Çankırıya 100 milyon Euroluk DEV YATIRIM

Çankırı'ya 100 milyon Euro'luk DEV YATIRIM

Korgun Organize Sanayiinde gerçekleşecek olan yatırım yaklaşık 200 kişiye iş imkanı sağlayacak.

Yeni Teşvik Yasası kapsamında 5. Bölgede yer alan Çankırı'ya yaklaşık 100 milyon Euro dolayında yeni bir yatırım geliyor.

Sözcü18 Haber Merkezi'nin elde ettiği bilgilere göre sanayi atıklarını elektrik enerjisi ve su buharına dönüştürecek olan tesisin uzun vadede 5 ünite olarak çalışması planlanıyor.
 
İlk etapta tek ünite olarak kurulması planlanan tesis için şimdiden Korgun Organize Sanayi Bölgesinde 50 dönümlük yer tahsisi sağlandı.
 
Çankırı Elektrik Enerji Üretim A.Ş. olarak kuruluşu tamamlanan şirketin yüzde 90 hissesi Karadenizli bir işadamına ait. Geriye kalan yüzde 10 hisse ise eşit olarak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hayrettin Çelikten ile kardeşi Satılmış Çelikten'in.
 
200 KİŞİYE İŞ İMKANI SAĞLAYACAK
Korgun Organize Sanayi Bölgesinde yaklaşık 50 dönümlük bir alan üzerinde kurulacak olan tesiste; Sanayi atıkları depolama ve işleme geri dönüşüm tesisi kurularak, elektrik enerjisi ve su buharı üretilecek. İlk etapta tek ünite kurularak işletmeye açılacak tesisin kuruluş maliyeti yaklaşık 90 milyon Euro civarında. Şirketin ihtiyacı olan sermayenin büyük bir bölümünü AB fonlarından sağlanacak kredi ile karşılayacağı öğrenildi.
 
3 yıl içerisinde üretime geçecek olan tesisin yaklaşık 200 kişiye iş imkanı doğuracağı da edinilen bilgiler arasında.
 
ÖNEMLİ ENGEL: ÇED RAPORU
Sözcü18 Haber Merkezinin konuyla ilgili olarak yaptığı araştırmada, sanayi atıklarının depolama ve işlenerek geri dönüşümüyle elde edilecek elektrik enerjisi ve su buharı temini ile ilgili yatırımın gerçekleşmesi konusunda en önemli icraatin, Çevre Bakanlığı'ndan ÇED raporunun alınması olduğu belirtildi.
 
6 Haziran 2010 tarihli, 27721 sayılı Resmi Gazete'de Çevre Bakanlığınca yayımlanan "atıkların yakılmasına ilişkin yönetmelik" esasları çerçevesinde alınacak olan ÇED raporunun Korgun'a yapılacak olan yatırımın kaderini belirleyeceği öğrenildi.
 
Edinilen bilgilere göre Çankırı Elektrik Üretim A.Ş'nin ÇED raporu için çalışmalara başladığı ve sürecin 3 ay gibi bir zaman dilimi içerisinde sonuçlanacağı, raporun olumlu çıkması halinde 4 ay gibi bir sürede Korgun'da tahsis edilen arazi üzerinde yapı çalışmalarına başlanacağı bildirildi.
 
Tesisin ilk ünitesi üretime geçtikten sonra aşamalı olarak 4 ünite daha ilave yapılacağı ve toplam yatırımın yaklaşık 450 milyon Euro dolayında olacağı ifade edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler