Desteğe kandılar!

Desteğe kandılar!

Anadolu'nun yüzde 5.75'lik faizden haberi yok

Bankalarda faizi en yüksek enstrüman olan ve adına Destek Hesap denilen Kredili Mevduat Hesabı'nı (KMH) başta Düzce olmak üzere Karadeniz ve İç Anadolu bölgeleri kullanmaya başladı. İstanbullular ise KMH kullanımında frene basarak faizi daha düşük olan kredi kartına yöneldi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Mukin Öztekin'in bile "Yüzde 5.75' faiz ödedim" diye isyan ettiği Kredili Mevduat Hesabı'na (KMH) uygulanan fahiş faizden Anadolu insanının haberi yok. BDDK'nın il bazında yayımlamaya başladığı rakamlara göre şu anda bankaların uyguladığı en yüksek faizli enstrüman olan Destek Hesap'ın kullanımı son bir yılda en fazla Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinde arttı. Yayımlanan rakamlara göre 1 yılda çalışanların ücretlerini aldıkları bankalar tarafından maaşa ek olarak tanınan hak olarak gösterilen Destek Hesap kullanımı en fazla Düzce'de arttı. Bu ilde KMH kullanımı yüzde 76 artışla 9.7milyon liradan 17. 1 milyon liraya fırladı.
 
İLK 10'UN 5'İ KARADENİZ'DEN
Düzce'yi yüzde 57'lik artışla Karaman ve yüzde 53'lük artışla Aksaray takip ediyor. Bu illeri KMH kullanımı 24 milyon liradan 35.6 milyon liraya çıkan Trabzon izliyor. 2011 Haziran ayından 2102 Haziran ayına kadar olan 1 yıllık süre baz alınarak yapılan hesaplamada ilk 10'da KMH kullanımını en falza artıran 10 ilden 5'inin Karadeniz bölgesinden olması dikkat çekiyor. Listede Düzce ve Trabzon'un dışında Giresun, Rize ve Ordu bulunuyor. Aynı şekilde listede yer alan Karaman, Aksaray ve Niğde'nin de birbirine komşu olmaları ilngiç bir detay olarak duruyor.
 
İSTANBULLU UYANIK ÇIKTI
Son 1 yılda yüzde 30 artarak 3.1 milyar liradan 4 milyar liranın üstüne çıkan KMH hesaplarında en az artış kaydeden iller ise Van, Tunceli, Afyon ve İstanbul. Miktar olarak 921 milyon liradan 1 milyar liranın üstünde KMH kullanan İstanbullu bu hesaptaki borç miktarını ancak yüzde 17 artırdı. Böylece İstanbullu tüm Türkiye çapında yüzde 30 artan bu süper faizli hesaptan neredeyse yarı loran kadar yararlanarak falhiş faizden kaçtı. İzmir ve Ankara ise KMH kullanımında Türkiye ortalamalarında seyretti. (Kaynak: haberturk.com)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler