"Bu görüntüler Uluslararası Savaş Mahkemesi'ne götürülür"

"Bu görüntüler Uluslararası Savaş Mahkemesi'ne götürülür"

Türk askeri ile IŞİD militanları arasındaki görüşmeleri kayda alan DİHA’nın görüntüleri Meclis gündeminde. HDP’li Baluken, Davutoğlu’nu “Bu görüntüler Türkiye’yi Uluslararası Savaş Mahkemesi’nde yargılanabilecek noktaya getirir” diye uyardı.

HDP, Dicle Haber Ajansı’nda (DİHA) yer alan Türkiye-Suriye sınırında TSK mensubu askerler ile IŞİD militanlarının görüşme yaptıklarına dair görüntüleri Meclis gündemine taşıdı. Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi veren HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “Bütün dünya kamuoyunun terör örgütü saydığı IŞİD çete yapılanması ile ilişkiden dolayı Türkiye’yi Uluslararası Savaş Mahkemesi’nde yargılanabilecek bir noktaya getiren durumla ilgili bugüne kadar yapılmış idari, mülki ve adli bir soruşturma var mıdır?” dedi.

DİHA’da yer alan görüntülerin Türkiye-IŞİD ilişkisini bir kez daha ortaya çıkardığını belirten Baluken, şunları belirtti: “Haberin içeriğinde Zorava tepesi mevkiinde IŞİD çetesi üyeleri, Kobane’lilerin eşyalarını yakıyor, talan ve yağma gerçekleştiriyor. Daha sonra sınırın sıfır noktasına gelen çete üyeleri ile iki zırhlı araçtan inen TSK mensubu yedi asker görüşme yapıyor. Yarım saatlik bir görüşmeden sonra da çete üyeleri ile askerler vedalaşıp ayrılıyorlar.”

“TALİMAT MI VAR”
Aynı zamanda PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşen HDP’nin İmralı heyetinde yer alan Baluken, Davutoğlu’na şu soruları yöneltti: “IŞİD çetesi üyeleri ile görüşen askerler kimlerdir? Görüşme talimatı kim tarafından verilmiş ve bağlantı nasıl kurulmuştur? Ellerinde silahları olan IŞİD çete üyeleri ile görüşme yapılmasının hukuki dayanağı var mıdır? Yoksa söz konusu görüşmeyi yapan askerler ve görüşme talimatını verenler hakkında yasal işlem başlatılacak mıdır? IŞİD çeteleri ile yapılan görüşmenin içeriği nedir? Bu görüşmede IŞİD çete üyeleri ile askerler arasında Kobane’ye yönelik saldırıların koordinasyonu ile ilgili bir bilgi alışverişi ve planlamanın yapıldığına dair kuşkular vardır. Bu konuda merkezi bir talimat var mıdır? Söz konusu görüşmeyi yapan askerler herhangi bir soruşturmaya tabi tutulmuş mudur? Askerler ile IŞİD çete mensupları arasındaki görüşmeye dair ortaya çıkan görüntülere istinaden söz konusu görüşmeler hangi sıklıkta yapılmaktadır?

Görüşmelerin periyodlarına dair elinizde bilgi var mıdır? Bu hususta, bütün dünya kamuoyunun terör örgütü saydığı IŞİD çete yapılanması ile ilişkiden dolayı Türkiye’yi Uluslararası Savaş Mahkemesi’nde yargılanabilecek bir noktaya getiren durumla ilgili bugüne kadar yapılmış idari, mülki ve adli bir soruşturma var mıdır? Soruşturmalar kapsamında açığa alınmış askeri, mülki ya da idari personel var mıdır?”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler