Davutoğlu’nun veda açıklaması

Davutoğlu’nun veda açıklaması

Canlı yayınlandı. Bütün Türkiye o konuşmaya kilitlendi. Davutoğlu'nun konuşmasında çok önemli mesajlar vardı. İşte AKP için tarihi derecede önemli olan o konuşmanın satır araları;

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun görevi devredeceğini açıkladığı basın toplantısında duygusal olduğu dikkat çekti. Sessi titredi; Arkadan vurulduğunu ima etti; “Hepiniz oradaydınız” dedi. “Evvel refik; Badel tarik… Önce yol arkadaşı sonra yol” dedi ve ekledi; “MKYK’da takip edilen yönetimi, refik olma yönetimiyle bağdaştıramadım…” Üstelik bunu, konuşmasında en önde oturan “refiklerin” gözlerinin içine bakarak söyledi. Erken seçim yok mesajı da veren Davutoğlu, “Seçim kazanan genel başkan” vurgusu yaptı, Bahçeli’ye göndermede bulundu.

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun görevi devredeceğini açıkladığı basın toplantısında duygusal olduğu dikkat çekti. 20 aylık genel başkanlığı dönemindeki başarılarını anlatan ve zaman zaman sesi titreyen Davutoğlu, özellikle 1 Kasım seçimlerinde kendi genel başkanlığında AKP’nin aldığı yüzde 49.5’luk oy oranına dikkat çekti. Ancak tüm başarılarına rağmen, “yol arkadaşlarının” kendisine “ihanet ettiği” ima eden Davutoğlu, “milletim buna şahittir” diyerek, “hepiniz ordaydınız” mesajı verdi.

Davutoğlu’nun en önemli sözlerinden biri de, AKP’nin olağanüstü kongre kararıyla birlikte konuşulmaya başlanan yaz sonunda erken seçim senaryosu konusunda oldu. Başbakan, “önümüzdeki dört yıl süresince güçlü AK parti hükümetleri göreve devam edecektir. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın” diyerek, “erken seçim yok” mesajı verdi.

PARTİ “REFİKLERİNİN” GÖZLERİNİN İÇİNE BAKARAK KONUŞTU; “EVVEL REFİK; BADE-L TARİK…”
Davutoğlu, tüm hayatı boyunca benimsediği prensibi, Arapça bir deyimle özetledi; “Evvel refik, bade-l tarik”
“Önce yol arkadaşı, sonra yol” anlamına gelen bu deyişi kendisinin benimsemiş olmasına rağmen, parti içindeki “yol arkadaşlarının” yöntemlerinin buna uymadığına dikkat çekti.

Yol arkadaşları, yani parti yöneticileri tarafından “arkadan vurulduğunu” ise, şu sözlerle ima etti;

“Yola çıktığımız arkadaşlarımın benimle olmalarını bekledim. Ancak son MKYK’da yaşananlar, ki parti üsulleri benim açımdan önem taşımıyor, bu nedenle de ilk imzayı ben attım. Takip edilen yöntemi refik olma yöntemiyle bağdaştıramadım” dedi.

Üstelik Davutoğlu bu sözleri söylerken, geçen hafta yapılan MKYK’da genel başkanlık yetkilerinin kısıtlanması için önerge veren “refikleri” de, en ön sırada oturuyorlardı.

BAŞARILARINI ÖZETLEDİ; “GÜÇLÜ BAŞBAKANDIM” MESAJI VERDİ
Davutoğlu, 20 aylık Genel Başkanlık ve Başbakanlık süresi boyunca, hedeflediği her şeyi yaptığını söyledi. 20 aylık sürecini üç döneme ayıran Davutoğlu, bu dönemleri ve yaptıklarını şöyle özetledi;

* 2014 Ağustos’unda genel başkanlığı devralmasından 7 Haziran seçimlerine kadar olan dönem;
* 7 Haziran ile 1 Kasım seçimleri arasındaki dönem
* 1 Kasım seçimlerinden sonraki dönem.

Davutoğlu, bu üç dönemde yaptıklarını da şöyle özetledi;
* Erdoğan sonrasında parti bölünmedi; istifalar yaşanmadı
* 7 Haziran seçim sonuçlarına rağmen, Türkiye hükümetsiz kalmadı
* 1 Kasım’da AKP yüzde 49.5 oy aldı. 4 yıllık dönem için belirlenen hedefler 3 ayda tamamlandı; terörle mücadelede başarılı operasyonlar düzenlendi, ekonomik istikrar sağlandı, tüm ekonomik veriler son derece sağlıklı işaretler veriyor. Dış politikanın temel sütunları güçlendirildi; üç AB zirvesi yapıldı, Ege adalarına mülteci geçişi yüzde 1’e indi.

Tüm bunların ardından ise, 20 aylık Başbakanlık döneminde “güçlü başbakan” olduğuna inandığını, “güçlü Cumhurbaşkanı, güçlü başbakan dönemi” sözleriyle ifade etti.

“SEÇİM KAZANAN GENEL BAŞKAN” VURGUSU YAPTI, BAHÇELİ’YE GÖNDERME YAPTI
Davutoğlu’nun, 1 Kasım seçimlerinde kendi genel başkanlığı altında partisinin başarısına da birçok kez vurgu yaptı, partisinin yüzde 49.5 oy aldığını, 24 milyon kişinin AKP’ye oy verdiğini söyledi.

Seçimlerde başarısızlığa uğrayan ve partisinin oyunu düşüren Devlet Bahçeli’ye de isim vermeden gönderme yapan Davutoğlu, "Seçimleri kaybeden muhalefet liderleri koltuklarını muhafaza ederken, 24 milyon seçmenin oyunu alan, seçimlerde yüzde 49.5 oy kazanan partinin lideri” olarak görevden ayrıldığını söyledi.

“HAYATTA İNANMADIĞIM HİÇBİR ŞEYİ SAVUNMADIM” DEDİ, BAŞKANLIĞI MI KASTETTİ?
Davutoğlu’nun konuşmasında imalı cümlelerinden biri de, “hayatta inanmadığım hiçbir şeyi savunmadım” oldu.

Başbakan’ın bu ifadeyle, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çok istediği, ancak AKP içinde kendisinin “destek vermemekle” başkanlık sistemini kastettiği yorumları yapıldı.

Davutoğlu, “hayatta kimseyle pazarlık yapmadım” diyerek de, Genel Başkanlığı ve Başbakanlığı korumak için, “başka aktörlerle pazarlığa girişmediğini” kamuoyuna duyurmuş oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler