Dolardan tarihi zirve: ‘Geri dönüş olmayabilir’

Dolardan tarihi zirve: ‘Geri dönüş olmayabilir’

ABD’nin Türkiye’ye dönük yaptırım haberleriyle dolar kuru dün 5.0157’ye çıkarak yeni rekorunu kırdı. Bugün güne 4,9850 liradan, başlayan dolar, 5.0713'e kadar yükselerek yeni rekorunu kırdı.

Gerilen ABD - Türkiye ilişkileri Dolar/TL’ye rekor üstüne rekor getirdi. Kur 5.0157 ile tarihi zirvesini gördü. Doların TL karşısındaki günlük değer kazancı yüzde 1.7’yi geçti. Dün güne 4.93 seviyesinden başlayan Dolar 7 kuruş arttı.

Bloomberg’in haberine göre ABD, Türk şirketlerin isimlerinin yer aldığı bir yaptırım listesi hazırladı. TL’deki ilk dip seviye de bu haberin ardından geldi. Dolar/TL 4.9985 seviyesini gördü. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yaptırım kapsamına alındığının açıklanması ise kuru 5 TL’nin üzerine çıkardı. Bugün güne 4,9850 liradan başlayan Dolar,  tekradan 5 liranın üzerine çıktı. Dolar, 5.0187 seviyesine yükselerek rekor tazeledi. Soylu ve Gül’ün, rahip Brunson’ın tutuklanmasındaki “doğrudan rolleri” nedeniyle listeye alındığı kaydedilirken,  Türkiye’de ciddi insan hakları ihlalleri uygulanmasından sorumlu oldukları savunuldu.

ABD YAPTIMLARI ÜLKELERİ NASIL ETKİLİYOR?
“FETÖ ve PKK adına suç işlediği” ve “casusluk yaptığı” iddiasıyla tutuklanan Amerikalı rahip Andrew Craig Brunson’ın ev hapsinin ve yurtdışına çıkış yasağının kaldırılması için yapılan itiraz önceki gün reddedilmişti. ABD Başkanı Donald Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pence, Brunson serbest kalana kadar Türkiye’ye yaptırım uygulamaya hazır olduklarını geçen hafta açıklamıştı. Lira 26 Temmuz’da yapılan bu açıklamadan beri yüzde 4.5 eridi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu konuda yaptığı son açıklamada “Tehdit diline prim vermeyiz” demişti.

"GERİ DÖNÜŞ OLMAYABİLİR"
Bluebay Asset Management Stratejisti Timothy Ash “Açıkçası, Türkiye piyasaları çok kırılgan. ABD bu aşamada büyük bir hasara yol açacak güce sahip. Eğer silahını çekerse, ABD - Türkiye ilişkilerinde geri dönüş yolu olmayabilir” dedi.

Yaptırımlar için Rusya hükümeti ve Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakın işadamları için yürürlüğe sokulan uygulamalar model alındı. Timothy Ash, ABD yaptırımlarının Türkiye’yi İran ve Rusya’ya yakınlaştıracağını öngördü. Ash, ABD’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlarla kıyaslandığında Türkiye ekonomisinin mevcut durumunun Rusya’dan çok daha kırılgan olduğuna dikkati çekti. Ash ayrıca, ekonominin, ABD’nin Trükiye’ye vize kısıtlamaları uyguladığı dönemden de zayıf olduğunu vurguladı. ABD ile vize krizi nedeniyle 2016’da ABD’den gelen turist sayısı yüzde 42, turizm geliri yüzde 41 azalmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler