Çankırı tarımına AB desteği

Çankırı tarımına AB desteği

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Çankırı şubesi hizmete girdi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Çankırı şubesi hizmete girdi. Türkiye genelinde 42 ilde şubesi bulunan kurumun Çankırı’da 35 personelle hizmet vereceği öğrenilirken, 7 farklı branşa destek olacağı bildirildi. TKDK Çankırı Şubesi’nin akreditasyon sürecinin ardından çalışmalarına resmi olarak başlayacağı belirtiliyor.

IPARD kapsamında AB’nin Türkiye’ye ayırdığı 874 milyon euroluk bütçe, 1 milyar 165 milyon euroya çıkartıldı.
 
Program kapsamında 1 milyon euroya kadar hibe desteği de verilecek.  Türkiye’de tarıma destek sağlayan mekanizmaların sayısı hızla artıyor. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından yürütülmekte olan IPARD projesi de milyar euroluk bütçesiyle çiftçiye önemli fırsatlar sunuyor.
 
Edinilen bilgiye göre, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Destek Programı (IPARD) kapsamında AB tarafından Türkiye’ye ayrılan 874 milyon euroluk bütçe Türkiye’nin de katkısıyla 1 milyar 165 milyon euroya çıktı. Program kapsamında projelere 1 milyon euroya kadar hibe destekleri veriliyor. Ayrıca program kapsamında toplam 124 milyon euroluk kaynağın tarımsal işletmelere ve kooperatiflere hibe desteği olarak verilmesi öngörüldü. Hibe programı kapsamında 11 Haziran 2012′de başlayacak başvurular 9 Temmuz 2012′ye kadar yapılabilecek. Projelerin 10 aylık süre içinde tamamlanma şartının bulunduğu program kapsamında belirtilen sektörlerde bölge öncelikleri ve sınırlandırmalar olmak kaydıyla hibe başvuruları için uygun görülen 20 ilin ardından 22 ilde daha şubeler faaliyete geçti. TKDK Türkiye genelinde aralarında Çankırı’nın da bulunduğu 42 ilde faaliyetlerini sürdürüyor.
 
Ne amaçlanıyor?
 
Avrupa Birliği’ne katılım öncesinde ortak tarım politikası ve kırsal kalkınma politikasıyla uyumlu olmak adına açılan bu programın hedefleri, tarım sektörünün modernizasyonuna katkıda bulunmak, birincil ürünlerin üretiminde sürdürülebilirliği sağlamak, göçü engellemek, gıda işletmelerinde yeni teknolojiler, yenilikler sunmak, yeni pazar fırsatları yaratmak, gıda güvenliği, veterinerlik, bitki sağlığı ve çevre ile ilgili AB standartları veya diğer standartların iyileştirilmesine katkıda bulunmak.
 
Yüzde 50-65 Oranında Hibe
 
Bu kapsamda et üretimi, et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, süt üretimi ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, meyve ve sebze, su ürünleri, kültür balıkçılığı, arıcılık ve bal üretimi, süs bitkisi, tıbbi ve aromatik bitkiler, kırsal turizm, yerel ürünler ve mikro işletmeler yüzde 50-65 hibe oranıyla destekleniyor.
 
IPARD Nedir?
 
Avrupa Birliği’nin (AB), 2007-2013 yılları arasında uygulayacağı Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı’nın (IPA) kırsal kalkınma bileşeni olan IPARD’den Türkiye’de Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) sorumlu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu program 19 Aralık 2007′de Brüksel’de Avrupa Komisyonu Kırsal Kalkınma Komitesi tarafından kabul edildi.
 
Çankırı’da 7 branşa destek verecek
 
Bu program kapsamında Çankırı’da verilebilecek hibe destekleri;
 
- Kırmızı et ve et ürünleri üreten tarımsal işletmelerin (sığır, koyun ve keçi işletmelerinin modernize edilmesi, genişletilmesi veya yeni tesislerin kurulması),
 
- Et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, (kesimhanelerin modernizasyonu veya yeni tesislerin kurulması)
 
- Kanatlı eti üreten tarımsal işletmeler,
 
- Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi (arıcılık, bal üretimi, ana arı yetiştiriciliği, süs bitkileri yetiştiriciliği, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği).
 
- Yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi (Mesela Çankırı tarhanası, Baş peyniri, Küpecik peyniri, ceviz ezmesi, Panayır helvası gibi ürünler)
 
- Kırsal turizm (mikro işletmeler veya çiftçiler tarafından kurulacak pansiyon, ‘’yatak ve kahvaltı’’ konaklama ve restoran hizmetlerinin gelişiminin ve çiftlik-yayla turizmi tesislerinin kurulması ve geliştirilmesi)
 
- Kültür balıkçılığının geliştirilmesi (alabalık, sazan, yayın, kerevit, su yosunu, kurbağa)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler