CHP, Meclis'de Ankara Valisi'ni sordu

CHP, Meclis'de Ankara Valisi'ni sordu

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, 103 vatandaşın hayatını kaybettiği Gar saldırısıyla ilgili olarak Emniyet görevlileri hakkında soruşturma izni vermeyen Ankara Valisiyle ilgili soruşturma açılması gerektiğini söyledi.

CHP Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Levent Gök, IŞİD tarafından gerçekleştirilen ve 103 yurttaşın hayatını kaybettiği 10 Ekim 2015’te yaşanan Türkiye tarihinin en büyük terör saldırısı olan Gar saldırısında ihmali bulunan Emniyet görevlilerinin soruşturulmasına izin vermeyen Ankara Valisiyle ilgili iddiaları TBMM gündemine taşıdı.

Levent Gök, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde,10 Ekim 2015 tarihinde yaşanan IŞİD saldırısından önceki 10 aylık dönemde saldırının yapılacağına ilişkin yüze yakın istihbarat geldiği, son istihbarat raporunda ise canlı bomba Yunus Alagöz’ün isminin de bulunduğu iddialarını hatırlattı. Gök, bu kadar istihbarat bilgisine rağmen önlem almayan emniyet görevlileri hakkında soruşturma açılmasına Ankara Valisinin izin vermediğine ilişkin iddiaların doğru olup olmadığını sordu. Gök, “istihbarat raporlarıyla ilgili iddialar doğru ise Valiliğin müfettiş raporlarına rağmen emniyet görevlileri hakkında soruşturma izni vermemesinin” gerekçelerinin kamuoyuyla paylaşılmasını istedi.

Gök,  emniyet görevlileri hakkında soruşturma izni vermeyen Mehmet Kılıçlar’ın Ankara Valiliği döneminde, 103 vatandaşımızın hayatını kaybettiği 10 Ekim 2015 Gar saldırısı, 29 vatandaşımızı yitirdiğimiz 17 Şubat 2016 tarihindeki Merasim Sokak saldırısı ve 37 vatandaşımızı kaybettiğimiz 13 Mart 2016 tarihindeki Kızılay saldırısının yaşandığını vurguladı. Gök, Davutoğlu’na, bu saldırıların önlenememesiyle ilgili olarak Kılıçlar hakkında herhangi bir inceleme ya da soruşturma açılıp açılmadığı sorusunu da yöneltti.

Paralel devlet yapılanması olarak nitelendirilen Fethullah Gülen cemaatinin, Milli Güvenlik Kurulu’nda alınan tavsiye kararları doğrultusunda Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ne “Ulusal güvenliği tehdit eden legal görünümlü illegal yapı" tanımıyla işlendiğini de hatırlatan Levent Gök şunları söyledi:

“Dolayısıyla paralel devlet yapılanması isimli örgüt öncelikli olarak mücadele edilmesi gereken terör örgütlerinden biri durumundadır. Paralel yapılanmanın Emniyet teşkilatı içerisinde etkinliğini pekiştirdiği bir döneme denk gelen 2011 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü görevine atanan ve bu görevini 2014 yılına kadar sürdüren şimdiki Ankara Valisi hakkında,  MGK’nın tavsiye kararıyla ulusal güvenliği tehdit eden paralel yapıyla ilişkileri konusunda herhangi bir inceleme ve soruşturma yapılmış mıdır?”

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
 
Aşağıdaki sorularımın, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96 ncı maddeleri gereğince arz ederim.14 /04/2016
           
Levent GÖK / Ankara Milletvekili / CHP Grup Başkanvekili
 
Paralel devlet yapılanması olarak nitelendirilen Fethullah Gülen cemaatinin, Milli Güvenlik Kurulu’nda alınan tavsiye kararları doğrultusunda Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ne “Ulusal güvenliği tehdit eden legal görünümlü illegal yapı" tanımıyla işlendiği belirtilmektedir. Dolayısıyla paralel devlet yapılanması isimli örgüt öncelikli olarak mücadele edilmesi gereken terör örgütlerinden biri durumundadır.

Bu bilgiler ışığında;

1- Paralel yapılanmanın Emniyet teşkilatı içerisinde etkinliğini pekiştirdiği bir döneme denk gelen 2011 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü görevine atanan ve bu görevini 2014 yılına kadar sürdüren şimdiki Ankara Valisi hakkında,  MGK’nın tavsiye kararıyla, ulusal güvenliği tehdit eden paralel yapıyla ilişkileri konusunda herhangi bir inceleme ve soruşturma yapılmış mıdır?

2- Ankara Valiliği döneminde, 103 vatandaşımızın hayatını kaybettiği 10 Ekim 2015 Gar saldırısı, 29 vatandaşımızı yitirdiğimiz 17 Şubat 2016 tarihindeki Merasim Sokak’ saldırısı ve 37 vatandaşımızın kaybettiğimiz 13 Mart 2016 tarihindeki Kızılay saldırısı yaşanan Sayın Mehmet Kılıçlar hakkında bu saldırıların önlenememesiyle ilgili olarak herhangi bir inceleme yapılmış veya soruşturma açılmış mıdır?

3- Ankara Valiliğinin,10 Ekim 2015 saldırısından önceki 10 aylık dönemde yüze yakın istihbarat gelmesine ve son istihbarat raporunda canlı bomba Yunus Alagöz’ün isminin de bulunmasına rağmen önlem almayan emniyet görevlileri hakkında soruşturma izni vermediğine ilişkin iddialar doğru mudur?

4- Söz konusu iddialar doğru ise Valiliğin söz konusu emniyet görevlileri hakkında soruşturma izni vermemesinin gerekçeleri nelerdir?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler