Cezaevinde isyan çıktı

Cezaevinde isyan çıktı

Kocaeli’ndeki Kandıra C Tipi Cezaevinde bulunan mahkumlar, şartların kötü olduğunu iddiasıyla yatak ve yorganları ateşe verip isyan çıkardı.

İzmit-Kandıra Yolu’nun 20. kilometresinde bulunan, Kandıra C Tipi Cezaevi’nden saat 00.00 sıralarında mahkumların bağırış sesleri ve dumanlar yükselmeye başladı. Dumanlar nedeniyle cezaevine Kandıra ve İzmit’ten itfaiye ekipleri ile sağlık görevlileri gönderildi. Merdivenli itfaiye araçlarıyla cezaevindeki yangına dışarıdan müdahele edildi. 

Yangının, mahkumların cezaevindeki şartların kötü olduğu iddiasıyla yatakları ve yorganları ateşe vermesiyle başladığı öğrenildi. Cezaevindeki yangın itfaiyenin yaklaşık yarım saatlik müdahalesiyle söndürülürken, olayların da normale döndüğü öğrenildi. 

Kandıra T-1 Tipi Cezaevi’nde isyan sırasında yaklaşık 15 mahkum cezaevi çatısına çıkıp Türk bayrağı açtı. Mahkumlar daha sonra ’Baskılar bizi yıldıramaz’, ’İdare istifa’ diye bağırarak tekbir getirdi. Adli mahkumların katıldığı isyanında cezaevi görevlilerin ikna çabaları başarılı sonuç vermeyince Kocaeli Valisi Ercan Topaca, saat 02.00’de cezaevine gelerek yetkililerden bilgi aldı. Vali Topaca, temasları ardından Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük, İl Emniyet Müdürü Levent Yarımel ve Jandarma Komutanı Albay Birol Şimşek ile birlikte gazetecilere açıklama yaptı. Yangının T1 cezaevinde çıktığını, burada adi suçluların kaldığını anlatan Topaca, 2 tutuklu veya hükümlünün hafif yaralandığını söyledi. Vali Ercan Topaca, tutuklu ve mahkumların cezaevi şartlarının iyileştirilmesi, hastane ve kendi memleketlerine sevk gibi istekleri olduğunu, bunların değerlendirileceğini ifade ederken, "T1 koğuşunda 20 kişi kadar tutuklu veya hükümlü koğuşlarından çıkarak, bir eylemle seslerini duyurmak istemişler. Başsavcı, cezaevi savcımız ve jandarma komutanımızla birlikte geldik, arkadaşlarla görüşüldü. İkna edildiler. Koğuşlarına geçiyorlar. Hafif yaralanan 2 arkadaşımızın hastaneye sevkini yaptık. Mahkum ve tutukluları, cezaevini etkileyen bir yangın söz konusu değil" dedi.

Vali Topaca, eylem sırasında aralardaki havalandırma bölgelerinde bir kaç parça eşyanın yakıldığını, tutuklu veya hukümlülerin koğuşlarından çatıya çıkıp seslerini duyurmaya çalıştıklarını, cezaevi savcısı ve yöneticilerle görüşmek istediklerini kaydederek, şöyle devam etti:

"Talepleri değerlendirip, inceleyeceğiz. Disiplinsizlik varsa hukuk içerisinde ele alınacaktır. Durum tamamıyla kontrol altında. T tipi cezaevinde toplam 1100, yangın çıkan koğuşta ise 20 kişinin kalıyor. Kandıra, Türkiye’nin en modern cezaevlerinden birisi. Hukuk içerisinde tutukluların da taleplerini almak cezaevi yönetimi ve devletin görevidir. Bu talepleri değerlendireceğiz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler