Dink cinayetinde çarpıcı karar

Dink cinayetinde çarpıcı karar

Dink cinayeti davasında Yasin Hayal'in ağabeyi Osman Hayal ve Zeynel Abidin Yavuz için yakalama kararı çıkarıldı.

Yargıtay’ın bozma kararına ilişkin ifadeleri alınacak olan iki tutuksuz sanık bir sonraki duruşmaya polis zoruyla getirilecek

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davanın Yargıtay tarafından bozulmasının ardından yeniden başlanan davanın 3. duruşmasında tutuksuz sanıklar Osman Hayal ve Zeynel Abidin Yavuz hakkında “Yargıtay’ın bozma ilamına karşı beyanlarının alınması için” yakalama kararı çıkarttı. Sanıklar bir dahaki celseye polis tarafından getirilecek ve beyanlarının ardından serbest bırakılacak. Mahkeme, beyanları alınmayan başka suçtan tutuklu sanıklar Ersin Yolcu ve Yasin Hayal’in gelecek celse bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yöntemi ile beyanlarının alınmasına karar verdi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Erhan Tuncel ve Yasin Hayal getirilirken tutuksuz sanıklardan sadece Tuncay Uzundal duruşmaya katıldı. İlk olarak Yargıtay’ın bozma kararına karşı beyanı sorulan Uzundal, Trabzon’daki Mc Donalds patlamasıyla bir ilgisi olmadığını belirterek, “Erhan Tuncel sadece benim ev arkadaşım. O da ben de üniversite öğrencisiydim. Bu nedenle aynı evde kaldık. Ben aynı eve çıkmadan önce bunların cinayet işleyeceklerini bile bilmiyordum. Beraatimi istiyorum” dedi. Uzundal’ın ardından söz alan Dink ailesi avukatlarından Fethiye Çetin, son dönemde Türkiye gündemindeki tartışma odağında olan isimlerin taleplerini karşılayacak kurumların başındaki isimler olduğunu belirtti. Taleplerinin yeniden karşılanması gerektiğini belirten Çetin, “Bir bakıma neredeyse dosya yeniden ele alınmalı. Bu davada Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Genelkurmay dosyaya doğru bilgiler aktarmadı” dedi. 

UZUN'UN TANIK OLDUĞU YERDE TUNCEL KARAR VERİCİ OLAMAZ
Erhan Tuncel’in avukatı Erdoğan Soruklu ise tutukluluk kararının Anayasa Mahkemesi’ne aykırı olduğunu belirterek, müvekkilinin serbest bırakılması gerektiğini duruşmanın uzamasının faturasının müvekkiline kesilmemesi gerektiğini söyledi. Tuncel’in TMK 10. Madde ile yetkili savcılığa verdiği ifadenin ardından Sabri Uzun’un ifadeye çağırıldığını belirten Soruklu, “Sabri Uzun dönemin en üst düzey emniyet görevlisi. Müvekkilim emniyet hiyerarşisinde yardımcı istihbarat elemanı. Yani emniyetin en alt halkasının bile sonunda. Böyle bir cinayette karar verici olması imkansız. Daire Başkanının tanık olduğu bir olayda karar verici olması mümkün değil” dedi. 

2 SANIK HAKKINDA YAKALAMA KARARI
Beyanların ardından mahkeme, ara kararlarını açıkladı. Erhan Tuncel’in tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, vareste tutulmasına yönelik talebi ise reddetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler