Çankırı ile ilgili 'Swot Analizi'

 

Akademik ve teknik çevrelerin kullandığı:  Swot sözcüğü halk arasında pek bilinmez. Sözcüğün tanımı ve açılımı ise :
 
SWOT analizi nedir?
Türkiye'de de her geçen gün daha çok uygulanan SWOT analizi, ilgilenilen alanlarda güçlü ve güçsüz yönlerin görülmesi, gelecekte ilgili alanlarda doğabilecek fırsatlara ve tehlikelere karşı hazırlıkların bugünden yapılması, planlamasını sağlar. Kısa ve uzun vadeli kalkınma planıdır. Geçmişte Devlet Planlama Teşkilatı bu görevi yapmıştır.
 
Ne yazık ki Çankırı için sosyo-ekonomik ve sosyo kültürel yönden yapılan planlamalar yetersiz, ilgisiz kalmıştır. Komşu illere baktığınızda daha çok yakınlarda Ankara'nın ilçesi olan Kırıkkale fersah fersah Çankırı'yı geçmiştir. Geçmişe baktığımızda Makine Kimya Fabrikası dışında ne gelmiş, dişe dokunur hangi yatırım yapılmıştır?
 
Bunları sorgulamak gerekmez mi?
 
Çankırı'nın şu anda  başat olduğu bir konu göstermek ise mümkün değildir. Suçlu aramak nafile nefes tüketmektir. Sil baştan geleceğe yönelik girişimlere hemen başlanmalı ki hiç olmazsa Türkiye vagonunun son koltuğunda Çankırı yer alabilsin. Eyalet sisteminden bahseden siyasiler Çankırı'yı her halde eyalet merkezi yapmayacaklar. Olsa olsa Osmanlı’da olduğu gibi eyaletin küçük bir birimi yapacaklardır Belki buda olmayacaktır. Gerisini artık tahmin edin.
 
Çankırı en az bir konuda marka olmak zorundadır. Bunu da gerçekleştirecek olanlar donanımlı, bilgili, ufku açık siyasiler ve bürokratlar, yöneticiler ile toplum önderleridir. İşte Çankırı sıkıntı çekiyorsa deneyimli, donanımlı insanların yok oluşundan veya sayıca çok yetersiz oluşundan kaynaklanmaktadır.
 
SWOT sözcüğünün açılımı ise: S  (Strenghts-Kuvvetli taraflar) Çankırı’nın sosyo-ekonomik-kültürel, eğitim  yönünden güçlü olan yönleri nelerdir?
 
Çankırı’nın kuvvetli olduğu yanları bulmak için, insan gücü, yanında sanayi, tarım ve turizm fırsatlarını, yeteneklerini, potansiyelini, olası üretimin pazarlama gücünü, mevcut girişimcilerin finansal gücünü, işletmecilerin pazardaki deneyimini vb. konularının değerlendirilmesi.  
 
W (Weaknesses-Güçsüz yanlar) Çankırı'nın güçsüz ve zayıf olduğu yanlar nelerdir? Devlet yatırımları yönünden yerel yönetimin ve özel müteşebbislerin mali sorunlarını, pazardaki deneyimsizliklerini, donanımlı ve kalifiye personel yetersizliğinin vb. değerlendirilmesi.
 
O (Opportunities-Olanaklar) Çankırı için hangi olanaklar mevcut? Şu anda faaliyet gösterilen alanlarla ilişkili  başka alanlarda büyüme ve yatırım olanağı var mıdır? Siyasilerin, bürokratların, girişimcilerin kişisel ilişkilerinin Çankırı'’ya sağlayabileceği güç ve mali desteklerin var olup olmadığının vb. değerlendirilmesi.
 
T (Threats-Tehlikeler) Gelecekte Çankırı'’yı hangi tehlikeler bekliyor, örneğin çevre kirliliğinden tutun da, toprakların verimsizleşmesi, göçler vb. resmi özel yatırımlarda var olan veya olabilecek mali kriz olanaklarını, kalifiye insan gücünü göçler nedeniyle kaybetme riskini, Çankırı'nın avantajlarını diğer illere kaptırma riskinin vb. değerlendirilmesi olarak özetleyebiliriz.
 
Yukarıdaki özet dahilinde vatandaş olarak köydeki çobandan TBMM’'ye seçilen siyasiye, köy imamından İl müftüsüne, devletin resmi temsilcisi olan en küçük birim mahalle muhtarından ilin valisine, seyyar satıcıdan iş adamına, ana okulu öğrencisinden üniversite öğrencisine, ilköğretim öğretmeninden üniversite profesörüne kadar Çankırı'nın irdelenmesi gerekiyor. Belki o zaman Çankırı'’nın geri kalmışlığı, insanının neden göç ettiği, katı muhafazakarlığı, 'küçük olsun benim olsun' düşüncesine neden rağbet edildiği ortaya çıkar.
 
Yukarıda saydıklarıma Çankırı’'nın yatırımcı ve ufku açık iş adamlarını asla dahil etmiyorum. Bürokrasisini ise anlatmama gerek yok.
 
Sonuç olarak Çankırı Karatekin Üniversitesi’ni (ÇKÜ), Kuzka-Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı'nı göreve davet ediyorum. Makro düzeyde ve yüzeysel olarak yapılmış analizleri, mikro düzeyde gerçekleştirerek Çankırı’'nın damar haritasını ortaya koyarak, Çankırı'’ya en büyük iyiliği yapmış olacaklar. Böylece ilin gelişmesi ve kalkınması için kıstaslar ortaya çıkarken merkezi hükümetlerin de sosyal-ekonomik-kültürel yeni geliştirici politikalar üretmesini sağlamış olacaklar.
 
Son bir hatırlatma bu iş günümüz bürokrasisi ve ne de siyasilerle gerçekleşir, sadece gölge edilmesin yeterli diye düşünüyorum.
 
Kaynak: http://swotanalizi.com (1)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.