Doların ateşi yeniden yükseldi

Doların ateşi yeniden yükseldi

Doların ateşini Fed tutanakları yükseltti

Günlerdir 2.20 TL'nin altında yatay seyreden dolar Ukrayna ve Tayland'da yaşanan protestolar ve FED'in açıkladığı toplantı tutanaklarının ardından tekrar 2.20 TL'nin üstüne çıktı. Dolar bu sabah 2.2105 TL'den işlem görüyor.

Merkez Bankası'nın faiz artırım kararının ardından aşama aşama düşerek 2.16 TL'ye kadar gerileyen dolar dün gece uluslararası piyasalarda tekrar 2.20 TL'nin üzerine çıktı.

Dün Ukrayna'da protestoların en kanlı döneminin yaşanmasıyla birlikte 2.19 TL'ye kadar çıkan dolar akşam Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) gerçekleştirdiği en son toplantının tutanaklarının yayınlanmasıyla tekrar 2.20 TL'nin üzerine çıktı. Dolar bu sabah 2.2195 TL'ye kadar çıkarken şu sıralar 2.2105 TL'den işlem görüyor.

Geçtiğimiz günlerde 3 liranın altına düşen Euro ise Fed tutanaklarının ardından 3.05 TL'ye kadar yükseldi.

BİST 100 DÜŞÜŞTE
Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, güne döviz kurlarındaki yükselişin etkisiyle önceki kapanışa göre 361,62 puanlık düşüşle 63.020,51 puandan başladı. Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri önceki kapanışa göre ortalama yüzde 0,57 oranında değer kaybederken, bankacılık endeksi yüzde 0,78, holding endeksi yüzde 0,53 oranında düşüş kaydetti.

GÖSTERGE TAHVİL FAİZİ DE YÜKSELİYOR
Öte yandan gösterge tahvil faizleri de yükselerek yüzde 11'in üstüne yerleşti. 2 yıllık gösterge tahvilin faizi yüzde 11,14'e yükselerek son 3 haftanın zirvesine yükseldi.

FED ŞAHİN ÇIKTI
Doları yukarı çeken en büyük faktörlerden biri de FED'in açıkladığı toplantı tutanaklarında özellikle tahvil alım azaltımı konusunda dikkat çeken şahin ifadeler oldu. Tutanaklarda 10 milyar dolarlık azaltımla tahvil alımının 65 milyar dolara indirilmesinin oy birliği ile alınmış olduğu dikkat çekti. Bu tavır tahvil alım azaltımının en azından aynı tempoyla önümüzdeki aylarda da devam edeceği yönünde işaret olarak algılandı. Tahvil alım azaltımı programı Fed'in sağladığı ucuz para kaynaklarının azalması açısından gelişen ülkeleri bugüne kadar olumsuz etkiledi.

TUTANAKLARDA TÜRKİYE
Öte yandan FED tutanaklarında dikkat çeken bir başka nokta ise özellikle gelişmekte ülkelerde para birimlerinin dolar aleyhine seyretmesi vurgusu oldu. Tutanakta doların gelişen ülkeler para birimine karşı değer kazandığı vurgulanırken en çok değer kaybeden para birimlerinin Türk lirası ile Arjantin Pesosu olduğu vurgulandı.

Tutanaklarda aynı zamanda TC Merkez Bankası'nın faiz artırımıyla gerçekleştirdiği parasal sıkılaştırmaya da dikkat çekildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler