CHP Ankara karıştı

CHP Ankara karıştı

CHP Ankara İl Başkanı Tarık Şengül istifasının ardından şok suçlamalarda bulundu.

CHP Ankara teşkilatında yaşanan kriz, Ankara İl Başkanı Tarık Şengül’ün istifasıyla sonuçlandı. Dün sabah CHP kulislerine muhaliflerin Ankara il kongresi yapılması için imza topladıkları haberleri yayıldı. Haberleri duyan Şengül ise CHP’li Yenimahalle Belediyesi’nin, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile bir imar rantına ortak olduğunu iddia etti.

Şengül, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun göreve geldiğinden beri kendisinden beklentisinin Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in “talan rejimine” karşı aktif liderlik yapması olduğunu söyledi. Şengül, Yenimahalle Belediye Meclisi’nin, Alacaatlı Mahallesi’nde Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan, imar haklarını 4.7 kat artırıp, 188 konutu 892’ye yükselten kararına onay verdiğini kaydetti. Plan değişikliği kararının Yenimahalle Belediye Meclisi’nde CHP’li üyelerin de oylarıyla apar topar onaylandığını kaydetti.

Davaya engel olmak için
Şengül karara karşı TMMOB Şehir Plancıları Odası’nın açacağı davaya engel olması için “tenzili rütbeye uğramış” CHP’li bir yöneticinin gönderdiği bir işadamının ise kendisine rüşvet teklif ettiğini öne sürerek şu iddiada bulundu: “Bir akşam, İl Başkanlığı’na gelen bir telefon buraya bir işadamının gelişiyle sonuçlandı; bir parti yöneticimizin referansıyla gelen işadamı bana, Ankara’da bir imar planı değişikliğinin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, Melih Gökçek marifetiyle geçtiğini anlattı. Eskiden genel başkanlığını yaptığım TMMOB Şehir Plancıları Odası’nın buna dava açmak üzere olduğunu, ‘buna engel olursan’ partimize, ikimizin arasında kalmak koşuluyla mali destek sağlayacağını beyan etti. Ben bütün süreci aktardım partimize, partimizin üst yönetiminin bilgisi dahilindeydi. Biz seçim çalışmaları içindeyken bazı gelişmeler olduğunu fark etmedik. Aynı planın geçen haftalarda Yenimahalle Belediye Meclisi’nden geçtiğini öğrendik.”

300 milyon dolarlık rant
Şengül, “İmar planı değişikliyle, bana önerilen kaynak herhalde birkaç milyar dolardan aşağı olamazdı. Burada konuştuğumuz rakam 300 milyon dolarlık rakam ve biz buna ‘hayır’ dedik” diye konuştu. Söz konusu işadamının o gece kendisine “Bu dava açılmasın ben de rahat edeyim, siz de rahat edin” dediğini ifade eden Şengül, işadamının kim olduğunun ise “tenzili rütbeye uğramış” CHP’li tarafından açıklanmasını istedi.

Bu ilçe İnönü’yü gönderdi
Ankara İl Başkanlığı olarak, kendilerinin ilçe başkanı atama süreci başlattıklarını söyleyen Şengül, kendilerinin belirledikleri ilçe başkanına belediye yönetiminin itiraz ettiğini anlattı. Şengül “Onun üzerine biz direndik, kararımızı aldık ve MYK’ya gönderdik. Bu süreçte Belediye Başkanımız bana ‘Bu ilçe İnönü’yü (Erdal) gönderdi’ dedi. Yani ‘İnönü’yü gönderen Yenimahalle seni de gönderir’ dedi. Niye, ilçe başkanını bir il başkanı bağımsız olarak atadığı için” diye konuştu.

Şengül, Çankaya, Yenimahalle ve Mamak’a işadamları atanması konusunda baskıyla karşı karşıya kaldığını anlatarak, “Atamadık, çünkü belediyelerde iş yapan müteahhitler ilçe yönetemezler. Yönetirlerse belediyeler yolsuzluk odağına dönüşür” dedi.

16 istifa daha geldi
Şengül’ün bu açıklamaları partide şok etkisi yaratırken konuyu kurmaylarıyla değerlendiren Kılıçdaroğlu’nun Şengül’ün istifasını istediği öğrenildi. Şengül de istifasını yazarak partiye yolladı. Şengül’le birlikte Ankara il yönetiminden 16 kişi daha istifa etti. İstifa üzerine muhaliflerin kongre talepli imza toplama çalışmaları askıya alındı.

Rant için imza topladılar
Şengül  “Önümüzdeki dönemde benzer imar planı değişikliklerinin sırada olduğu düşünüldüğünde, bu sessizlik meslek ahlakım açısından da sorun haline gelecekti” dedi. Kendi yönetiminin düşürülüp kongre yapılması için muhalifler tarafından 390 imza toplanmasının sebebinin de “rant” olduğunu söyleyen Şengül, “Yenimahalle Belediyesi öncülüğünde bana karşı bir bir kampanya başlatıldı. Ranta dur dediğim için gitmemi istiyorlar. Rant yaratacak kişinin ilçe başkanı olmasını istiyorlar” dedi.

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın yurt dışında olduğu ve Türkiye’ye döndüğünde konuya ilişkin açıklama yapacağı ifade edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler