Danıştay: Sokak düğününde yetki belediyede değil

Danıştay: Sokak düğününde yetki belediyede değil

Yüksek Mahkeme, bilinenin aksine karar verdi.

Tunceli’de açılan bir dava, tartışmalı sokak düğünlerine örnek olabilecek bir kararla sonuçlandı. Danıştay, belediyelerin sokak düğünlerini yasaklayamayacağı yönünde karar verdi.

Danıştay, Tunceli Belediye Başkanlığı’nın gürültü sınır değerlerini sağlama kapsamında sokak düğünlerini yasaklama işleminin iptali için açılan davayı reddeden yerel mahkeme kararını bozdu. Yüksek Mahkeme, bu konuda il mahalli çevre kurullarının yetkili olduğuna işaret etti.
 
Mahkeme kararında, belediyelerin, konut gibi gürültüye duyarlı alanların yakınında, bitişiğinde, alt ve üstündeki alanlarda düğün ve benzeri açık hava aktivitelerinin yasaklanması, bu tür aktivitelerden çevreye yayılan gürültü düzeyinin kontrol altına alınması için uygun alanların ve sürelerin belirlenmesi konusunda yetkili olduğu anlatıldı.
 
KARAR BOZULDU
 
Düğünlerde kullanılan elektronik müzik aletlerinin gürültü düzeyinin sürekli olarak belli bir seviyede tutulmasının mümkün olmadığı, bu nedenle ölçüm yapılamayacağı belirtilen kararda, gürültünün önlenmesi amacıyla sokak düğünlerinin yasaklanmasında hukuka aykırılık bulunmadığına hükmedildi. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Danıştay 14. Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.
 
YETKİSİ BULUNMUYOR
 
Kararda, gerek Çevre Kanunu gerekse Belediye Kanunu ile Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’nde, belediyelere, umuma açık istirahat ve eğlence yerlerini gürültü yönünden denetlemek konusunda tanınan yetkiler arasında, tüm il düzeyinde açık hava faaliyetleri kapsamında yapılan düğünlerin yasaklanması yönünde karar alma yetkisinin bulunmadığı kaydedildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler