Bulaşık akademisi

Bulaşık akademisi

Genç yaşta Londra'ya giden Türk işadamı, yıllarca bulaşıkçılık yaptı. Bir gün kendi restorantını açtı ve 20 milyon sterlin ciroya ulaştı! Ve...

Büyük bir başarı hikayesinin adresi, bu kez Londra'ydı... Kars, Kağızman'da doğup büyüyen Önder Şahan, yokluklar nedeniyle ilkokuldan sonra okuyamadı. 24 yaşına geldiğinde, bir tanıdığının aracılığıyla İngiltere'nin başkenti Londra'ya gitti. Ama hiçbir eğitimi ve mesleki bilgisi yoktu. Burada çeşitli lokantalarda bulaşıkçılık yapmaya başladı. Yıllarca lokanta köşelerinde yattı. Yeri geldi, günde 20 saat çalıştı. Ama çabalarının sonucu çabuk aldı. Bulaşıkçılıktan garsonluğa, aşçılıktan restorant müdürlüğüne kadar yükseldi. 2000 yılında da 4 arkadaşıyla birlikte borç alarak ''Tas Restaurant'' adıyla ilk iş yerini açtı. Restorantı, o yıl "Londra'daki en iyi vejeteryan lokantası" seçildi.

3 MİLYON STERLİN HARCADI
Şahan, kısa sürede popüler oldu ve bunun üzerine peş peşe 8 restorant daha açma imkanı buldu. Zaman içinde ortakları paylarını alarak ayrıldı. Şahan ise çalışmaktan asla vazgeçmedi ve şu anda restorant zincirleri, Londra'nın en gözde semtlerinde 15'e ulaştı. İşletmelerinin yıllık cirosu, 20 milyon sterlini bulan ve 400 kişiye istihdam sağlayan Önder Şahan, içindeki eğitim aşkını ise hiç kaybetmedi. Kaliteli eleman bulmakta zaman zaman zorlandığını fark eden başarılı işadamı, bunun için bir üniversite kurmaya karar verdi. Londra'daki önemli finans merkezi Canary Wharf'ta bir bina satın aldı ve "Docklands Academy"i kurdu. Yaklaşık 3 milyon sterlin harcanan üniversitede, restaurant ve catering yönetiminin yanı sıra hukuk, işletme, finans, medya ve sanat dallarında lisans ve lisansüstü eğitim verilmeye başlandı.

'YAPTIĞINIZ İŞTEN UTANMAYIN'
"Çocuklar, okulsuzluk nedeniyle eğitim olanağından yoksun kalmasın" diyen Şahan, Türkiye'nin her köşesinden Londra'ya eğitim amacıyla gelen pek çok gence iş imkanı sağladığını da vurguladı. Başarılı Türk, "Yanımda çalışan bazı gençlerin yaptıkları işten utandıklarına, kaçındıklarına tanık oldum. Ayrıca gençlerin, kolay yoldan, kısa zamanda, çok para kazanma peşinde olduklarını gözlemledim. Oysa insanın yaptığı işten utanmaması, zorluklara göğüs germesi ve sabretmesi lazım" dedi.

 kaynak: takvim.com.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler