Datçada deniz bir başka güzel!

Datça'da deniz bir başka güzel!

Muğla iline bağlı, mavi yolcuk teknelerinin uğrak yerlerinden biri olan Datça Yarımadası hakkında bilmeniz gerekenler bu haberde.

Yaz sıcaklarının giderek artış göstererek "tatil" yapma düşüncesinin her birimizde fazlasıyla depreşen "nereye kaçsam" dürtüsüne yanıt olabileceği düşüncesiyle sizlere "Datça"yı tanıtmak istedik.

TARİHİ

Datça'nın tarihi milattan öncesine uzanır. O dönemdeki adı Knidos'tur ve 15. yy'da Osmanlı egemenliğine girdikten sonra Datça ismini almıştır. İlk yerli halk Karyalılardır ve ardından da Dorlar döneminde en parlak çağlarını yaşamıştır.

Datça konumu nedeniyle ticari faaliyet merkezi olmuştur. Limanları askeri ve ticari amaçlarla kullanılmış ve yerleşen halklar pek çok tapınak inşa etmiştir.

Tipik bir Akdeniz iklimine sahip Datça yarımadasında kavurucu sıcaklar kuzey rüzgarları sayesinde dağılmıştır. Oksijen bakımından dünya listelerine giren Datça ferah bir tatil arayanlar için ilk sıralarda yerini alır.

Datça'da gezilecek yerler

Datça Yarımadası Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilmiştir. Bu sayede doğası korunmuştur ve 235 kilometrelik sahili vardır. Datça'da 52 adet koy mavi tur teknelerinin uğrak yerleri arasındadır.

Bu koylar arasında Hayıtbükü ve Palamutbükü görülmeye değer güzelliktedir. Ayrıca yarımadanın ucunda yer alan Knidos Antik Kenti de muazzam konumu nedeniyle mutlaka ziyaret edilmelidir. Bu harâbelerde tiyatro, surlar ve çeşitli yıkıntılar vardır. Bu şehirde yirmi bin ve on bin kişilik tiyatro, pembe tapınak, kâinat tapınağı, Akropol, Nekropol (mezar odaları) başlıca eserlerdir.1856-1858’de İngiliz arkeologları kazılarda bulduğu heykel, kandil ve paraları Londra’daki British Museum’a kaçırmışlardır. Büyük tiyatronun mermer taşlarını ise Mısır Valisi Kavalalı Mehmed Ali Paşa; Kahire’deki sarayının inşâatında kullanmıştır. Dolmabahçe Sarayındaki bâzı mermerler buradan getirilmiştir.

Eski Datça, taş evleri ve hoş mekanları yanında şair Can Yücel’in yaşadığı yer olarak da ünlenmiş bir ilçedir.

Datça'nın mavi bayraklı plajları arasında Aktur Tatil Sitesi Plajı, Aktur Kamping Plajı, Karaincir Plajı, Hastanealtı Plajı, Periliköşk Plajı, Billurkent Plajı bulunmaktadır.

Datça'da sadece yat turizmi yapılmaz. Tatilcilerin katılabilecekleri faaliyetler arasında trekking, sörf ve yelken de sayılabilir.
Hızırşah köyünde Selçuklular'dan kalma bir cami ve seramik atölyeleri bulunur. Reşadiye Mahallesi’nde Mehmet Ali Ağa Konağı ile Reşadiye Camii ve Emecik köyünde tapınak kalıntıları tarihten günümüze kalan bazı eserlerdir.

Şifa turizmi denildiğinde akla gelen yerlerden biri Ilıca gölüdür. Apollo Tapınağı bölgeye gidenlerin görmeden dönmemesi gereken yerlerdendir. 5. yy'da inşa edilen bu tapınakta antik çağlara ait kalıntılar gün yüzüne çıkarılmıştır. Karaköy, Emecik, Kızılan Köyü ve ilçede bulunan daha pek çok yerleşim yeri inanılmaz doğası sebebiyle yürüyüş turlarının güzergahı haline gelmiştir. Genelde tarım ve turizmle ilgilenen yöre halkı zeytin, badem ve zeytinyağından geçimini elde eder.

DATÇA'YA NASIL GİDİLİR

Datça'ya her şekilde ulaşabiliyorsunuz yani karayolu, havayolu ve denizyolu ile ulaşmanız mümkün. Karayolu ile ulaşmak istediğinizde İstanbul, Ankara, İzmir ve Muğla'dan belli başlı otobüs firmaları ile Datça'ya gelmeniz çok kolay. Yaz aylarında Datça'ya otobüs seferleri sıklaştığı için kolayca ulaşabilirsiniz. Datça - İstanbul arası 960 km, Datça - Ankara arası 840 ve Datça - İzmir arası 360 km. Bodrum ve Marmaris'ten Datça'ya ulaşmak daha da  kolay. Marmaris'ten Datça'ya minibüs seferleri var. Bodrum'dan da yine Datça'ya denizyolu ile ulaşabiliyorsunuz.

Mayıs ve Ekim ayları arasında Bodrum'dan Datça'ya deniz otobüsü ve feribot seferleri düzenleniyor. Eğer özel otomobiliniz ile Datça'ya gitmeyi düşünüyorsanız bol virajlı Marmaris - Datça yolunda dikkatli olmanızı tavsiye ediyoruz. Datça'ya hava yoluyla da gelebiliyorsunuz. Datça'ya uçakla gelmek için  Bodrum veya Dalaman'a uçup oradan kara veya havayolu ile Datça'ya ulaşabilirsiniz. İstanbul'dan Dalaman'a her gün uçak seferi yapılmaktadır. Ankara'dan ise aktarmalı olarak sefer düzenlenmektedir

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler