Çeçen cinayetleri davasında şok iddia

Çeçen cinayetleri davasında şok iddia

Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Ahmet Demirhüyük, 8 klasör evrakı inceledikten sonra 18 sayfadan oluşan iddianameyi tamamladı.

İstanbul’da 2009 ve 2011’de düzenlenen Çeçen suikastleriyle ilgili soruşturma tamamlandı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede Ali Osaev, Zaurbek Amriev, Rüstem Altemirov ve Berg-Khazh Musaev’in Rus İstihbarat Örgütü adına öldürüldüğünü iddia edildi. Cinayetleri işledikleri iddia edilen Temur Makhaurı, Alexander Zharkov, Nadim Ayupov’un ‘tasarlayarak kasten adam öldürmek’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisleri istendi.

ÇEÇEN TARİHİNİ ANLATTI
Savcı Demirhüyük hazırladığı iddianamede, suikastleri daha iyi anlayabilmek için kısaca ve kronolojik olarak Çeçen tarihine bakmak gerektiğini belirterek Çeçenistan’ın tarihine 2 sayfa olarak yer verdi. Savcı Demirhüyük ayrıca iddianamesini hazırlarken 12 kişinin tanıklığına başvurdu.

ŞÜPHELİLER RUS İSTİHBARAT ÖRGÜTÜ ADINA ÇALIŞIYOR
Savcı iddianamede Rusya’nın kendisine bağlı Çeçenya Cumhuriyeti ile savaş sebebiyle değişik ülkelere kaçıp sığınan tüm muhalif çeçenlerle olduğu gibi Türkiye’de yaşayan çeçen gruplar ile savaş halinde olduğu bilindiğini ve soruşturmada bu konularla ilgili iki ayrı olayın bulunduğunu anlattı. İddianamede birinci olay olarak 26 Şubat 2009 tarihinde Rusya’ya ve ona bağlı Çeçen Cumhuriyeti’ne muhalif olan çeçen direnişçiler tarafından kurulan ve merkezi Kafkas İslam Emirliğinin İstanbul temsilcisi olan Ali Osaev’in Zeytinburnu’nda silah ile vurdurularak öldürüldüğünü belirtildi. Savcı,16 Eylül 2011’de Zeytinburnu’nda Berg-Khazh Musaev, Rüstem Altemirov ve Zaurbek Amriev’in öldürülmelerinin, Rus  istihbarat örgütü FSB adına çalışan ve Türkiye’ye “Alexander Zharkov” ve “Nadim  Ayupov” ismi yazılı sahte pasaportla giren iki kişi tarafından işlendiğine de yer verdi.

SUİKAST SONRASI CENAZE TÖRENİNE KATILMIŞ
İddianamede 26 Şubat 2009’da Zeytinburnu’nda öldürülen Musa Ali Osavi’ye yönelik suikasti “Zona” kod adlı Gürcistan uyruklu ve halen  Maltepe 2 No’lu Kapalı L Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Temur Makhauri’nin işlediğinin kesin olarak belirlendiğini kaydeden savcı, Zona’nın yakalandığında üzerinde iki farklı isme düzenlenmiş pasaport bulunduğunu ve sadece bu pasaportlarla ülkemize 65 defa giriş çıkış yaptığını belirtti. Savcı ayrıca Ali Osaev’in Fatih Camisi’ndeki cenaze töreninde çekilmiş fotoğraflarda da görgü tanıkları tarafından teşhis edildiğini belirtti.

SURİYE’DE MUHALİFLERİN ARASINA KARIŞMIŞ
Savcı Demirhüyük, iddianamesinde ‘Zona’ kod adlı Temur Makhaurı’nin Suriye’de muhaliflerin arasında çekilen fotoğraflarının bulunduğunu, “Çeçenlerin efsanevi komutanı” Şamil Basayev’in suikastinde kullanılan silah yüklü kamyonun infilak etmesi olayında da kamyonun hazırlayan kişi olduğunu, Çeçenistan eski şeyhülislamı Şemseddin  Batukayev’e yönelik suikast girişimi sanığı Bahram Batukaev’e de silah sağladığını belirtti.

4’ER KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET
İddianame sonunda, Temur Makhaurı, Alexander Zharkov, Nadim Ayupov’un her maktul için ayrı ayrı ‘Tasarlayarak kasten adam öldürmek’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapislerini istedi. Davanın görülmesine 3 Mart günü Bakırköy 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler