Cem Uzan için güzel haber!

Cem Uzan için güzel haber!

7 Mart 2014 tarihinde Stockholm Ticaret Odası (SCC) Tahkim Merkezi'nde Türkiye aleyhine açtığı 2.5 milyon Euroluk davada flaş gelişme.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın, “ciddiye alınacak bir dava değil” açıklaması yaptığı ikinci Libananco davasında Türkiye’ye iki gol birden geldi. Stokholm Mahkemesi, Türkiye’nin iki talebini birden reddetti. Bu durum halen Fransa‘da yaşayan ünlü işadamı Cem Uzan’ın yüzünü güldürürken, Türkiye tarafını da tedirgin etti.

Cem Uzan'ın yaptığı müracaatla başlayan 2.5 milyar Euroluk tahkim davası süratlendi. Türkiye bu davayı ciddiye almadığını Enerji ve Tabii Kaynaklar BakanıTaner Yıldız'ın ağzından açıklamış, sonra avukatlık ihalesini sonuçlandırmadan Lalive Avukatlık şirketini kiraladığını Stockholm Tahkim Merkezine bildirmişti.

Sonrasında Türkiye bu davanın kabul edilmemesi için Merkez'e müracaat etmiş, Bakan Taner Yıldız da "davanın başlamadan reddedileceğine inandığını" açıklamıştı.

Tahkim Merkezi Türkiye'nin bu talebini reddetmiş ve Tahkim Heyeti kurullarak dava başlamıştı.
Davanın başlangıcında Türkiye iki önemli talepte bulundu:

Birinci talep Cem Uzan'dan tahkim avukatlık masrafları için teminat alınması, ikinci talep de davanın esasına girilmeden "yetki" kararının verilmesi.

Tahkim Heyeti Türkiye'nin çok önem verdiği ve katılımlı bir celsede görüşülmesini istediği taleplerini celse yapmaya gerek duymadan karara bağladı ve Türkiye'nin her iki talebini yersiz ve zamansız buldu.

Türkiye'nin itiraz ettiği; Cem Uzan'ın "davanın ESASINA GİRİLMESİ ve TAZMİNAT TALEBİ dilekçelerini", kabul ederek 22 Aralık tarihine kadar karar vermesini karara bağladı.

Türkiye'nin bu dilekçelere 22 Şubat tarihine kadar cevap hakkı var. Heyet nihai kararlarını 3 Mart 2015 tarihinde açıklayacak.

2.5 MİLYAR EUROLUK DAVA
Cem Uzan 2003 yılında el konulan ÇEAŞ ve Kepez şirketlerinden uğradığı zararlar nedeniyle 2.5 milyar euronun tarafına ödenmesini istiyor. Dava Türkiye aleyhine sonuçlanırsa, faizi ile birlikte Cem Uzan’a 2.5 milyar euro ödenmek zorunda kalınılacak. Türkiye, bu davayı ciddiye almadığını Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın ağzından açıklamış, sonra avukatlık ihalesini sonuçlandırmadan Lalive Avukatlık şirketini kiraladığını Stokholm Tahkim Merkezi’ne bildirmişti. Bilahare Türkiye bu davanın kabul edilmemesi için Merkeze müracaat etmiş, Bakan Taner Yıldız’da “Davanın başlamadan reddedileceğine inandığını” söylemişti. Tahkim Merkezi, Türkiye’nin bu talebini reddetmiş ve Tahkim Heyeti kurularak dava başlamıştı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler