CHP karıştı! Baykal bastırıyor...

CHP karıştı! Baykal bastırıyor...

CHP’de, cumhurbaşkanı adaylığı için temas ve arayışlar sürerken adaylık için farklı isimler de gündeme gelmeye devam ediyor.

CHP’de en güçlü isimlerden biri olan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in adaylığı, seçilememesi halinde başkanlığa geri dönüş engeline takılabileceği endişesi nedeniyle zayıfladığı belirtiliyor.

MHP’den de oy alabileceği hesabı yapan eski Genel Başkan Deniz Baykal “çatı adaylık” konusunda ısrar ederken kulislerde eski Yargıtay Başkanı Sami Selçuk’un adı da güçlü isimler arasında sayılıyor.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre; Çok sayıda sivil toplum kuruluşu ile TBMM’de temsil edilmeyen siyasi partileri ziyaret eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün de entelektüeller, sivil toplum örgütleri, dezavantajlı gruplarla İstanbul’da bir araya geldi. CHP lideri, cumhurbaşkanı adayı arayışına dönük turlarını MHP lideri Devlet Bahçeli ziyareti ile tamamlayacak. Kılıçdaroğlu’nun hafta başında Bahçeli’yi ziyaret etmesi bekleniyor.

CHP’de hem çatı aday ihtimali hem de bu olmaz ise partinin bir aday göstermesi seçenekleri tartışılırken adaylık için adı geçenler arasına her gün yeni isimler ekleniyor. Eski başbakanlardan Tansu Çiller, eski ANAP’lı milletvekilleri Lütfullah Kayalar, Hasan Korkmazcan’ın isimleri de “seçenek” olarak CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na iletildi. Daha önce adı adaylık için geçen Abdüllatif Şener seçeneğinin ise CHP seçmeninin sıcak bakmayacağı gerekçesiyle zayıf olduğu belirtiliyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine MHP ile ortak belirlenecek bir adayla gidilmemesi halinde CHP’nin adayının Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ya da eski Yargıtay Başkanı Sami Selçuk olabileceği değerlendirmeleri de CHP kulislerinde dile getiriliyordu. Ancak Yüksek Seçim Kurulu’nun, cumhurbaşkanlığı seçim takvimi ve ilkeleri ile ilgili aldığı kararlarda aday olacak belediye başkanlarının seçilememesi halinde yeniden görevlerine dönüp dönmeyeceği konusunda kesin bir tavır koymaması CHP’de tereddüte yol açtı. Büyükerşen’in istifa etmesi halinde Belediye Meclisi üyeliklerinde AKP’nin çoğunlukta olması ve yerine AKP’li bir ismin belediye başkanı seçilmesi olasılığının yüksek olduğunu değerlendiren CHP yönetiminde, “Belediye AKP’ye geçebilir. Cumhurbaşkanlığı seçimlerini de kaybedersek iki kayıp vermiş oluruz” değerlendirmesi yapılıyor. CHP’de bazı milletvekilleri, eski cumhurbaşkanlarından Fahri Korutürk’ün oğlu olan diplomat kökenli İstanbul Milletvekili Osman Korutürk’ün adaylığını dillendirirken parti içindeki “yenilikçi” kanatta İzmir Milletvekili ve AİHM yargıcı Rıza Türmen’in ismi seslendiriliyor. Rıza Türmen ismini parti dışından ise HDP’liler seslendiriyor.

BAYKAL BASTIRIYOR 
Öte yandan hem çatı hem de parti adayı için ismi gündeme gelen eski CHP Genel Başkanı Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın “çatı adaylık” konusunda ısrarlı olduğu belirtiliyor. Baykal’a yakın isimlerin milletvekilleri arasında adaylık kulisi yaptığı belirtiliyor. Baykal ve ekibinin parti yönetimi düzeyinde de kulis faaliyetlerini sürdürdüğü dile getiriliyor.

AKP ADAYI BEKLENEBİLİR 
CHP’de adayın açıklanmasıyla ilgili zamanlama konusu da henüz netleştirilmiş değil. Partide bir grup, Kılıçdaroğlu’nun MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmesinden sonra yapılacak MYK toplantısında konunun değerlendirilip adayın açıklanabileceğini düşünüyor. Ancak başka bir grup ise adayın son anda açıklanmasının daha güçlü bir olasılık olduğunu belirtiyor. CHP’de bazı yönetici ve milletvekilleri, “Erken adayı açıklamak elimizi göstermek olur, o nedenle AKP’nin adayını bekleyelim” görüşünü dile getiriyor. Çatı aday arayışında da zamanın sıkışmasının etkili olabileceği dile getirilirken “Zaman sıkışırsa çözüm bulma olasılığı da artar” değerlendirmeleri yapılıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler