Demirel dinlenebilir

"Demirel dinlenebilir"

Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Sözcüsü, Ak Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin açıklama yaptı.

TBMM'de toplanan Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu bugün yaptığı toplantının ardından açıklama yaptı.

Komisyonun Sözcüsü ve AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin, toplantıda 3 ay olan araştırma komisyonunun süresine ihtiyaç halinde bir aylık süre eklenmesi konusunun oylamayla kabul edildiğini ifade etti. Şahin, 23-30 Mayıs tarihleri arasında üçe ayrılan alt komisyonların çalışmalarını netleştirip, Pazartesi günü özellikle komisyonda çalışacak uzmanların ve dinlenmesi gereken şahısların üst komisyona bildirilmesi konusunu karara bağladıklarını bildirdi. Alt komisyonların çalışma şart ve koşullarını kendilerinin belirlemesi konusunun da karara bağlandığını ifade eden Şahin, şunları dile getirdi: "Özel bir durum olması itibariyle 1960 ihtilali ve 71 muhtırasıyla alakalı, komisyonun 60 ihtilalini gerçekleştiren iki subay olan Ahmet Er ve Numan Esin'in yaşları itibariyle dinlenmelerine karar verildi ve komisyonumuz bunu oy birliğiyle kararlaştırdı. 1960 İhtilali Alt Komisyonu kendi içinden oluşturulacak bir heyetle gerek yanlarına gitmek gerekse uygun görülmesi halinde buraya çağrılmak suretiyle bu iki şahsı dinleyecekler."
 
'Darbe mi? Bir daha asla'
Şahin, komisyonun dışarıdan destek için uzman ve raportör talepleri olduğunu, bunların da Meclis Başkanlığına sunulacağını bildirdi. Şahin, Pazartesi günü bu çalışmaların yazılı olarak ana komisyona ulaşmasının ardından 1-2 gün içinde komisyonun nihai çalışmalarını belirlemek üzere tekrar bir toplantı yapacaklarını belirterek, alt komisyonların belirleyeceği isimlerin dinlenmesi kararının da ana komisyon tarafından verileceğini ve netleşince isimleri açıklayacaklarını söyledi. Komisyonlarının "Darbe mi? Bir daha Asla" sloganıyla çalışacağını ifade eden Şahin, "Ülkemizde bundan sonraki süreçte, bir daha darbeye zemin hazırlayacak tüm oluşumların ortadan kaldırılması için titiz bir çalışma sergilenecek. Böyle bir tutum ve algılama komisyonumuzda var" dedi.
 
Demirel dinlenecek
Darbe öncesi, darbe sırası ve darbe sonrası olarak üç ana başlık belirlediklerini söyleyen Şahin, ayrıca 'ekonomik, siyasi, kültürel, sosyolojik, iç ve dış etkenler ile bu darbelerin toplum üzerindeki yansımaları' olmak üzere 6 başlık belirlediklerini belirtti. Her konuda alt komisyonlarda uzman çalıştırılmak istendiğini ve her konu için de 3-5 kişinin dinleneceğini söyleyen Şahin, çok fazla kişiyi dinlemek yerinde olayın özünü çözecek kişilerin dinlenmesinin doğru olduğunu düşündüklerini söyledi. Süleyman Demirel'in dinlenmesine ilişkin ise Şahin, "Elbette ki, Demirel siyasi tarihimizin en önemli aktörlerinden birisi. 1960 ihtilalini, 71 muhtırasını, 80'i ve 28 Şubat'ı yaşayan tek insan. Alt komisyonun uygun görmesi halinde Sayın Süleyman Demirel'in bilgisine, görgüsüne mutlaka ihtiyaç duyacaktır. Onu da mutlaka dinleyecektir diye düşünüyorum. Ama buna karar verecek olan alt komisyonlardır. Biz elbette bu dönemin bütün sürecini yaşayan bir cumhurbaşkanımızın mutlak surette dinleneceğini düşünüyorum" dedi.
 
28 Şubat'ta yargı yetkili
28 Şubat'ın incelenmesine ilişkin de Şahin şunları söyledi: "28 Şubat süreci enine boyuna, evveliyatı ve sonrasında topluma yaptığı etkiler itibariyle hepsi değerlendirilecek ve ayrıntılı incelecek. Ancak spesifik olarak yargıya intikal etmiş bir konu ve kişi hakkında da Anayasa nasıl bizi yasaklıyorsa, buna en başta yasama organı temsilcileri olarak bizlerin uyması gerekir. Yargı da millet adına karar veriyor, yasama organı da millet adına harekete diyor. Ancak bizim yasama organımızı 138. madde bağlamıştır. Dolayısıyla görülmekte olan bir davayla ilgili görüş beyan etmemizi kimse bizden beklemesin" dedi.
 
BAYKAL, YILMAZ VE TANSU ÇİLLER DE DİNLENİLECEK
Öte yandan komisyon ve alt komisyonların önümüzdeki günlerde CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal başta olmak üzere, eski başbakanlardan Mesut Yılmaz ve Tansu Çiller'i de dinleyeceği öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler