CHP: Kırkevler olmaz

CHP: Kırkevler olmaz

CHP İl Başkanı Fikret Tatlıcı, yeni hükümet konağı ile ilgili olarak partisinin düşüncelerini kamuoyu ile paylaştı.

 

Çankırı'ya yeni yapılacak olan Hükümet Konağı'nın yerinin Kırkevler bölgesinde mevcut İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine ait Köye Yönelik Hizmetler Müdürlüğü binasının yıkılarak mevcut alan üzerine inşaası vatandaşla birlikte siyasileri de harekete geçirdi.
 
CHP İl Başkanı Fikret Tatlıcı yaptığı yazılı açıklamada alınan karara karşı olduklarını bildirdi. Başkan Tatlıcı'nın yazılı açıklaması şöyle:
 
"İlimiz Hükümet Konağı yapılması için yer seçimi ile ilgili olarak kamuoyunda tartışmalar yapılmaktadır.
 
Hükümet Konağının yapılması ile ilgili olarak;
 
1- Kırkevler Mevkiinde bulunan İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine ait Köye Yönelik Hizmetler Müdürlüğü’nün binası yıkılıp yerine yapılması.
 
2- Eski Terminal yıkılarak yerine yapılması,
 
3- Şehir Stadyumunun yıkılarak yerine yapılması,
 
4- Fatih Stadyumunun yerine yapılması, seçenekleri ön plana çıkmıştır.
 
Hükümet Konakları; devletin genel program ve politikasını en alt birimlere kadar ulaştıran, aynı zamanda  yerel gerçek ve programları devlete ileten ve bu yönde çeşitli bakanlıkların yerel idari teşkilatlarının da yer aldığı idari merkezleridir.
 
Hükümet Konakları şehre verdikleri  hizmet ve karakter nedeniyle de şehrin tacı olmalıdır. Çevresindeki odak noktaları dikkate alınarak, bu alanın şehrin gündüz ve gece kullanımını sağlayacak meydan ve bununla birlikte yönetim ve kültür hizmetleri verebilecek kentsel bir tasarım olmalıdır. Hükümet Konağı için ayrılan alan halkın toplandığı merasim ve gösteri için kullanılan bir meydanda olabilmelidir. Hükümet Konakları için yer seçilirken vatandaşın kolaylıkla ulaşabileceği şehrin iş ve ticaret merkezine yakın olmasına dikkat edilmelidir.
 
Özellikle idarelerin birbiri ile kolay irtibat kurabilmesi ve vatandaşların birden çok kurumu ilgilendiren işlemleri kolaylıkla halledebilmesi için birbirlerine yakın olması gerekmektedir. Her gün binlerle ifade edebileceğimiz insanımız devlet dairelerinden hizmet almaktadır.
 
Bütün bunları dikkate aldığımız birinci seçenekte yer alan Kırkevler Mevkiinde  bulunan İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği – Köye Yönelik Hizmetler Müdürlüğüne ait hizmet binasının yıkılıp, yerine yapılması durumunda, Karaköprü bahçeleri olarak bildiğimiz alan imara açılmış olacak, şehrin bahçeleri yok olacak, akciğerinin bir kısmı da sökülüp atılmış olacaktır. Yine adı geçen alan, şehrin çıkışından Kastamonu istikametinde şerit halinde dar bir alan olması nedeniyle şehrin gelişimine ve kentleşip büyümesine bir katkısı olmayacaktır. Ayrıca ulaşım ve park sorunu da halkımızı yakından etkileyecektir.
 
Dördüncü seçenekte, yer alan Fatih Stadyumunun yerine yapılması durumunda gene şehre uzak bir mesafede olması nedeni ile şehrin gelişimine ve kentleşmesine herhangi bir fayda sağlayamayacaktır.
 
İkinci seçenekte yer alan eski terminalin yıkılarak yerine yapılması ile, üçüncü seçenekte yer alan Şehir Stadyumunun yıkılarak yerine yapılması partimizce en uygun çözümlerdir. 
 
Şehir Stadının yıkılması durumunda 2012 ve 2013 yıllarında Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçesinden Çankırı’ya yeni bir şehir stadı yapılması için ödenek aktarılması mümkün bulunmadığı belirtilmektedir. Bu durum iktidar partimizin milletvekillerinin bakanlıkla görüşüp çözüme ulaştırabilecekleri bir konudur.
 
Aslında Hükümet Konağına yer seçimi ile ilgili sorun kısa bir süre önce revüzyon, imar planı yapılması sırasında çözümlenmesi gereken bir sorun idi.
 
Şehrin revize planı ve Hükümet Konağına yer seçimi gibi önemli konular oldu bittiye getirilerek halledilmesi yerine birkaç gün süren sempozyumlarda üniversite, TMMOB, sivil toplum örgütlerince tartışıldıktan sonra en uygun seçimin yapılmasıyla sonuçlandırılmalıdır.
 
Talep ettiğimiz kent, kaynakları kamu yararını gözetir şekilde kullanılan, kentte yaşanan herkesin eşit şartlarda gelişmesini temin eden, sağlıklı bir çevre sağlayan, kentsel gelişmenin doğal ve tarihi değerler, ekolojik rezervler ve gelecek nesiller aleyhine olmamasını sağlayacak tedbirleri alan kenttir.
 
Kent, herkesin kenti olsun.
 
Yeni Hükümet Konağı, yer seçimi şehrin en az yüzyıllık bir geleceğini belirleyeceğinden, alınacak yanlış karar, tarihi bir hata olacaktır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, tarihe not düşüyor ve karar mercilerinde olanları uyarıyoruz. Saygılarımızla"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
9 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler