CHP Anayasa Uzlaşma Komisyonu’ndan ayrıldı!

CHP Anayasa Uzlaşma Komisyonu’ndan ayrıldı!

CHP Parlamenter sistem kırmızı çizgimiz' dedi. AKP, başkanlığı getiremeyeceğini anlayınca komisyonu lağvetti.

TBMM’de yeni Anayasa için oluşturulan Mutabakat Komisyonu dağıldı. Üç toplantı yapan ve yöntem tartışmaları nedeniyle kilitlenen komisyon, CHP’nin ‘parlamenter sistem kırmızı çizgimiz’ ısrarı üzerine AKP’li Meclis Başkanı tarafından lağvedildi. Böylelikle 4 Şubat günü ilk toplantısını yapan komisyonun ömrü 12 gün sürdü.

4 partinin oluşturduğu komisyon dün 15.00’te Meclis Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında üçüncü toplantı için bir araya geldi. İlk iki toplantıda yöntem ve çalışma esasları üzerinden başlayan tartışmalar dün tavan yaptı.

‘PARLAMENTER SİSTEM’ RESTİ
CHP’li komisyon üyeleri, Saray’ın dayattığı başkanlık modeline karşı çıktı. Anamuhalefet partisinin tutumu ‘Parlamenter sistem dışında hiçbir modeli kabul etmiyoruz’ oldu.

Yaklaşık 5 saat süren toplantıda ‘parlamenter sistem’ ve AKP’nin başkanlık önerisi arasında kilitlendi. CHP’nin geri adım atmayacağını gören TBMM Başkanı Kahraman, “Böyle kırmızı çizgilerle başlanmaz. Komisyon lağvedilmiştir” diyerek toplantıyı bitirdi.

BEŞTEPE’NİN EKMEĞİNE YAĞ SÜRÜLDÜ
HDP’li komisyon üyesi Garo Paylan, Saray’ın ekmeğine yağ sürüldüğünü söyledi. Beştepe’nin dayattığı başkanlık modeli önerisini göremeden komisyonun dağıldığını söyleyen Paylan, “AKP’nin önerisini göremedik. Keşke CHP buna fırsat verseydi. Şimdi Beştepe’nin ekmeğine yağ sürüldü” dedi.

2011’de kurulan ilk Anayasa Uzlaşma Komisyonu, 25 ay boyunca çalışmış ve 60 madde üzerinde anlaşmıştı. Bu defa 4 partinin temsilcileri ‘çalışma esaslarında anlaşamadığı’ için komisyon çalışmaları bitti.

DAVUTOĞLU GÖRÜŞTÜ
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun dağılması üzerine, komisyonun AKP’li üyeleri Cemil Çiçek, Abdülhamit Gül ve Ahmet İyimaya ile AKP Genel Merkezi’nde bir araya gelerek bilgi aldı.

CHP’li komisyon üyesi Bülent Tezcan da Anayasa komisyonunun dağıldığını açıkladı. Komisyonun başkanlık sisteminin bir planı olduğunu ifade eden Tezcan, “Meclis Başkanı bir mutabakat olmadığı için komisyonun çalışamayacağını ilan etti” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler