Dolar son 7 ayın zirvesinde

Dolar son 7 ayın zirvesinde

Yatırımcılar Paris saldırılarının ardından tekrar Fed’in faiz artırma ihtimaline yönelince, dolar yedi ayın zirvesine çıktı.

Yatırımcıların dikkatlerini Paris saldırılarından yeniden FED’in Aralık’ta faiz artırma ihtimaline çevirmeleriyle dolar yeniden yedi ayın zirvesine çıkarken, piyasalarda bugün düzenlenecek iki Hazine ihalesi ve dış veriler takip edilecek.

Hazine dün düzenlediği iki yıllık gösterge tahvil ihalesinin ardından, bugün 14 Aralık 2016 itfalı 13 ay vadeli kuponsuz tahvilin ve 8 Temmuz 2020 itfalı 6 ayda bir yüzde 4.70 kupon ödemeli 5 yıllık gösterge tahvilin yeniden ihraçlarını gerçekleştirecek.

İç piyasada yeni hükümetin kurulma süreci izlenmeye devam edilirken bugün iç piyasada takip edilecek bir veri bulunmuyor.

Dış piyasalarda ise TSİ 1200′da Kasım ayı Almanya ZEW endeksi, 1530′da Ekim ayı ABD TÜFE ve çekirdek TÜFE, 1615′te Ekim ayı ABD kapasite kullanım oranı ve sanayi üretimi verileri takip edilecek.

Paris saldırılarının yatırımcıları güvenli liman arayışına yönelmesi ile dün dolar/TL günü yükselişle tamamladı. Dün akşam saatlerinde 2.8750 civarında işlem gören dolar/TL  bu sabah güne 09:00′da 2.8813/2.8825 seviyesinden başladı.

Dün akşam 2.98 civarında işlem gören sepet bazında TL  aynı saatte 2.9772/2.9787, 3.08 civarındaki euro/TL ise 3.0730/3.0749 seviyesinde bulunuyor.

Bankacılar, zaman zaman piyasalarda siyasetin, özellikle de başkanlık sistemi ve ekonomi yönetimine ilişkin belirsizliğin hâlâ baskı yapmayı sürdürmesine karşın, gelişmekte olan piyasalara bakıldığında son dönemde sert satış baskısı altındaki TL’nin, seçim sonrası iyimserliği korumak için fırsat veren nadir para birimleri arasında yer almaya devam ettiğine dikkat çekiyorlar.

Kasım ayı başındaki seçimin ardından oluşan yeni parlamentoda bugün milletvekilleri yemin ederken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu hükümeti kurmakla görevlendirmesi bekleniyor.

Reuters’a bilgi veren bir AKP’li yetkili, Davutoğlu’nun Çarşamba günü akşam saatlerinde, Yunanistan Başbakanı Tsipras ile görüşmesinin hemen ardından hükümet listesini Cumhurbaşkanına sunabileceğini söyledi.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Emtia fiyatlarındaki düşüş TL için destekleyici. ABD verileri önemli olacak zira ABD’nin faiz kararı gittikçe yaklaşıyor. Özellikle bugün açıklanacak enflasyon verileri önemli olacak. Piyasalarda yeni ekonomi yönetimi ve kabinenin yakından izlenmeye devam ediliyor” dedi.

Reuters verilerine göre, TL 1 Kasım seçimlerini de içine alan son bir aylık dönemde dolar karşısında yüzde 4′ün üzerinde değer kazanırken TL’nin euro karşısındaki değer kazancı ise çift haneye yaklaştı. Aynı dönemde gelişmekte olan para birimleri genelinde ağırlıklı olarak dolar karşısında değer kaybı yaşandı. Pozitif ayrışma özellikle geçen hafta petrol fiyatlarının yüzde 8 civarında gerilediği geçen hafta daha da belirginleşti.

BONODA SEÇİM İYİMSERLİĞİ YAŞANMIYOR
Seçimlerden sonra TL; son bir aylık performansına bakıldığında hem dolar hem de euro karşısında gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en iyi performansı gösterirken, başta asgari ücret artışı olmak üzere seçim vaatlerinin enflasyon görünümü ve bütçe üzerindeki olası etkileri nedeniyle bono piyasası aynı iyimserliği yansıtamıyor. Tahvil bono piyasasında 12 Mart 2025 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.88 seviyesinden gerçekleşti valörde son işlem yüzde 9.89 oldu.

Öte yandan 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.37 seviyesindeydi.

Kasım ayında toplam 5.3 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık 3.1 milyar TL’si piyasadan 4 milyar TL’lik iç borçlanma planlayan Hazine’nin bugün düzenleyeceği iki ihale ile Kasım ayı programını tamamlaması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler