Çamlıhemşin’deki “yeşil yol” direnişi sürüyor

Çamlıhemşin’deki “yeşil yol” direnişi sürüyor

Yeşil Yol çalışmaları için bu kez komando eşliğinde iş makinesi bölgeye getirildi. Çamlıhemşinliler ise bölgeye giderek taşlarla yolu kapattı.

Artvin Cerattepe’deki “maden”, İzmir İlkkurşun köyündeki “yol” direnişinin bir benzeri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da memleketi olan Rize’de günlerdir sürüyor.

Karadeniz için yapılması planlanan “Yeşil Yol Projesi” için Çamlıhemşinliler yine ayağa kalktı. Rize Valisi Ersin Yazıcı’nın “anlamış değilim” dediği Çamlıhemşin’deki direnişte komandolar eşliğinde bölgeye sevk edilen iş makinaları vatandaşlar tarafından durduruldu.

Karadeniz’de 8 kentin yaylalarını birbirine bağlayacak 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol Projesi için Çamlıhemşin İlçesi Yukarı Kavrun Yaylası’na tepkiler nedeniyle sokulamayan iş makineleri, bu kez vadinin arka tarafındaki Samistal Yaylası’na komando birlikleri eşliğinde getirildi.

TAŞLARLA YOLU KAPATTILAR
Durumu haber alınca bölgeye hareket eden yöre sakinleri, arızalandığı iddiasıyla bırakılan iş makinesi yolu kestiği için yaylaya gidemeyince, insan zinciri ile taş taşıyarak yeni bir yol oluşturdu. Samistal Yaylası’na ulaşan grup, iş makinesinin önüne geçerek yol çalışmasını durdurup, nöbete başladı.

“İŞTE BİZİM YEŞİL YOLUMUZ”
Yaylaya yürüyerek ulaşmanın 6-7 saat süreceğini göz önüne alan yöre sakinleri, iş makinesinin kapattığı yolun kenarına taşlardan dolgu yaparak yeni bir yol oluşturmaya başladı. Bunun üzerine genç-yaşlı, kadın-erkek yaklaşık 300 kişi yan yana dizilerek insan zinciri oluşturup taş taşımaya başladı. Kimileri taşları sırt ya da kucağında, kimileri de iterek taşımaya çalıştı. Bazıları da yoldan geçişe engel oluşturan taşları çıkarmak için çaba sarf etti.

Yaklaşık 2.5 saat süren çalışma sonunda taş dolgusu ile yapay yolu tamamlayan grup, “İşte bizim Yeşil yolumuz bu” diye bağırarak tepkilerini dile getirdi. Araçları kontrollü olarak yoldan geçiren grup her aracın geçişinde alkışlarla sevinç gösterilerinde bulundu.

camlihemsin-direnisi-671.jpg

KOMANDO BİRLİKLERİNE KARŞI HAVVA ANA
Samistal Yaylası’na ulaşan yöre sakinleri, komando birliklerinin nezaretinde yol açan iş makinesinin önüne geçerek çalışmaya izin vermedi. Jandarma ekipleri ve görevlilerle tartışan grubun tepkileri üzerine iş makinesi operatörleri bölgeden uzaklaştırıldı ve çalışma durduruldu. Dozerin geçeceği güzergahın önüne elinde sopasıyla oturan Havva Bekar, “Yaylaların yolu birleşmeyecek. Kesinlikle istemiyoruz. Vali bize çapulcu diyor. Biz çocukluğumuzdan beri burada yaşıyoruz. Vali, Kaymakam kimdir? Ben halkım ve buradayım. Yaylaları birbirine birleştireceksiniz ama amacınız nedir? Her yaylanın yolu var. Herkes birbirine gelip, gider. İş makinelerini alıp gidin buradan” sözleri ile tepkisini dile getirdi.

VALİ: ANLAMIŞ DEĞİLİM
Rize Valisi Ersin Yazıcı, Karadeniz Bölgesi’nde madencilik faaliyetlerini kolaylaştırmak için yapılacak Yeşil Yol projesine tepki verenleri “anlamadığını” söylemişti.

Yazıcı “Proje kapsamında Yukarı Kavrun yaylasında yapılan yola neden tepki gösterildiğini anlamış değilim. Eylem yapan grup Yeşil Yol’a karşı olduğunu söylüyor. Yeşil Yol projesi ile yaylaları bozmayacağız. Yeşil Yol’un büyük bir bölümü taş kaplama ile yapılacak, asfalt hiç olmayacak. Belirli bölümleri beton olacak. Yeşil Yol’un tamamında üst standartta bir yol yapılmayacak. Standardı çok yüksek bir yol istesek yaparız, ancak yayla yolu oluşu nedeniyle özellikle yapılmayacak. Neden tepki gösterildiğini anlamış değilim. Yukarı Kavrun Yaylasında yaşayan köylülerin talebi çok farklıydı, eylem yapan grup çok farklı şeyler söyledi. Yaylada inceleme yaparak konuyu tekrar değerlendireceğiz.” diye açıklamada bulunmuştu. 

VE JANDARMADAN MÜDAHALE

Karadeniz Bölgesi’nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol Projesi için Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi Yukarı Kavrun Yaylası’na tepkiler nedeniyle sokulamayan iş makineleri, vadinin arka tarafındaki Samistal Yaylası’na komando birlikleri eşliğinde getirilerek yol çalışması başlatıldı. Durumu haber alınca bölgeye hareket eden yöre sakinleri, arızalandığı iddiasıyla bırakılan iş makinesi yolu kestiği için yaylaya gidemeyince, insan zinciri ile taş taşıyarak yeni bir yol oluşturdu. Samistal Yaylası’na ulaşan grup, iş makinesinin önüne geçerek yol çalışmasını durdurup, nöbete başladı.

30374375.jpg

Samistal Yaylası’nda iş makinesinin çalışmasını engellemek için dünden bu yana mücadele eden köylülere güvenlik güçleri tarafından sert müdahalede bulunuldu.  İş makinelerinin önünde bekleyen kadınları bugün öğleden sonra jandarmalar uzaklaştırırken, bazılarını sürükleyerek götürdü. Jandarma bu sert müdahalenin ardından, yaylada bulunan yöre sakinlerinin iş makinelerinin yanına yaklaştırmadı.

Bu arada, Samistal Yaylası’na çıkan her iki yol güzergahı da İl Özel İdaresi’ne ait araçlarla barikat oluşturularak ulaşıma kapatıldı. Çamlıhemşin’den yaylaya çıkışa da güvenlik güçleri izin vermedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler