CHP lideri ilk kez açık açık Kürt sorunu dedi

CHP lideri ilk kez açık açık 'Kürt sorunu' dedi

Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu ve MHP'ye yüklendi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada; Zonguldak'ta metan gazı patlamasında hayatını kaybeden 8 maden işçisini hatırlatarak başladı. Türkiye'nin işçi mezarlığına çevrildiğini ifade eden CHP lideri terörden fazla iş kazalarına can verildiğini ileri sürdü.

İşte Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarının satır başları...
 
AKP OYLARIYLA KABUL EDİLEN BÜTÇE
GAYRİ MEŞRU BÜTÇEDİR
 
"Başbakan demişti, eğer bu işi yapıyorsan bu işin risklerini de alman lazım. Biz bunu kabul etmiyoruz. Sonra bakan gitti ve dedi ki çok güzel öldüler. 
 
Parlamentoda görüşülen AKP oylarıyla kabul edilen bütçe gayrimeşru bütçedir. 2013 yılında Türkiye tarihinde ilk kez gayriresmi bütçeyle karşı karşıyayız. Türkiye Taş Kömürü Kurumu'nu Sayıştay denetledi. Raporda diyor ki 'Kurum iş güvenliği ve eğitim daire başkanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı' burada denetim yapıyor. Firma işyerlerinde yapılan denetimlerde, firmanın iş güvenliğine yönelik alınması gereken önlemler konusunda hassasiyet göstermediğini, büyük faciaların tesadüfen gerçekleşmediğini belirtiyor. 
 
Birincisi, çok sayıda yazılı ve sözlü uyarıda bulunulmasına rağmen madenci baş lambaları kullanılamıyor. Kömüre iki metre yaklaşıldığının tesbit edilmesine rağmen çalışmalara devam ediliyori. Enerji kablolarının patlamalara neden olabilecek şekilde açık bırakıldığı kaydediliyor. Çalışanlar asgari ücrete sahip taşeron işçiler. Sendikaları olmayan işçiler. Bugün bir fotoğraf vardı bir çocuk babam nerede diyor. 
 
Raporun 84. sayfasında bir not var o daha da ilginç: İş güvenliği ve iş sağlığı kurallarına uyulması için firmanın uyarılması, daha sık denetlenmesi ve gerekirse sözleşmenin feshedilmesi gerekir...
 
ÖLEN 8 İŞÇİNİN SORUMLUSU
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI'DIR
 
Ölen 8 işçinin sorumlusu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'dır. Ve sorumlu hükümettir. Şu anda Zonguldak'ta CHP milletvekilleri var onlara gidiniz. Avukat dahil bütün hukuki noktalarda yanınızda olacağız. 
 
Türkiye'nin üç temel sorunu var: Terör, işsizlik, yoksulluk. Ama hükümet pembe tablolar çizmeye devam ediyor. Büyüme var gelişme var diyorsunuz ama adama sormazlar mı bu işsizlik ne? Zam milletin belini bükmeye başladı. Zamlarla eğer bir halk uyanıyorsa orada bir sorun var. Zamla yola çıkıyorsanız ailede huzrusuzluk çıkar. Sadece 2012 yılı için zam örnekleri vereceğim. Kurufasülyeye 16.9. su ücretine yüzde 19, odun ücretine 19.6, elektrik ücretine yüzde 20.7, kuru soğana yüzde 20, tren ücretine yüzde 27.4. Limona yüzde 55.8. Bulaşık deterjanına gelen yüzde 99.8. Kamuoyu yoklamaları yapılıyor ya ev kadın ları en çok iktidar partisine oy veriyor diye. Eşinize bir sorun aylığına yüzde 99 zam geldi mi? Bunu sorarsanız Türkiye'de demokrasiye en büyük katkıyı siz yapmış olursunuz. Zamların arkası gelecek, peki 2012'de memur ve işçiye ne kadar zam yapıldı. Diyor ki hükümet 2012'de net memur maaşına yüzde 13.3 zam. Zamlar iki taksitle ama maaş zamları ortada. Yeni yılda asgari ücret açıklandı. 733 lira. Malatya'da bir akdın arkadaş asgari ücret ne olmalı diye bana sordu. Kendisine anlattım. 5 kişilik bir ailenin ne kadar ücretle geçinebiliyor sa asgari ücret de o olmalı dedim. Ben asgari ücretle çalışıyorum, yol parası, iki çocuk okutuyorum para yetmiyor diyor. Bütün asgari ücretlere sesleniyorum, size bu kadar değer biçen bir iktidarın arkasından gidecek misiniz gitmeyecek misiniz? 10 milyon insan asgari ücretle çalışıyor. Tablo bu. Para bol diyorlar dünyaya borç veriyoruz diyorlar niye asgari ücretliler perişan? Sendikalar ne yaptı, ayağa mı kalktılar, yürüyüş mü yaptılar?HAyır, onların yöneticilerinin altında mercedes var keyifleri yerinde.
 
ADINA NE DERLERSE DESİNLER BUNUN ADI KÜRT SORUNU 
 
Adına ne derlerse desinler bunun adı Kürt sorunu. 30 yıldır bu sorun çözülmüyor. Elbetteki sorunları iktidar partisi çözecek. Peki, anamuhalefet partisinin bir görevi yok mu? Biz sorunlardan beslenen bir siyasi parti değiliz. Şehitler gelsin, belki bize de birşey düşer diye düşünmek insanlık dışıdır akıl dışıdır. Başka Türkiyemiz yok hangi inançtan hangi kimlikten olursa olsun bu ülkede barışı ve huzuru egemen kılacağız. Fırat'ın suları ile Sakarya'nın suları arasında fark yok. Diyarbakır'daki Reşo'nun alınteriyle Edirneli Hurşit'in alın teri arasında fark yok. Ben ülkemize sahip çıkmak zorundayım. Birisini ötekileştirdiniz mi siz CHP kimliğini bir tarafa atmış olursunuz. Tasada ve kıvançta beraber olmalıyız. Yurttaş olmanın temel argümanı budur.
 
BU SORUNUN ÇÖZÜM YERİ TBMM'DİR
 
Balıkesir'deki şehit anası elimi bırakmıyor. Bu sorunu niye çözmüyorsunuz diyor. Elbirliğiyle siyasal birikimimizle çözeceğiz. CHP'ye sorunlara teslim olmak değil sorunları çözmek yaraşır. Yol haritasını en sağlıklı kim belirledi? CHP. Bu sorunun çözüm yeri TBMM'dir. 4 siyasal parti bir araya gelsin dedik. Gelmiyorsa her şehit haberinden sonra sorumlu olan odur diyeceğiz. Daha ertesi gün BDP'ye de MHP'ye de söylemediğini bırakmadı. Bu anlayış Türkiye'yi çıkmaz sokaklara götürür. Bazıları da diyor ki AKP ve CHP bir araya gelsis sorunu çözsünler. Toplumsal mutabakat makamla ölçülen bir şey değil. Peki yüzde 25'in görüşü ne olacak. Onlar bu ülkede yaşamıyor mu? Toplumsal uzlaşma farklı bir kavram.
 
İKTİDARIN STRATEJİSİ YOK
 
Yazarlar var, aydınlar var, STK'lar var. Anayasa yaparken görüş almadık mı? Bunun için ortak aklı ön plana alalım dedik. sorun çözmek akıl işidir, kişisel çıkarlardan arınma işidir yurttaşı düşünme işidir.
 
Deniyor ki toplumsal uzlaşma yapalım da ee zor. Kolay olsaydı zaten çoktan çözülürdü. Eğer tek başına rakam hesabı yapılsaydı niye bize gidin CHP'yle çözün diyorsunuz AKP'nin tek başına gücü var zaten. Sorun oy çokluğu milletvekili çokluğu değil. Sorun yaşanan sorunlara sağlıklı çözememe sorunudur. Olayların arkasından sürüklenen bir iktidar var. Herhangi bir hesabı da yok. Bir stratejisi yok.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler