Çeliktenin Başbakan Erdoğandan talebi!

Çelikten'in Başbakan Erdoğan'dan talebi!

ÇATSO Başkanı Hayrettin Çelikten, Başbakan'dan 5084 Sayılı yasanın uzatılmasını talep etti.

Çankırı Ticaret Ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Çelikten, 5084 Sayılı yasanın uzatılmasıyla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yazılı bir dilekçe gönderdi.

Ekonomik sorunların son dönemlerde işletmeleri olumsuz yönde etkilediğini aktaran Çelikten, 5084 Sayılı yasanın uygulandığı illerde yatırımlara ve istihdama sağlanan teşviklere rağmen işletmelerin vergi, SSK primleri ve diğer maliyet girdilerini karşılamakta zorlandığını söyledi.
 
Yazdığı dilekçe ile 5084 Sayılı yasanın uzatılmasını talep eden Çelikten, “Günümüzün iş dünyasını zorlayan ekonomik şartları, 49 ili kapsayan 5084 Sayılı Yasayı, ilk uygulanmaya başladığı dönemden daha önemli hale getirmiştir. Yasanın uygulanma süresinin 31 Aralık 2012 tarihinde sona ermesi ile yatırım yönünden sıkıntı çeken bölgelerin ekonomik sorunları daha da artacak ve bu kapsamda yer alan iller adeta kaderlerine terk edilmiş olacaktır. Yasa, işverenin vergi ve prim yükünü azalttığından işçi istihdamına da katkı sağlamaktadır. 2009 yılında 5615 Sayılı yasa ile süresi uzatılan Kanun kapsamında bugün itibariyle teşvikten yararlanan işletme sayısı 31.115'tir. Yoğun nüfus artışının yaşandığı bölgelerimizde, işsiz potansiyelin çokluğu göz önüne alındığında, mevcut yasanın uygulanmasının önemi daha da artmaktadır” dedi.
 
Çankırı’nın teşvik yasasında 5. bölgede yer aldığını kaydeden Çelikten, “Maalesef ilimiz henüz ekonomik olarak istenilen düzeye ulaşamamıştır. 5. Bölge imkanlarının yeni yatırımcıya pozitif ayrımcılık şeklinde dönüştüğünü düşünüyoruz ve eski yatırımların da yıllardır bölgemize ve ilimize de katkıları ortadır. Eski yatırımcıların küskün hale geleceği, ek yatırımların oluşmayacağı, hatta firmaların küçülmeyi düşündükleri bizler tarafından gözlenmektedir. Mevcut oluşacak durumu örnekleyecek olursak 2012 yılından önce yatırım yapmış 50 kişiye istihdam sağlayan bir girişimcinin 2013 yılında vergi ve prim yükü ağırlaşacak, fakat 2013 yılında aynı sektörde ve aynı bölgede yeni yatırım yapan girişimci bu vergi ve prim yükünü hafifletecektir. Bu durumda 2013 yılında yapılan yeni yatırımlar eski yatırımlara göre 50 birim daha avantajlı hale gelecektir. Bu durumu göz önüne aldığımızda ortada çok da rekabetçi bir ortam olmadığı görülmektedir” ifadelerini kullandı.
 
Çelikten, iş dünyasının temsilcileri olarak 5084 Sayılı yasanın uygulama suresinin acil bir düzenlemeyle önümüzdeki süreçte 5 yıl daha uzatılması gerektiğini sözlerine ekledi. (Kaynak: Karatekin gazetesi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
4 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler