Dolar tüm zamanların rekorunu kırdı

Dolar tüm zamanların rekorunu kırdı

Dolar TL 3.0974'ü görerek tüm zamanların rekorunu kırdı. Uzmanlara göre doların yükselmesinde OHAL süresinin uzaması ve başkanlık sistemi tartışmaları etkili oldu.

Uzmanlara göre OHAL’in uzaması ve başkanlık sistemi tartışmaları doların tarihi rekorunu kırmasında itici etken oldu. Dolar tarihi rekoru kırdıktan kısa bir süre sonra 3.09’un altına indi. Saat 17:00 itibariyle dolar 3.0880-3.0890 arasında işlem görüyor..

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, doların tarihi zirvesine çıkmasını değerlendirdi. Erkan yaptığı açıklamada şöyle dedi:

Kurun yukarı yönlü hareketlenmesinden sonra görülen kısmi soğuma sadece anlık bir piyasa düzeltmesi olarak kaldı ve TL, USD karşısındaki kazanımlarının tamamını silerek günlük bazda yeniden eksiye geçti. TL'nin kırılganlığını artıran faktörlerin biraraya gelmesi, kurun reaksiyon aralığını da genişletmiş durumda. Bu nedenden dolayı içsel ve dışsal fiyatlama davranışlarının marjı genişledi. Bu kapsamda TL'de değer kaybının devam etmesi ve oynaklığın artması sonucu ortaya çıktı.

BAŞKANLIK SİSTEMİ AÇIKLAMASI
Buna karşın Türk finansal varlıklarındaki baskı sadece para piyasası için geçerli olmakta, kurun hareketine Borsa'nın veya faizin anlamlı bir reaksiyonu görülmemektedir. Bu ortaya kısa dönem için bir anomali de çıkartmıştır. Belli bir noktadan sonra ya kur, ya Borsa aşağı iner. Oluşan gündem ve piyasa konjonktürü Borsa'nın yüksek kura daha uzun süre dayanamayarak aşağı gelebileceği ihtimalini kuvvetlendirmektedir. Fed faiz artırım hikayesinden ve büyük Merkez Bankaları'na ilişkin spekülasyonlardan dolayı gelişmekte olan ülke grubunun baskı altında kalmasına ek olarak, içsel bazı siyasi etmen ve açıklamaların da günlük hareketlerdeki etkileri görülmektedir. Başbakan Binali Yıldırım'ın Başkanlık sistemi yasa teklifini en yakın zamanda Meclis'e sunacaklarını açıklamasının akabinde, gün içinde TL'ye karşı bir düzeltme hareketi yapmış olan TL'nin en başta kazanımlarını sildiği, sonrasında da hızla değer kaybetmeye başladığı görülmektedir.

ÇIKIŞ ARTABİLİR
Bu durum kurda kısa dönemde yükselişin süreceği beklentimizi haklı çıkarmıştır. Teknik olarak, USDTRY grafiği üzerinde oluşan her dip, bir öncekinin üzerinde oluşuyor. Bu tipik bir yukarı yönlü trend hareketidir. USDTRY için yılsonu forwardları 3,14'e yükselmiş durumda. En çok 3 ay vadeli ve en az 100 milyon Usd büyüklüğündeki call (alım) opsiyon sözleşmeleri de 3,10 – 3,35 aralığında birikmiştir. Bizim öngörümüz USDTRY'nin 3,10 üzerinde rekor tazelemesi halinde ilerleyen dönemde kendine yeni bir plato yaratabileceği yönünde. Bu kapsamda da yeni hareket alanı 3,10 – 3,17 bandında oluşabilir. Muhtemelen dışsal faktörlere de fazla reaksiyon göstereceğiz. Özellikle Donald Trump faktörü veya Fed faiz artırım beklentileri kaynaklı ABD tahvil faizlerinde oynaklık artarsa, TL varlıklarından da çıkış artacaktır.

BORSA EKSİYE DÖNDÜ
Öte yandan açıklama öncesi hafif pozitif seyreden BIST-100 endeksi de açıklamaların ardından eksiye döndü. Borsa İstanbul 100 endeksi, günün ilk yarısını yüzde 0,10 değer kaybederek 77 bin 562,50 puandan tamamladı. Endeks saat 16.26 itibarıyla 353 puanlık düşüşle 77 bin 289 puandan işlem gördü. Hisse senetleri ortalama yüzde 0,46 oranında değer kaybetti.

FED: NAZİK OLABİLİRİZ
New York Fed Başkanı William Dudley, ABD’de enflasyon düşük kalmaya  devam ettiği ortamda parasal teşviği sona erdirmek konusunda ‘nazik’ davranabileceğini söyledi. Dudley yaptığı konuşmada, “Ekonomik büyümenin devam etmesi için çok fazla alanın olduğu bir noktadayız. Enflasyon hedefimizin biras altında, bu nedenle para politikasında genişlemeyi sona erdirme konusunda oldukça nazik olabileceğimizi düşünüyorum” dedi. Piyasaların gözü bu gece açıklanacak Fed tutanaklarında olacak.

FED KARARI NEDEN ÖNEMLİ?
Meksa Yatırım Araştırma Uzmanı Eren Can Ümüt Fed’in içinde faiz konusunda tartışmalar olduğunu belirterek, “Tutanaklar bu gece TSİ 21.00’da açıklanacak ve FED üyelerinin yıl içerisinde ne derece faiz artırımına istekli olduğunu bize gösterecek. Piyasada beklentiler bugün açıklanacak tutanaklarda Eylül FOMC’de çok çetin tartışmaların geçtiğinin görülmesi yönünde. Zaten bu toplantıda üç üye faiz artırmaya yönelik oy kullanmışlardı. Bu gelişme bile başlı başına tartışmaların dozunun yükseldiğini gösteriyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler