Çankırı, Akhisarın başarısından ders çıkartmalı

Çankırı, Akhisar'ın başarısından ders çıkartmalı

İşlettiği üç otopark ve üç halı sahanın geliri yanında bir de forma reklamları var.

1993 yılında kurulan ve arada geçen yaklaşık 20 yıllık süre ile ilgili olarak Çankırıspor hakkında ne yazarsak yazalım Çankırılı okuyucu gözünde "tarafgir" olmaktan öteye geçemeyeceğimizi çok iyi biliyoruz. Ancak Çankırıspor için yaşanılan gün(ler)e baktığımızda da ortaya serilecek olan "tarafgirliğin" ne bize ne de Çankırıspor'a herhangi bir fayda sağlamayacağını da çok iyi biliyoruz.

Demek istediğimiz "tarafgirlikten" öte ortaya somut gerçekler koyarak "ne yaparsak daha iyiye, daha güzele ulaşırız?" sorusuna yanıt bulmak. Ya da bulabilmek!

Bir dileğimiz de; "Az", "küçük", "çok daha küçük" kavramlarının adeta kol gezdiği Çankırı'da "büyük", "daha büyük", "çok daha büyük" kavramlarıyla var olabilmek ve de ortaya çıkan "büyük", "çok büyük"lerin yaratacağı sinerjilerden hem bireysel hem de yaşayan Çankırı olarak nasiplenebilmek arzusunun kök salmasıdır.

İsterseniz gelin, Manisa'nın Akhisar ilçesinden çıkan Akhisar Belediyespor'un Süper Lig'de mücadelede yer alışına kadar geçen serüveni, hiç mi hiç tanımadığımız, belki de Çankırı'ya henüz ayak basmamış bir insanın kaleminden okuyalım. 
 
Öylesine "sindirerek" okuyalım ki; Çankırı şehri, Çankırı insanı olarak, gelmiş geçmiş siyasetçisinden, gelmiş geçmiş valisinden, gelmiş geçmiş belediye başkanından, gelmiş geçmiş kulüp yöneticisinden, gelmiş geçmiş spor yazarından, yerel medyasından, gelmiş geçmiş Çankırı insanından başlayarak günümüze kadar gelelim ve de "nerede yanlış nerede doğru yaptık" özeleştirisini yapma yetisine sahip birey olarak toplum içerisinde yerimizi alalım!
 
Alalım ki; geçmişten gelen hatalardan ders çıkartarak yarınlara gidelim! Gidelim ki Çankırı'nın elindeki avcundaki çok az olan değerlerden bir tanesi olan Çankırıspor'u "ÇANKIRI'nın SPORU" yapalım... Yetinmeyelim; ÇANKIRI'nın SPOR'unu ÜLKE'nin hatta hatta DÜNYA'nın SPOR'u haline dönüştürelim...
 
İnanın bu söylediklerimizi gerçekleştirmek çok zor değil... Hem de hiç değil...
 
Başarı Çankırı'ya çok yakın... Yeter ki Çankırı(lı) o başarıyı istesin...
 
İŞTE AKHİSAR BELEDİYESPOR'UN BAŞARI ÖYKÜSÜ
 
Zeytin, tütün, köfte ve tavuk, şimdi de futbol... Bir ilçeden beklenmeyen büyük işlere imza atan Manisa'nın Akhisar ilçesi, bugünlerde futbol kulübü ile Türkiye'ye nam salıyor. Geçen yıl ilk kez Bank Asya 1. Lig'de mücadele etmeye başlayan ve tek sezonda Süper Lig'e çıkmayı başaran Akhisarspor, önümüzdeki sezon, tarihinde ilk kez Süper Lig'de mücadele verecek. Takım sadece kendisi için değil, bölge için de önemli bir başarıya imza atıyor. Gelecek sezon Ege Bölgesi'ni Süper Lig'de temsil edecek tek takım olacak kulüp, Manisa'yı aşarak tüm Ege'nin de gururu oldu. Başarının arkasında müthiş bir dayanışma, azim ve heyecanlı çabaların bulunduğu 105 bin nüfuslu ilçede her yer bayrak, herkes 'yeşil-siyah' olmuş. Koca koca adamların çocuklar gibi sevindiği ilçede her sohbetin ucu Akhisarspor'a gidiyor. Geçen hafta 2-1'lik Rizespor galibiyetiyle birlikte Bank Asya Kupası'nı evine götüren yeşil-siyahlı ekibin dünkü kupa kutlaması ise dillere destan düğünleri aratmadı. Konserli havai fişekli kutlama için 5 bin kişilik sahaya 15 bin kişi sığmakta güçlük çekti. Yaşlı-genç, herkesi sokağa döken Akhisarspor'un korsan formaları da ilçede peynir ekmek gibi satıyor.
 
akhisar-sampiyon-sozcu-resim-052.jpg
 
İLÇE DEYİP GEÇMEYİN
İzmir'e 80, İstanbul'a 470 kilometre mesafede bulunan Akhisar, Ege Bölgesi'nin en büyük, Türkiye'nin ise 13. büyük ilçesi... İlçe deyip geçmeyin, Akhisar ekonomisi 42 ilden daha büyük. Ekonomisinin yüzde 70'i tarıma dayanan ilçede Türkiye'nin sofralık siyah zeytin üretiminin yüzde 35'i, yeşil zeytinin ise yüzde 70'i karşılanıyor. Tarımdaki toplam geliri ise 613,5 milyon liraya ulaşmış. Yılda 100 milyon dolar olan sofralık zeytin ihracatının 14 milyon doları ilçeden gerçekleştiriliyor. Sadece zeytin değil, Türkiye'nin toplam tütün üretiminin yüzde 10,3'ünü de Akhisar karşılıyor.
 
EGE'NİN YENİ ŞAMPİYONU
Geçen sezon ilk kez mücadele ettiği Bank Asya 1. Lig'de son haftalardaki performansıyla ligde tutunmayı başaran Akhisar Belediyespor, bu yıl teknik direktör Hamza Hamzaoğlu yönetiminde başarılı bir sezon geçirdi. Ligde son haftaya 60 puanla Çaykur Rizespor'un 1 puan önünde 2. sırada giren Ege temsilcisi, final niteliğindeki maçta rakibini 2-1 yenerek, sezonu 63 puanla şampiyon tamamladı ve Elazığspor'la birlikte adını Süper Lig'e yazdırdı. Sadece Akhisar ya da Manisa değil, Ege bölgesinin Süper Lig'deki tek temsilcisi olacak yeşil siyahlıları evinde ziyaret ettik. İlçeyi adım adım dolaştık, havayı kokladık. Burada olup biteni görünce, insanın 'futbol nelere kadir' diyesi geliyor. Yeşil siyaha boyanmış caddeler, akın akın ilçeye gelen ziyaretçiler ve 7'den 70'e sevinç yumağı... Konuştuğumuz herkesin hemfikir olduğu tespit ise oldukça anlamlı... "Yahu Türkiye'de adımızı söylemek isteyenler Akşehirle, Aksarayla karıştırıp duruyordu. Bu başarıyla birlikte şimdi Akhisar olduk."
 
akhisar-cankiri-sampiyon-sozcu-resim-053.jpg
 
HALI SAHADAN SÜPER LİG'E
Akhisarspor'da yönetim kurulunun tamamı esnaf... Kulüp Başkanı Hüseyin Eryüksel mimar mesela. Yönetim içinde doktor ve diş hekimi de var. Kulübün genel bütçesi 9 milyon TL. 367,4 milyon liralık Fenerbahçe bütçesi yanında bu rakam devede kulak kalıyor. Başarıdaki en önemli faktör belediye desteği. Yasal olarak maddi destek veremese de belediye altyapı ve tesislerde büyük kolaylık sağlıyor. Kulübün tüm geliri kiraladığı üç cadde üzerinde verdiği otopark hizmeti gelirleri, üç tane halı sahadan elde ettiği kazançlar ve formasına aldığı göğüs ve sırt reklamlarından oluşuyor.
 
"ARAŞTIRIN BULUN LİGDE KALICI OLMAYA ÇALIŞIN"
Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı başarıdan memnun... Başarının birlik ve beraberliğin, dayanışmanın bir sonucu olduğunu söylüyor. 20 milyon dolar harcayarak yapılamayacak tanıtımı Akhisar'ın 3 günde yaptığını söylüyor. "Bugün kaç gazeteciyle röportaj yaptığımı bile hatırlamıyorum" diyerek başarı öyküsünün tanıtıma katkısını vurguluyor. Akhisarspor formasını bize imzalayarak verirken bile diğer taraftan da telefonla gelen tebrikleri kabul ediyor. Ama başkanı en fazla onurlandıran Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tebriği olmuş. Başbakan Erdoğan, telefonda Hızlı'ya "Sorumluluklarınız artık daha da arttı. Başarıyı yakalayabilmek için bundan sonra süreci daha dikkatli yönetmeniz gerekiyor. Araştırın bulun, ligde kalıcı olmaya çalışın" mesajı iletmiş.
 
"TÜRKİYE NORMALLEŞMESEYDİ BU BAŞARI OLMAZDI"
Akhisarspor Kulübü Başkanı Hüseyin Eryüksel, takımın muazzam başarısını "Türkiye normalleşmeseydi bu başarı olmazdı" ifadesiyle yorumluyor. 'Normalleşmeden kastını sorduğumuzda ise Eryüksel, şu ilginç tespitleri aktarıyor: "Türkiye'de bu değişim olmasaydı, bir ilçe takımını hiç kimse buralara getirmezdi. Futbol adeta arındı.
 
Şike ve teşvikle ilgili gelişmeler bizi bile etkiledi. Tüm radarlar futbola çevrilince hakemler de sahada sadece 'hakemlik' yapmaya başladı. Biz birkaç yıl önce hakemlerle mücadele veriyorduk. Türkiye'deki değişimin yüzü olduk diyebilirim. Değişim sadece futbolda yaşanmadı. Ticarette, siyasette her alanda Türkiye değişti."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler