Çankırıya yurt dışından ithal çoban!

Çankırı'ya yurt dışından ithal çoban!

Aylık bin 500 liraya çoban bulunamıyor haberlerinden sonra yaşanan flaş gelişme. Azerbaycanlı çobanlar işbaşında!

Çankırı Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Susam'ın yaptığı açıklama ile iki gündür ulusal medyada Çankırı ile ilgili olarak yeralan "1500 lira maaşla Çankırı'da çoban bulunamıyor" başlıklı haberler büyük yankı uyandırdı.

Sözü edilen haberde yer alan bilgilere göre Başkan Ahmet Susam; ülke genelinde 1980'li yıllarda 40 milyon nüfusa karşı 44 milyon küçükbaş hayvan olduğunu belirterek, şu anda 75 milyon nüfusa karşı 22 milyon hayvan olduğunu söyledi. Köylerde çobanlık yapacak kişilerin neredeyse kalmadığını belirten Susam, “Köyler her geçen gün daha fazla göç veriyor. İnsan sayısıyla birlikte bakıcı olmadığı için hayvan sayısı da azalıyor. Üretici çoban bulamıyor. Bin 500 lira verip sigorta yapmamıza rağmen çoban bulamıyoruz. Buna bağlı olarak da hayvancılıkta gerileme yaşanıyor” diye konuşmuştu.
 
BÖLGEDE 125 BİN CİVARINDA BÜYÜKBAŞ HAYVAN MEVCUT
Dün ulusal medyada beklenenin üzerinde ilgi gören bu haber üzerine ağırlıklı olarak Çankırı'da faaliyet gösteren besicilerle görüşmelerini artıran Sözcü18 Haber Merkezi ilginç bilgilere ulaştı.
 
Öncelikli olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileriyle bölgedeki büyük ve küçükbaş hayvan sayılarına ulaşan Haber Merkezi, bunun paralelinde çok sayıda besici ile de görüşmeler gerçekleştirdi.
 
2012 yılı Nisan sonu kayıtlarına göre Çankırı ili sınırları içerisinde yaklaşık 125 bin büyükbaş hayvan kayıt altında. Bu rakamın yaklaşık 55 bini damızlık (dişi), 35 bini küçük buzağı ve geriye kalan 35 bini de besi hayvanı olarak kayıtlarda gözlemlenmekte. Bu sayılara 92 bin dolayında küçükbaş hayvan ve 1.5 milyon civarında da kümes hayvanı ilave edilmekte.
 
İTHAL ÇOBANLAR BİR AYDIR BÖLGEDE!
Haber merkezimizin elde ettiği bilgilere göre Çankırı'ya bağlı ilçelerden birinde yaklaşık bir aydır Azerbaycan'dan gelen 2 kişinin çobanlık mesleğini icra ettiği öğrenildi. Haber Merkezimize bilgi veren köylü vatandışımız "Bir ay kadar önce Azerbaycanlı bu iki kişiyi işe almak zorunda kaldık. Henüz oturma izinleri yok. Köyümüzün ismini yazarsanız biz yine çobansız kalacağız. Onlar da işsiz!" diyerek yaşadıkları sıkıntıyı ve buldukları çözümü aktardılar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler