Deprem üzerine deprem

Deprem üzerine deprem

Endonezya 8.6'dan iki saat sonra bu kez 8.1 ve 8.3 ile sallandı

 

Endonezya'da saat 11:30 civarlarında meydana gelen 8.6 büyüklüğündeki depremin şoku sürerken, ülke yeni depremlerle sarsıldı. 
 
Endonezya Jeofizik Kurumu önce TSİ 14:00 civarında 8.8 büyüklüğünde bir deprem olduğunu açıkladı. daha sonra depremin büyüklüğü 8.1 olarak revize edildi ve depremin yerin 6.2 mil derinliğinde oluştuğu bildirildi.
 
TSİ 14:27'de ise bu defa  8.3'lük bir başka artçı depremin meydana geldiği Endonezya Jeofizik Kurumu tarafından bildirildi.
 
SULAR GERİ ÇEKİLDİ, YENİ TSUNAMİ ALARMI VERİLDİ 
8.1'lik depremin merkez üssünde suların 10 metre çekildiği belirtilirken, ilk deprem sonrasında verilen tsunami alarmı 2 saat uzatıldı.
 
8.3'lük deprem sonrasında Aceh eyaletinin batı ve kuzeyinde suların 0.8 metre yükseldiği açıklandı.
 
"600 ATOM BOMBASINA DENK"
Deprem Uzmanı Ahmet Ercan tsunami'nin ardından HABERTÜRK TV'ye çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ercan, 2012-2013'e yönelik daha önceki uyarıları hatırlatarak depremin "olağandışı" olduğuna dikkat çekti. Ercan, "Bu depremin boşaltmış olduğu enerji yaklaşık 550-600 atom bombasına denk bir enerji. Şu anda yer zangır zangır titriyor. Daha önce 1200 atom bombasına denk bir enerji boşalmıştı 2004 yılında. 8 yıl içerisinde aynı bölgede bu kadar büyük ik deprem beklenmedik bir durum, olağanüstü bir şey.
 
Dolayısıyla 3 gün çok önemli. Bu dönemde bu bölgede büyüklüğü 6-7 arasında artçı depremler olacaktır 250 kilometre yarıçaplı bir alanda. Denizde olacak artçı depremlerin Tsunami oluşturma olasılığı çok yüksek.
 
Nedenleri, bu bölgede kıtalar kuzeye doğru kayma gösteriyor. Aşağı yukarı Hint Kıtası'nın kuzeye kayması yılda 5-7 santimetre kadar. Güneyimizde Afrika yklaşık 3 santimetre bir dalış gösteriyor. Bu hızın arttığı kanısındayım. Bunun nedeni, geri çekildiğinde manyetik alanda büyük bir değişiklik olması. Doruk noktasına 2012-2013'te varacağımızı söylemiştik. Yer kaymaları ve hortumlarda büyük bir artış bekliyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler