Çankırıda ŞED Kuşanma da neyin nesi?

Çankırı'da "ŞED Kuşanma" da neyin nesi?

Ahilik Haftası etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen "şed kuşanma" törenine tepkiler çığ gibi.

Çankırı'da bugün başlayan "Ahilik Haftası" kutlamaları beraberinde önemli bir tartışmayı da gündeme taşıdı.

Hafta etkinlikleri çerçevesinde bugünkü programda yer alan "ŞED kuşanma tiyatro gösterisi" ve "Yılın Ahisine Şed kuşatması" programı bazı çevrelerde "Bu da nereden çıktı? Eski köye yeni adet mi geliyor?" şeklinde benzer soruların sorulmasına neden oldu.

ŞED KUŞATMA KIRŞEHİR'E AİT

Konuyla ilgili olarak düşüncelerini aldığımız yılların Başağa'sı Arif Astarlıoğlu "Yıllardır yaren geleneğinin yaşatılması yönünde yapılan çalışmaların içerisinde bulundum. Başağalık koltuğunda uzun yıllar oturdum. Çankırı'da yaren geleneği içerisinde 'şed kuşanma' gibi bir gelenek yok. Şed kuşanma işi Kırşehir'e ait bir gelenek. Kültür Bakanlığı da bu geleneği Kırşehir adına tescilledi. Ancak Çankırı'mızda Ahilik Haftası kutlamaları çerçevesinde son iki yıldır yapılan kutlamalara böylesi bir seremoni dahil edilmekte. Yaren konusunda uzman kişilerin de bu duruma tepkileri mevcut. Umarım kısa süre içerisinde böylesi bir hatadan dönülür" dedi. Başağa Astarlıoğlu "Yaren kültürünün önemli isimlerinden Orhan Özkan'ın çok daha geniş açıklama yapmasını bekliyorum" diyerek sözlerini tamamladı. 

İBRAHİM ZENCİRCİ KÖŞESİNDEN SORDU

Sözcü18'in önemli kalemlerinden İbrahim Zencirci de bugün kaleme aldığı “Ahi Gitmiş, Yâran’ı Kalmış Bergüzar" başlıklı yazısında;

 

"Yaran Kültüründe “Şed Kuşanmak” diye bir gelenek var mıdır?
 
Bizce malum olan bazı yaren oğlanlarının, elleri; hırsızlığa, zorbalığa, kötülüğe ve hırsa neden açıktır?
 
Bazı ağaların ve de paşaların sefahate kapalı olması gereken mideleri neden ardına kadar açıktır? 
 
Halk Bankasından alınan milyonlarla üç senedir, şarkıcılarla, türkücülerle  “Şed Kuşanıyorsunuz”  Halk Bankası Genel Müdürü hemşerimiz gidince, ne kuşanacaksınız?" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
7 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler