Cami parası denetlenmesin!

Cami parası denetlenmesin!

Yasa taslağındaki ilginç madde...

Dernekler Dairesi’nin taslağı cami derneklerinin hesap verme zorunluluğunu kaldırıyor.

İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi tarafından hazırlanan yasa taslağıyla cami yapımı için yardım toplarken hesap verme zorunluluğu ortadan kalkacak. Taslakla ibadethane yaptırma ve yaşatma derneklerinin, kanundan muaf tutulması öngörülüyor. Bu düzenlemeyle, hesap verme ya da izin alma zorunluluğu olmadan ibadethane bahçesinde istenildiği gibi yardım toplanabilecek.
 
Mevcut düzenlemede ise bu dernekler de, diğer tüm dernekler gibi kanunun bildirim ve denetim hükümlerine tabiydi. Söz konusu tasarı görüşe açılarak, sivil toplum kuruluşlarının 17 Mayıs’a kadar görüş belirtmeleri istendi.
 
Dernekten derneğe
Ayrıca söz konusu yasa taslağında, yardım toplama faaliyetinden elde edilen brüt gelirin yüzde 1’inin İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi’ne aktarılması da öngörülüyor. Düzenlemeye göre söz konusu dairenin, bu parayı yine derneklere hibe vermek için kullanması sağlanacak. Tartışmalı bulunan bu düzenleme “Bir dernekten alınan para bir başka derneğe hibe edilecek” şeklinde eleştiriliyor. Bu durumun da “bağışçı iradesini yok saymak” anlamına geldiği ve bir tür dolaylı vergi olduğu savunuluyor.
 
AVM geliri kurslara
Önceki akşam TBMM’ye sunulan ve alkollü içkilerin reklam ve satışına büyük kısıtlar getiren Torba Yasa teklifinden de Kuran kurslarına bütçe desteği çıktı. Teklifin 9. maddesiyle, camilerin altında, yanında ya da eklentisinde bulunan AVM, market, salon, vb. ticari mekanlardan elde edilen gelirler, Kuran kurslarına aktarılabilecek.
 
Şart aranmayacak
Camilerin söz konusu eklenti ve bölümlerinde yer alan kiracılar, Diyanet Vakfı’na belli bir kira bedeli ödüyorlar. Teklife göre gelir aktarımı yapılırken, Kuran kurslarının “Diyanet’e bağlı olması” şartı da aranmayacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler