Dağörenin bugünkü hali köye dönüşe engel

Dağören'in bugünkü hali köye dönüşe engel

Kurşunlu'ya 9 km mesafedeki eski adıyla Meküren, bugün bilinen adıyla Dağören, yıllardır çektiği susuzluk nedeniyle adeta terkedilmişleri oynuyor.

Kurşunlu ilçesine bağlı, bugünkü adıyla Dağören ama bilinen yaygın adıyla Meküren, gerek ulaşım gerekse yaşadığı su sıkıntısıyla son yıllarda mağdur edilen köylerden bir tanesi.

Sözcü18 genel yayın yönetmeni Vedat Beki ve yazar İbrahim Zencirci'nin birlikte ziyaret ettiği Meküren'de bugün için görünen manzara hiç de içaçıcı değil. Halen köyde yaşamak zorunda kalan 7 kişi mevcut. Bunlardan bir tanesi köyün muhtarı Celal Ayhan "Köyümüz her geçen gün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Yaşadığımız sorunların başında köye ulaşılan yolumuz ve içme suyumuzun olmaması" olarak dile getirmekte.

MEKÜREN'LE İLGİLİ FOTOĞRAF KARELERİ İÇİN

Oysa Dağören, bilinen adıyla Meküren, kökleri çok uzun yıllara dayanan bir yerleşim bölgesi. Köyün yerleşkesinde tarihin izlerini bugün dahi bulmak mümkün. Yüzyıllar öncesinden yapılmış su yolları ve kuyuları halen gözler önünde. Buna karşın, yaklaşık 50 hanelik köyün bugünkü hali, göç nedeniyle başka şehirlerde yaşam mücadelesi veren insanların, yaz aylarında bile köylerine dönmelerine imkan vermeyecek koşullarda.

MUHTAR AYHAN: KÖYÜMÜZ İNSANI DOĞDUĞU YERE GELEMİYOR
2009 seçimleriyle muhtarlık görevine başlayan Celal Ayhan, evinde sıcak soba üzerinde demlenen çay ikramı ile birlikte "Köyümüzün bugünkü halini merak ederek kış gününde buralara kadar geldiğiniz için teşekkür ediyorum. Kurşunlu'dan köyümüze gelen yolu gördünüz. Yolun durumu ortada. Yaptığımız her türlü başvuruya karşı bugüne kadar olumlu bir sonuç alamadık" dedi. Muhtar Ayhan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Köyümüz yılların getirdiği ağır yüke bugünlerde dayanamaz hale geldi. Yolumuz bozuk. İçme suyumuz yok. Sağlıklı içme suyu şebekemiz mevcut değil. Bu yüzden köyden göç eden insanımız yaz aylarında dahil köyüne gelemiyor. Hayattan göç etmiş gitmiş büyüklerinin mezarlarını ziyaret edemiyor. Gönlüne düşen Dağören'i doyasıya yaşayamıyor... Anne ve babalarının köye gelememeleri nedeniyle yeni yetişen kuşak da babasının atasının köyünü bilmiyor. Sözün kısası Dağören, mevcut haliyle taş yığıntısı haline dönüşüyor."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
4 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler