Çankırı Devlet Hastanesi'nde neler oluyor?

Çankırı Devlet Hastanesi'nde neler oluyor?

Son olarak Başhekim Op. Dr. İsmail Çağatay Topcu'nun görevden alınmasına sahne olan hastanede yönetim krizi had safhada.

Geçtiğimiz günlerde Başhekim Op. Dr. İsmail Çağatay Topcu'nun görevinden alınmasıyla birlikte Çankırı gündeminin ilk sırasına oturan Devlet Hastanesi'nde uzun süredir yaşanan yönetim boşluğunun ortaya çıkardığı sorunlar hastaların aldığı hizmetin kalitesini düşürürken kurumun giderlerini de artırıyor.

GÜNDEM BAŞHEKİM'İ KONUŞURKEN... 
Sözcü18 Haber Merkezi'ne ulaşan bilgiler Çankırı Devlet Hastanesi'nde öncelikli sorunun Tuna Dinç Başkanlığındaki Sağlık-Sen Çankırı İl yönetiminin olumsuz icraatleri olduğunu ortaya koyuyor.

İsterseniz önce Sağlık-Sen'in tüzüğüne bakalım ve kuruluş amaçlarından bir bölümünü hatırlayalım:

"... a) Üyelerinin özlük haklarını, hak ve menfaatlerini korumayı, tüm resmi iş ve işlemlerde üyelerine mevzuata uygun davranılmasını sağlamayı,
b) Başta kendi üyelerinin, sonra tüm sağlık ve sosyal hizmet çalışanları ile kamu görevlilerinin çağdaş yaşam standartlarına yakışır ücret alabilmeleri, daha iyi çalışma şartlarına ve mesleki saygınlığa sahip olmaları için Anayasal ve yasal her türlü mücadeleyi yapmayı,
c) Yapılacak sendikal mücadele ile üyelerine, diğer sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarına ve tüm kamu görevlilerine onurlu, huzurlu ve mutlu olarak çalışabileceği; özgür, adil, katılımcı, kaliteli bir çalışma ortamı hazırlayabilmek için ihtiyaca göre yasal düzenlemelerin yapılmasını, gerekli mevzuat değişikliklerinin gerçekleştirilmesini sağlamayı,
d) Üyelerinin meslekleri ve yürüttükleri görevle ilgili bilgilendirilmelerini, mesleklerinde ilerlemelerini sağlamayı ve aile fertlerinin, eğitim, sağlık, sosyal ve hayat şartlarının iyileştirilmesini ve geliştirilmesini, emeklilik, malûllük, dul ve yetim kalma durumlarında gerekli koruma ve bakım tedbirlerinden faydalanabilmelerini sağlamayı,"
 (Kaynak: http://www.sagliksen.org.tr/tuzuk.html)

Böyle diyor sendikanın web sayfasındaki ilgili bölüm....

Ancak Çankırı'da, Tuna Dinç başkanlığındaki Sağlık-Sen İl yönetiminin Devlet Hastanesinde üyesi olan çalışanlarına tartışmaya açık çok sayıda olumsuz icraatle hizmet verdiği iddialar arasında. 

İsterseniz bu iddiaları da gündeme taşıma gayretine girelim ve eldeki bilgiler çerçevesinde sıralamaya çalışalım:

- Öncelikli olarak mevcut Sendika yönetimi, hastane yönetiminden sorumlu 'Başhekimlik' üzerinde sözümona işleri kolaylaştırma adına 'siyasi hakimiyet' kurma yönünde bugüne kadar hayli başarılı olmuş.

- Sendika yönetimi, çalışanlar adına 'umut olarak' geldiği görevde kısa sürede çehre değiştirerek çalışanlarının büyük bölümü için adeta kabusa dönüşmüş.

- Sendikaya üye hastane çalışanları, görev yapacakları birimleri 'iktidar partisine yakınlıkları-uzaklıkları, sendika yönetimindeki kişilerle kurdukları olumlu-olumsuz diyaloglara göre tespit edilmesinden fazlaca şikayetçi.

- Görevli personelin hastane birimleri arasında 'keyfi uygulamalar' sonucu yer değiştirmesi, çalışanın uzmanlaşma ya da 'uzmanlaşmış' elemanın yabancı olduğu başka bir birimde 'sıradanlaşması'na bunun da sağlık hizmeti alan vatandaşın daha kalitesiz hizmet almasına neden olduğu iddiaları yaygın.

- Sağlık-Sen Çankırı il yönetiminin ortaya koyduğu zincirleme olumsuzluklar, üyesi çalışanların moral-motivasyonunu önemli ölçüde olumsuz etkilerken, ortaya çıkan manzara, başta çalışanların kendi aralarındaki hizmet zincirini sonrasında ev ve aile yaşantılarında da kaos yarattığı iddia ediliyor.

SENDİKA, ÜYESİNE 'MOBBİNG' YAPIYOR
Sözcü18 Haber Merkezi'nin Sağlık-Sen çalışanlarından edindiği bilgiler yukarıda işaret ettiğimiz olumsuzluklarla sınırlı kalmıyor...

Yine iddialara göre; Sendika yönetimi, gerek iktidar partisine, gerekse sendika yönetimine muhalif isimlere karşı her türlü baskıyı uygulayarak, personel arasında bilgi, deneyim-yetenek ve kıdem gibi önemli kıstasları gözardı ederek "siyasi tercih"i ön plana sererek hastalara verilen hizmetin kalitesinin düşmesine sebebiyet veriyor.

Ve böylesi bir fotoğrafa da günümüzde 'mobbing'(*) deniliyor... Bugün için Çankırı Devlet Hastanesi dahilinde Sağlık-Sen Çankırı İl yönetiminin ortaya koyduğu icraatlerle üyesi personele 'mobbing' uyguladığı iddiaları yaygınlaşmış durumda.

(*) Mobbing; Mevcut gücün ya da pozisyonun kötüye kullanılarak; sistematik olarak psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, aşağılama, tehdit vb. şekillerde tecelli eden duygusal bir saldırıdır.

OKUYUCUYA NOT:
Çankırı Devlet Hastanesi'nde yaşanılan ve de bugüne kadar kamuoyuna yansımayan olaylar için vedatbeki@mynet.com adresine e-mail atabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler. (VB)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
16 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler