afganistan’daki her bir insanın etkisiz hale getirilmesi gereken bir hedef olmadığını anlamalı” diyen er Manning, “Askerlerin oradaki davranışlarından çok rahatsızdım. Başardığım şey sayesinde vicdanım artık çok rahat” dedi.
 
GİZLİ DOSYALARI FOTOĞRAF MAKİNASIYLA KAÇIRMIŞ
Açık diplomasinin, dünya barışı sağlayacağını ifade eden Manning, belgelerin ABD’ye zarar vermeyeceğini düşündüğünü belirtti. Irak’ta üslerdeki internet bağlantısı kötü olduğu için, belgeleri harici hafızalarda arşivlediklerini anlatan Manning, 2010’da ABD’ye dönerken belgeleri kendi fotoğraf makinasının hafızasına da kaydettiğini, bu şekilde yanında getirdiğini açıkladı.
 
ÖNCE GAZETELERE GÖTÜRMÜŞ
Elindeki bilgileri öncelikle ABD’deki en önde gelen gazetelere götürdüğünü söyleyen er Manning, ilk olarak Washington Post gazetesine daha sonra da The New York Times’a gittiğini anlattı. İki gazetenin de konuyla ilgilenmediğini ifade eden Manning, dünyayı bilgilendirme fikrinden vazgeçmediği için, elindeki dökümanları daha sonra WikiLeaks internet sitesine vermeye karar verdiğini açıkladı.
 
WIKILEAKS'TE NELER ORTAYA ÇIKMIŞTI? 
- Açıklanan ilk belgelerde, Tunus Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali ve eşi Leyla’nın varlıklı hayatı açığa çıkmış, halkın buna karşı ayaklanmasıyla, Arap Baharı başlamıştı.
 
- Belgelerde, Amerikalı siyasetçilerin, Türkiye’nin elinde nükleer silah olduğu yönünde yorumlar
 
- Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin, ABD’li diplomatlara 70 milyon Müslüman’ın Avrupa’ya girişine izin vermeyeceğini net bir şekilde söylediği ifadesi
 
- İtalyan siyasetçilerin, Türkiye’yi İran konusunda ikili oynamakla suçladıkları sözleri
 
- Azerbaycan Cumhuraşkanı İlham Aliyev’in Amerikalı yetkililere, Türk hükümetinden hoşnut olmadığını ve Türkiye’nin enerji merkezi olmasını istemediğini belirttiği görüşme.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler