Çanakkale'de altın madenine çevreci tepkisi

Çanakkale'de altın madenine çevreci tepkisi

Çanakkale merkeze bağlı Kirazlı köyünde yakın zamanda işletmeye açılması beklenen altın madeni için ağaç kesimi, çevrecilerin tepkisini çekti.

CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek'in de aralarında yer aldığı bir heyetle bölgede inceleme gezisi yapan Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, altın madenine karşı önceden yürüttükleri mücadele sonunda duran çalışmaların tekrar başladığına dikkat çekip, "Bir altıncımız, Zarrab'ımız vardı, şimdi Alamos Goldçumuz var. Zarrab'ın başına ne geldiğini gördük. İnşallah Alamos Gold'un da başına da o gelecek" dedi.

Kirazlı bölgesinde, Kanadalı Alamos Gold şirketi adına Doğu Biga Madencilik Sanayi Ticaret A.Ş. tarafından işletmeye açılmak üzere yürütüldüğü ileri sürülen altın madeni çalışmaları için yapılan ağaç kesimi tepkilere neden oldu. CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, değişik partilerin belediye meclis üyeleri, Çanakkale Çevre Platformu üyeleri, İda Dayanışma Derneği ve Kent Konseyi Meclisleri üyeleri, bölgede bir teknik inceleme gezisi gerçekleştirdi. Pekmez Deresi bölgesinde, orman içinde ağaç kesimin yapıldığı yerlerde incelemelerde bulunan heyete, İda Dayanışma Derneği üyesi Dr. İlhan Pirinçciler, sahada yapılan ağaç kesimiyle ilgili bilgi verdi. Çevreciler gezi boyunca, "Altıncı şirket, Kirazlı'yı terk et" sloganı attı, doğa konulu şiirler seslendirdi.

Ağaç kesimi yapılan sahada geziye katılanlara seslenen Başkan Gökhan, "Şu an bir doğa katliamının yapıldığı dere içerisindeyiz. Burada, bu vadide ne kadar ağaç varsa hepsi katledilecek. Bunun başlangıcındayız" diye seslendi. CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ise, "Kazdağları bir dünya mirası. Bizim çocuklarımıza gelecekte bırakacağımız bir miras. Bu bölge aynı zamanda Çanakkale'mizin tek su içme kaynağı olan Atikhisar Barajı'nın da çevresi, koruma alanı. Eğer biz bu bölgeyi kirletirsek, Atikhisar Barajı'nı, su kaynağımızı da kirleteceğimizin farkında mıyız?" diye sordu. İncelemesini tamamlayan katılımcılar, daha sonra maden sahasının yakınında bulunan Bayramiç ilçesi Cazgirler köyüne giderek, kahvehane bahçesinde muhtar Reyhan Kaymak ve köylülere konu hakkında bilgi sundu. Başkan Gökhan, burada basın mensuplarına konuyla ilgili yaptığı açıklamada, altın madeninin kentin içme suyu ihtiyacını karşılayan Atikhisar Barajı'nı zehirleyeceğini belirtti. Bunu da Devlet Su İşleri Müdürlüğü'nün (DSİ) haritası üzerinden Atikhisar Barajı'nı, koruma havzasını ve maden sahalarını göstererek tarif etti.

'AĞAÇLARIN KESİLDİĞİNİ GÖRDÜK'

Atikhisar Barajı'nın koruma sahası içerisinde bir altın işletmesinin açılması için harekete geçildiğini ve bunun içinde ağaçların kesilmeye başlandığını belirten Başkan Gökhan, şunları söyledi:

"Gezi sırasında altın çıkarmak için kaldırılacak tepelerden çıkacak zehirli toprağın depolanacağı alanı gördük. Gezdiğimiz dere boyunda ise ağaçların kesildiğini gördük. Kazdağları'nın, dünyanın oksijeni en yüksek ikinci dağ olduğunu unutmayalım. Bu oksijende bu ormanlardan kaynaklanıyor. Kurulmak istenen altın işleme madeniyle ilgili mücadele ilk kez yapılmıyor. Daha öncede yaptık. Bir geri adım atıldı, durdu. Şimdi yeniden bir hamle başladı. Bir tane altıncımız, Zarrab'ımız vardı, şimdi Alamos Gold'çumuz var. Ama Zarrab'ın başına ne geldiğini gördük. İnşallah Alamos Gold'un da başına o gelecek. Çünkü doğanın tahribi, sahtekarlık ve hilekarlık yaradan katında makbul sayılmaz. Biz onun için mücadele ediyoruz. Hep beraber buradayız. Biz köylülerle konuştuk. Onlarda bu doğanın yok olmasını istemiyorlar. Sadece bir kere, kaç tonsa altın alınacak. Çıkacak olan altının yüzde 95'i yurt dışında bir şirket tarafından alınıp götürülecek. Bize, beyan edilecek altının yüzde 5'i kalacak. Ne kadar beyan edilirse, değer mi?"

'ASIL HIYANET-İ VATANİ'YE BUDUR'

CHP Çanakkale Milletvekili Erkek ise, çevreyi kirletenlerin, çocukların geleceğini de kirlettiğini belirterek, "Şu anda Çanakkale halkının tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı, su havzamız ve Çanakkale halkının sağlığı ciddi tehdit altında. Çünkü barajın su havzasını koruma alanında altın şirketleri faaliyet gösteriyorlar. Eğer siyanürle altın madeni işletmeciliğinde bu zehirler, bu ağır metaller, yeraltı sularımıza derelerimize, barajlarımıza karışırsa, işte her şey o zaman biter. Biz toprağımızın, havamızın, suyumuzun, bu müstesna coğrafyanın, Çanakkale halkının, çevrenin yanındayız. Birileri altın şirketlerinin yanında maalesef. Hani Hıyanet-i Vatani'ye diyorlar ya, işte eğer bu altın şirketlerine bu bölgede, bu havzada işletme ruhsatı verilirse, asıl Hıyanet-i Vatani'ye budur" dedi.

Cazgirler Köyü Muhtarı Reyhan Kaymak ise, "Şimdi bu çalışmadan dolayı halkımız ve köylümüz endişeli. Su kaynaklarına verilebilecek olan zararlardan bahsedildi. Atikhisar Barajı'nın tamamen Çanakkale ilinin bundan zarar göreceğinden bahsedildi. Köyümüze yakın olan Kaletepesi, Çatalkaya, Kirazlı dağı arasındaki vadide, Ayı mağaraları dediğimiz bölgede çalışma yapılacak. Biz de takip ediyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler