Demirtaş: Ülkede en güvenli şey, canlı bomba olmak

Demirtaş: Ülkede en güvenli şey, canlı bomba olmak

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ankara katliamı sonrası hükümetin tutumunu eleştirdi. Yayın yasağını “kamuoyundan AKP-IŞİD işbirliğini, dayanışmasını saklama kaygısı ve girişimi” olarak niteledi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ankara katliamına ilişkin yayın yasağı kararını eleştirdi.

"Bizler, sizler, medya mensupları, bu konuya ilişkin görüşlerimizi, eleştirilerimizi kamuoyunda paylaştıkça, savcı bundan nasıl olumsuz etkilenir, psikolojik olarak mı olumsuz etkileniyor?

“Yargılamanın, araştırmanın, soruşturmanın hangi aşaması olumsuz etkileniyor ki bu kararı alabiliyorlar?”

GERÇEKLERİ SAKLAMA KAYGISI
HDP Merkez Yürütme Kurulu toplantısı öncesinde genel merkezde gazetecilere açıklama yapan Demirtaş, Diyarbakır ve Suruç patlaması sonrası aşağı yukarı yargı ve medya ayağının benzer kararlar aldığını söyledi. Bu kararların ne olup bittiğinin kamuoyundan saklanması kaygısıyla alındığını vurguladı.

“Bunların hepsi kamuoyunda AKP, IŞİD işbirliğini, dayanışmasını saklama kaygısı ve girişimidir.

Bu olayın altında milyonda bir PKK bağlantısı olsaydı yayın yasağı değil, yayın mecburiyeti getirirlerdi. 24 saat herkes yayın yapsın diye herkese mecburiyet getirirlerdi.”

YASAK KALKMALI
Yasağın hemen kaldırılması gerektiğini ifade eden Demirtaş, “Başbakan neyi gizlemeye çalışıyor, neyi saklamaya çalışıyor? Bu şekilde saklayabileceğine mi inanıyor” diye sordu.

“Hayretler içerisindeyiz doğrusu. Herkes düşüncesini bırakın özgürce ifade etsin. Kamuoyu zaten neyin ne olduğunu biliyor. Bu şekilde, devekuşu misali, kafanızı kuma gömerek gerçekleri de toplumdan saklayamazsınız."

TUTUKLAMALAR
“Toplumsal, kamusal güvenliğin sağlanması konusunda hükümet, ciddi bir zafiyet içerisinde. Bırakın güvenliği sağlamayı, güvenliği tehdit eden unsurun odağı haline gelmiş durumda hükümet. Bu hepimiz açısından geçerli.

Başbakan hala, 'Elimizde canlı bomba listeleri var, bunları tutuklayamayız, hukuken tutuklamamız mümkün değil, yakalamamız mümkün değil' diyor. Her gün belediye başkanları tutuklanıyor, üniversite öğrencileri tutuklanıyor.

Sırf basın açıklaması okunurken orada bulundu diye dün Erciş Belediye Eş Başkanımızı tutukladılar. Gerekçe bu, başka gerekçe yok. Ve müebbet hapis cezasıyla yargılanacak. Belediye başkanlarımızın çoğu görevden alındı, açığa alındı, meclis üyeleri görevden alındı. Dolayısıyla şu anda ülkede en güvenli şey, canlı bomba olmak, hukuk karşısında, tutuklanmamanın garantisi.”

PYD
Demirtaş Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, gerekirse sınırda PYD'ye müdahale edilebileceği ifadeleriyle ilgili olarak da “Başbakan şu ana kadar PYD'ye müdahale etmediğini mi iddia ediyor? Üç yıldır orada PYD ile savaşıyor zaten. Gönderdiği silahlar PYD'ye karşı kullanılan silahlar. Daha nasıl PYD'ye müdahale edecek? Zaten müdahale ediyor. PYD, kendilerinin müdahalesine rağmen IŞİD'i orada dize getirmiş bir halk hareketidir” dedi.

TEHDİT
Selahattin Demirtaş kendisine yönelik suikast olasılığını hatırlatan gazetecilere "Mevzunun benim üzerimden tartışılması doğru değil" dedi.

“IŞİD, Türkiye'de örgütlenmiş, mevzilenmiş çok sayıda hücresi bulunan ve göz yumulan bir örgüttür. Biz bunu söyledik diye IŞİD sadece bizim düşmanımızdır gibi bakılmasın. Tüm Türkiye'nin de İslam'ın da insanlığın da düşmanı, bu örgüt.

“Ve Türkiye'de çok rahat çalışıyor. Avukatlar, adliye içerisinde dövülebiliyor, gazlanıyor, coplanıyor, kendi çalışma mekanlarında avukatlara açıklama, faaliyet yapma izni verilmiyor, müdahale ediliyor. Ama IŞİD'liler, Türkiye'de rahatlıkla gösteri yapabiliyor, örgütlenebiliyor, eleman topluyor, çağrı yapıyor, para topluyor, Suriye'ye elemanlarını gönderiyor.

“O nedenle ısrarla altını çiziyorum, mevzunun benim üzerimden tartışılması doğru değil. Bütün Türkiye toplumu olarak bir tehlike ile tehdit ile karşı karşıyayız ve hep birlikte bu barbar anlayışa karşı etkili mücadele yürütmek zorundayız."

SEÇİM MİTİNGLERİ
Daha önce aldıkları 10 büyük miting kararını, başka bir faaliyete dönüştürerek seçim kampanyasını sürdüreceklerini anlatan Demirtaş, toplumda “7 Haziran'daki havanın olmadığını” dile getirdi.

“Çok normal. Toplum şu anda güvenlik, can kaygısı taşıyor, acı yaşıyor. Bizde seçim kampanyamızı hem toplumun bu beklenti ve hassasiyetlerine hem de partimizin ilkelerine uygun şekilde yeniden önümüzdeki 15 günü planlayıp düzenleyeceğiz.

“Büyük olasılıkla mitingler iptal edilip, başka programlar şeklinde kampanya yürüteceğiz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler