Bu vizyonun temeli çürük!

Bu vizyonun temeli çürük!

Başbakan’ın dünyaya örnek gösterdiği kayakla atlama pistinden skandal çıktı. Bilirkişi ‘Eksik malzeme nedeniyle çöktü’ raporu verdi

Erzurum’daki Kayakla Atlama Kuleleri pistinde meydana gelen göçük nedeniyle Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada, bilirkişi heyeti inceleme yaptı. İlk belirlemelere göre, çöken pistlerin zemin etüdü yapılmadan inşa edildiği, pistleri ayakta tutan beton zeminin içindeki çelik kazıkların 25 ila 50 metre derinlikte olması gerekirken yığma toprak üzerine sadece 1 metre çelik kazıklar kullanıldığı, pist eğiminin de yanlış olduğu; aktif olmamasına karşın fay hattının göz ardı edildiği ortaya çıktı.

Erzurum’da 25’inci Dünya Üniversiteler Kış oyunları için 5 Nisan 2009 günü ihale edilen, 2 Mayıs 2009’da yapımına başlanılan, 1 Ekim 2010’da inşaatı tamamlanan ve 94 milyon liraya mal olan Türkiye’nin ilk ve tek Kayakla Atlama Kuleleri’nde 15 Temmuz günü saat 15:00’de meydana gelen göçük nedeniyle Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. “Edimin ifasına fesat karıştırmak, genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması ve kuleleri teslim alan kamu görevlileri hakkında görevi kötüye kullanmak” suçlarından başlatılan soruşturma kapmasında, göçüğün büyük ihmal sonucu meydana geldiğine dikkat çekildi.

Cumhuriyet Savcısı, Atatürk Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nde görevli 4 öğretim üyesi ile birlikte önceki gün Kiremitliktepe’ye giderek keşif yaptı. Heyelanın meydana geldiği 20, 40, 60 metre yüksekliğinde kuleler ile 95 ve 125 metre yükseklikteki kuleler arasındaki bölgeye dolgu yapıldığını belirten bilirkişiler, kulelerin yapıldığı alanın heyelanlı bölge olduğuna dikkat çekti.

Uzmanlar, iniş rampaları olarak nitelendirilen pistlerin zeminde analiz etüdü yapılmadan pistlerin yapıldığına işaret etti. Pistleri ayakta tutan beton içindeki çelik konstrüksiyon kazıkların 25 ile 50 metre derinlikte olması gerekirken, yığma toprak üzerine sadece 1 metre konstrüksiyon kazık kullanıldığına dikkat çeken bilirkişiler, pist eğiminin de yanlış olduğunu vurguladı. Uzmanlar ayrıca, aktif olmamasına karşın fay hattının göz ardı edildiğini, buradaki enerjinin boşaltılmadan inşa edilmesinin yanlış olduğuna dikkat çekti. Heyet, olay anında kulelerden atlayış olmamasını, tesislerin boşaltılmış olmasını büyük şans olarak değerlendirdi.

CHP, MÜTEAHHİDİN DURUMUNU MECLİSE TAŞIDI!
Öte yandan CHP, Erzurum’da yaptığı kayak pisti çöken AKP’nin gözde müteahhidi Sarıdağlar’ın durumunu Meclis’e taşıdı. Firmanın diğer işlerinin de şaibe altında olduğunu söyleyen CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, “Önümüzdeki yıllarda benzeri tehlikelerin yaşanmaması için, firmanın teslim ettiği bina ve tesisler ile halen inşaatı süren bina ve diğer tesislerin, yetkili birimler tarafından, yapı güvenliği açısından yeniden incelenmesi zorunlu hale gelmiştir” dedi.

CHP’li Yalçınkaya, firmanın devam eden inşa işleri arasında “Ankara Eryaman FSM İnşaatı, Erzurum Kabul Tarama Gönderme Merkezi İnşaatı, Konya Stadyumu inşaatı, Hakkâri Havalimanı altyapı ve Müteferrik İnşaat işi, Bingöl Havalimanı, Afyon Kadın Doğum Hastanesi, Karabük Üniversitesi Merkezi Derslikler İnşaatı, Samsun Çarşamba Konut ve Sosyal Donatı İnşaatı, Trabzon Stadyum inşaatı, Bingöl 1500 Seyircili Spor Salon İkmal Projesi inşaatı” olduğunu hatırlatarak, yaşanan kazadan sonra firmanın bu işlerinin de “şaibe” altında kaldığını kaydetti. Rıza Yalçınkaya, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yanıtlaması için Meclis’e verdiği soru önergesinde şu sorulara yanıt verilmesini istedi:

“Kayak pistinin atlama kulelerinin çökmesinin ardından, kamunun uğradığı maddi zarar ne kadardır? Erzurum’da atlama kulelerinin çökmesi sonucu oluşan milyonlarca lira zararın, inşaatı yapan firmadan tahsil edilmesi düşünülmekte midir? Tesisin mühendislik, kontrol ve teslim alma onayını hangi kurum ve yetkililer yapmıştır. Bu yetkililer hakkında her hangi bir işlem yapmayı düşünüyor musunuz?"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler