Çankırı'da 'kenevir' ekimi için neden çalışma yapılmaz?

Çankırı'da 'kenevir' ekimi için neden çalışma yapılmaz?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından alınan karara göre ülkenin 19 ilinde ekimine müsaade edilen 'kenevir' Çankırı'da neden ekilmez? Bunun için siyasiler neden sessiz kalır?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından alınan karara göre Türkiye’nin 19 ilinde izin alınması şartıyla kenevir üretimine Ekim 2016'da  izin verildi. Bu izne göre kenevir yetiştiriciliği; Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum,İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu,Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak illerinde ve bu illerin bütün ilçelerinde yapılabilecek. Fakat Yönetmelik çerçevesinde belirlenen hükümlere uymak şartı ile bilimsel araştırma amacıyla ana veya tali bitki olarak kenevir yetiştiriciliğine belirtilen bölgeler dışında da izin verilebilecek.

ÇANKIRI'NIN ÇEVRESİNDE EKİM VAR, ÇANKIRI'DA YOK!
Bakanlığın belirlediği 19 il içerisinde bulunan Çorum, Karabük, Kastamonu Çankırı'ya sınır üç il. Bu illerin ilçelerinde de kenevir ekimi yapılırken Çankırı'da kenevir ekiminin yapılmaması hayli düşündürücü.

Konuyla ilgili olarak geçmiş dönem ve bugünkü bölge milletvekillerinin herhangi bir çalışma içine girerek; Çankırı'da kenevir ekimi için gayret göstermemeleri hayli düşündürücü.

Özellikle AKP Grup Başkanvekili Mehmet Emin Akbaşoğlu ile birlikte aynı zamanda Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi olan milletvekili Salim Çivitcioğlu'nun konuya ilgili göstermemeleri de oldukça ilginç!

KENEVİR EKİLECEK TARIM ARAZİLERİ DEĞER KAZANDI
Konuyla ilgili sıcak bir bilgi de bugün gelişti! Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Samsun’da partisinin aday tanıtım toplantısında, "Vezirköprü’de kenevir ekimini yoğun bir şekilde sürdüreceğiz. Burası kenevir ekim merkezi olacak" sözleri gözleri bu ilçeye çevirdi. Bu açıklamadan sonra ilçede kenevir ekilecek arazilerin dönüm fiyatı 3 katına çıktı.

Cumhurbaşkanı’nın kenevir açıklamasının ardından, Vezirköprü ilçesine bağlı Narlısaray Mahallesi’nde kenevir tarımı için arazi almak ve kiralamak isteyen yatırımcılar girişimlerde bulunmaya başladı. Ancak Cumhurbaşkanı’nın açıklamasından önce dönümü 10 bin lira olan tarlaların fiyatları da talep artınca, 3 katına çıktı. En kaliteli kenevirin yetiştirildiği mahallede arazilerin dönüm fiyatı 30 bin liraya kadar çıktığı belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
4 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler