Cumhuriyet Gazetesi’ne operasyon

Cumhuriyet Gazetesi’ne operasyon

Türkiye güne Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyon ile uyandı. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ve Hikmet Çetinkaya dahil 12 kişi gözaltına alındı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı; Cumhuriyet Gazetesi ve Cumhuriyet Vakfı yöneticileri hakkında,  “FETÖ/PDY ve PKK/KCK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçlarından bir kısım şüpheliler hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu.

İŞTE GÖZALTI LİSTESİ
Cumhuriyet Gazetesi yönetim kadrosuna  düzenlenen operasyon kapsamında ; gazetenin genel yayın yönetmeni Murat Sabuncu, Cumhuriyet Vakfı Başkanı Akın Atalay, yazar Hikmet Çetinkaya, yazar Engin Aydın, yazar Güray Öz, yazar Hakan Kara, gazeteci Nebil Özgentürk, karikatürist Musa Kart, avukat Bülent Utku, avukat Mustafa Kemal Güngör, vakıf yöneticisi Önder Çelik, Bülent Yener, mali müşavir Eser Sevinç ve eski genel yayın yönetmeni Can Dündar ve gazeteci Orhan Erinç hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

İKİ İSİM DAHA EKLENDİ
Cumhuriyet gazetesi gazetenin yazarı Kadri Gürsel ile muhasebecisi Günseli Özaltay hakkında da gözaltı kararı verildiğini duyurdu.

Can Dündar ve Akın Atalay’ın yurt dışında olduğu için haklarında yakalama kararı çıkarıldığı, Orhan Erinç’in ise yaşlı olması sebebiyle sadece evinde arama yapılacağı bildirildi. Şu ana kadar Murat Sabuncu, Aydın Engin ve Hikmet Çetinkaya’nın da aralarında bulunduğu 12 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınan yönetici ve yazarlar, işlemlerinin ardından Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

‘CUMHURİYET’TE ÇALIŞTIĞIM İÇİN’
Gözaltına alınan Cumhuriyet Gazetesi yazarı Aydın Engin de sağlık kontrolünden geçirildi. Sabah saatlerinde gözaltına alınan Cumhuriyet Gazetesi yazarı Aydın Engin, sağlık kontrolünden geçirilirken gazetecilerin  ‘neden gözaltına alındınız’ sorusu üzerine, “Bir şey söylemiyorum, Cumhuriyet’te çalıştığım için. Cumhuriyet’te çalışıyorum yetmez mi?” diye cevap verdi. Sağlık kontrolünün ardından Engin, polis eşliğinde hastane bahçesine çıktı ve burada bir süre oturarak sivil aracın gelmesini bekledi. Aydın Engin, sivil polis aracının gelmesinin ardından sorgulanmak üzere emniyete götürüldü.

MUSA KART: FETÖ VE PKK İLE İLGİLİ YÜZLERCE KARİTAKÜR ÇİZDİM
Cumhuriyet Gazetesi binasından çıkışta açıklama yapan Musa Kart da ” Bugüne kadar FETÖ ve PKK ile ilgili yüzlerce binlerce karikatür çizdim. Ama bugün öne sürülen gerekçeye baktığımızda gerçekten bir komiği yaşıyoruz. Şunu söylemek istiyorum, yaşanan gülünç bir durum. Bu baskılarla kimseyi korkutamayacaksınız, onu söylemek istiyorum. Bu tabloyu vicdan sahibi insanların kabul etmesi mümkün değildir. Dünyaya anlatamazsınız bunu” diye konuştu.

Musa Kart, şunları söyledi: “Sadece karikatür çizdiğim için bugün gözaltına alınıyorum. Herkes bu tabloyu yerli yerine oturtacaktır diye düşünüyorum. Şu anda 6-7 tane gözaltına alınan arkadaşımız var. Ben de teslim olmaya gidiyorum. Saklanılacak, kaçırılacak bir şey yok. Yazdığım, çizdiğim herkesin gözü önünde. Sabah saat 05.00 sıralarında evimi aradılar. Hukukçu arkadaşlarım gazeteye gelip, buradan gitmemin daha uygun olacağını söylediler. Bir karikatüristin gözaltına alındığı an, başkanlığın resmen ilan edildiği anlamına geliyor. Hepimize hayırlı uğurlu olsun, Tayyip Erdoğan’ın başkanlığı.”

Musa Kart, bina önünde bulunanlarla vedalaştı. Daha sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne gittiğini söyleyerek Cumhuriyet Gazetesi’nden ayrıldı.

“CHP SESİNİ SOKAĞA TAŞIYACAKTIR”
Cumhuriyet Gazetesi’ne yönelik operasyonda gözaltı kararlarına tepki gösteren CHP heyeti gazetenin Şişli’deki merkezine destek ziyaretinde bulundu. CHP heyetinde CHP İstanbul Milletvekilleri Barış Yarkadaş, Sezgin Tanrıkulu, Mahmut Tanal, Selina Doğan, Ali Şeker, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Başdanışmanı Erdoğan Toprak ve CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat yer aldı. Ziyaretin ardından bir açıklama yapan CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, ” Cumhuriyeti kayyuma teslim ettirmeyeceğiz” dedi. Parti olarak boyun eğmeyeceklerini söyleyen Canpolat,  “CHP, sesini daha gür ve kararlı bir şekilde sokağa da taşıyacaktır ” diye konuştu.

Hükümetin FETÖ’cüleri bırakıp muhalefete yöneldiğini söyleyen Canpolat, “Cumhuriyet gazetesinin kapanmasına müsaade etmeyeceğiz. Buradaki esas amaç, Cumhuriyet Gazetesini kayyuma teslim etmektir. Cumhuriyet Gazetesini kayyuma teslim ettirmeyeceğiz. Cumhuriyet Gazetesini bu gericiliğe teslim ettirmeyeceğiz” ifadesini kullandı.

“CUMHURİYET GAZETESİNİN PKK VE FETÖ İLE İŞBİRLİĞİ OLAMAZ”
Gazete adına açıklamayı ise yazar Ayşe Yıldırım yaptı. Gözaltına alınan Cumhuriyet gazetesi Vakfı Yönetim Kurul üyelerinin isimlerini tek tek okuyan Yıldırım, “Gözaltı kararları büyük bir hukuksuzluk. Ve uydurma bir suç. Cumhuriyet Gazetesinin ne FETÖ ile ne de PKK – KCK ile bir işbirliği olmamıştır olamaz da. Darbeyi meşrulaştırmak gibi komik bir suçlama bunu yöneltenlerin ayıbıdır” şeklinde konuştu. Bu arada evinde arama yapılan ve yaşı sebebiyle gözaltına alınmadığı öğrenilen Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve İmtiyaz sahibi Orhan Erinç saat 10:00’da gazeteye geldi. Erinç, arka kapıdan gazeteye giriş yapıp, odasına çıktı.

KILIÇDAROĞLU DESTEK ÇAĞRISI YAPTI
Gazetenin Ankara bürosuna destek ziyaretinde bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise “FETÖ’yü ülkeye musallat edenler hala ülkenin başında dururken, işini yapan gazetecileri FETÖ gerekçesiyle tutuklamak abesle iştigaldir” dedi. Tüm medya organlarını Cumhuriyet’e karşı yürütülen operasyona tepki göstermeye davet eden Kılıçdaroğlu “Bir gün sıra onlara da gelir” diye konuştu.

CAN DÜNDAR’IN EVİNDE ARAMA
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında Terörle Mücadele Şube Ekipleri tarafından yurt dışında bulunan gazeteci Can Dündar’ın Çengelköy’deki evinde arama yaptı.

Polisler, sabah saatlerinde geldikleri evde kimseyi bulamadı. Daha sonra Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar’a ulaşıldı. Dündar, İzmir’den ilk uçakla İstanbul’a geldi. Öğle saatlerinde taksi ile evine gelen Dilek Dündar, kapıları polislere açtı. İçeriye giren Terörle Mücadele Şube Ekipleri arama yaptı. Can Dündar’ın evinde arama yapıldığını öğrenen gazeteci Banu Güven de destek için Dilek Dündar’ın yanına geldi.

TGC: CUMHURİYET’E OPERASYONU PROTESTO EDİYORUZ
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada Cumhuriyet Gazetesi’ne yönelik operasyonu ve gözaltıları protesto etti.

TGC Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şu görüşler yer aldı:

“Cumhuriyet Gazetesi’ne, yöneticilerine, yazarlarına, çalışanlarına yönelik operasyon kabul edilemez. Bu operasyon basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne yeni bir darbedir. Cumhuriyet Gazetesi’ne yapılan operasyonu protesto ediyoruz. İktidara yakın olmayan her medya kuruluşunu ‘FETÖ ile bağlantısı var’ diye suçlayarak operasyonlar yapılması kamu vicdanını yaralamaktadır. Başbakanın ‘OHAL’i devlete ilan ettik, Millete değil’ demesine rağmen çıkarılan kararnameler ile yine medya kuruluşları ve gazeteciler OHAL’in mağduru haline getirilmiştir”

KAPATILAN YAYIN ORGANI SAYISI 170 OLDU 29
“Ekim tarihinde yayınlanan kararname ile Özgür Gündem, Dicle Haber Ajansı, JİNHA, Azadiya Welat ve Evrensel Kültür’ün de aralarında olduğu 10 gazete, ile iki haber ajansı ve üç dergi kapatılmıştır. Medyanın da karşı çıktığı ve başarısız olmasında önemli rol oynadığı 15 Temmuz Darbe Girişimi ardından çok sesli medya için özgürlüklerin geliştirilmesi beklenirken, kapatılan gazete, dergi, tv ve ajans sayısı 170’e ulaşmıştır.”

105 GAZETECİ CEZAEVİNDE TUTUKLU
“Sürekli ve sarı basın kartı iptal edilen gazeteci sayısı 777’ye çıkmıştır. Şu anda cezaevinde 105 gazeteci tutuklu bulunmaktadır. 15 Temmuz’dan sonra kapatılan yayın organları nedeniyle 2500’ün üzerinde gazeteci işsiz kalmıştır. Toplamda son yıllarda işsiz kalan gazeteci sayısı 10 bini aşmıştır. Türk basınında her üç gazeteciden birinin işsiz olduğu bir karanlık tablo ortaya çıkmıştır. Bu nedenlerle iktidara ve muhalefet partilerine; demokrasinin yeniden yeşertilmesi, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması, gazetecilerin tutuksuz yargılanması ve medyaya yönelik baskıların son bulması için bir kez daha çağrı yapıyoruz”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler