Çankırılı mimarlar harekete geçti!

Çankırılı mimarlar harekete geçti!

PTT binası ve Cer Atölyesi için tescillenerek koruma talebinde bulunuldu.

Çankırı Mimarlar Odası Temsilciliği yaptığı yazılı açıklama ile Merkez'de bulunan PTT binası ve Cer Atölyesi'nin, kentteki mimarlık kültürünün zenginliği için tescillenerek korunması yolunda ilk adımı attı. Temsilci mimar Seçil Çivitcioğlu yaptığı yazılı açıklamada "Bu iki yapı için T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Ankara Koruma Bölge Müdürlüğü’ne talepte bulunduk." dedi.

Mimarlar Odası Temsilciliğinin konuyla ilgili yazılı açıklaması şöyle:
 
"Kentlerin hafızaları vardır, bu hafıza kenti kimlikli kılar. Bazı yapılar vardır ki, yıllar sonra geldiğinizde onları hep yerinde bulmak istersiniz. Mimarlıkta 'Landmark' diye nitelendirdiğimiz bu yapılar sayesinde gelecek kuşaklara mimarlık kültürümüzü iletiriz. Kentteki mimarlık kültürünün zenginliği için dönem mimarlık eserlerinin tescillenerek korunması gereklidir.
 
Cumhuriyet dönemi eserlerinden Çankırı İli, Merkez İlçesi, Cumhuriyet Mahallesi sınırlarında, Atatürk Anıtı karşısında bulunan, 47 ada 19 parseldeki ‘PTT Binası’ Cumhuriyet dönemine ait önemli bir mimarlık eseridir. Mükemmel oranlarıyla önemli bir mimarlık eseri olan yapının gelecek kuşaklara iletilebilmesi için korunması gerekmektedir. 
 
Ayrıca, Çankırı İli, Merkez İlçesi, Abdülhalik Renda Mahallesi sınırlarında, 759 ada 10 parselde TCDD alanı içinde bulunan eski ‘Cer Atölyesi’nin sanayi mirasımız olarak korunması gereklidir. Söz konusu yapı Çankırı ilinde eşi olmayan önemli bir sanayi mirası ve kültür varlığıdır.
 
Mimarlar Odası olarak yapıların Çankırı’nın kültürel kimliğinin bir parçası olarak yaşatılması ve korunması için ilk adım olan tespit ve tescil işlemlerinin yapılması konusunda 05.04.2013 tarihinde T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Ankara Koruma Bölge Müdürlüğü’ne talepte bulunduk.
 
cankiri-cer-sozcu-resim-051.jpg
 
Çankırılı Mimarlar olarak, Çankırı’daki kent yöneticilerimizden, sayın valimizden, sayın milletvekillerimizden, sayın belediye başkanımızdan, bütün sivil toplum kuruluşlarından ve Çankırılı olsun olmasın kente aidiyet duyan tüm halkımızdan destek bekliyor, konuyu kamuoyuna saygı ile sunuyoruz.
 
TMMOB MİMARLAR ODASI
ÇANKIRI ODA TEMSİLCİLİĞİ
 
27026 SEÇİL ÇİVİTCİOĞLU
29838 BİLGE GAYRET
5861   EMİNE ÜÇÜNCÜ
42521 EMİNE ÇELİK
42157 MERVE GÜLDÜR
43800 AYŞE TATLICI,
41528 FATMA PUL,
5384   SELAHATTİN PAŞABEYOĞLU
15969 KUTLU PEKDEMİR
12598 MUSTAFA METE TIĞLI

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
7 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler