ÇANOBDER yüzünü denize çevirdi

ÇANOBDER yüzünü denize çevirdi

Çankırı Amatör Olta Balıkçıları ve Doğal Hayatı Koruma Derneği (ÇANOBDER) üyeleri Amatör Denizcilik Belgesi almak için Sinop’a gitti.

Çanobder üyeleri Türkiye sularında 24 metre boy’a kadar motoryat veya yelkenli, özel kayıtlı (ticari amaçlı olmayan) tekneleri yasal kaptan sıfatı ile kullanabilmek ve turizm işletme belgeli tekneleri de kaptansız olarak kiralama ve kullanabilme imkânı sağlayan Amatör Denizcilik Belgesi veya ehliyeti sınavı için 24 Ocak 2019 günü sabahı Sinop’a gitmek için yola çıktı.

Sınav müracaatlarını daha önce tamamlayan üyeler ilk olarak Sinop Liman Başkanı Kazım Alpay ile görüştü. Liman Başkanı Kazım Alpay, Çankırı’dan böyle bir talebin gelmesine şaşırdıklarını ifade etti.

Dernek üyeleri Çankırı’dan götürdükleri hediyelerini “Her sofrada tuzumuz bulunsun” ifadesiyle takdim etti.

Sinop Liman Başkanlığı bünyesinde verilen eğitim kursuna katılan dernek üyeleri yapılan sınavda başarılı bir performans gösterdi. 

Türkiye’de, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı her 390 kişiden birinin Amatör Denizcilik Belgesi olup, bu sayı Hollanda’da 64’te bir, İtalya’da 68’de bir, Almanya’da ise 184’te bir düzeyinde bulunuyor.  

Türkiye coğrafi olarak büyük deniz potansiyeline sahip olmakla birlikte, bu potansiyeli deniz kaynaklı doğal zenginlikleri etkili ve verimli bir şekilde kullanamamaktadır. Aynı durum taşımacılık için de söz konusudur. Bir ürünü deniz yoluyla taşımak, demir yoluna göre 3 kat, kara yoluna göre 7 kat, hava yoluna göre 21 kat daha ekonomiktir. Dünya ticaretinde, deniz ulaşımının önemi büyüktür.

Önümüzdeki günlerde liman başkanlığı tarafından hazırlanan belgeler hak sahiplerine ulaştırılacak.

Amatör Denizcilik Belgesi, 24 metre boya kadar olan özel tekne, motoryat ve yelkenli özel tekneleri yasal kaptan sıfatıyla kullanma yetkisi veriyor.

canopder-sinop-resim-01.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler