Durak Karabuluta Cem Vakfından tepki

Durak Karabulut'a Cem Vakfı'ndan tepki

Biri “Alevilerin lideriyim” diyor, diğeri “Alevinin lideri yoktur ”diyor.

Anadolu Trakya Alevi Bektaşi Birliği (ATAB)  Başkanı Durak Karabulut basına Alevi ve Bektaşi sivil tolum örgütleri ve kanaat önderlerinin bir çoğunun desteğini alarak milletvekili adayı olduğunu açıklarken, Cem Vakfı Ankara Şube Başkanı Faruk Ali Yıldırım ATAB diye birliğini ilk kez duyduğunu belirterek “kimse aleviler üzerinden siyaset yapmasın” dedi.

Cem Vakfı Ankara Şubesi Dedeler Kurulu Başkanı Garip Musa Sultan evlatlarından İsmail Eker ise “Birisi çıkar oradan ben alevileri temsil edebiliyorum diyebilir. Bizi temsil edemez alevi kurum ve kuruluşların başında olan liderlik konumunda olanlar onu bilir tanır. Onun dışında ben liderim diyenlere itibar etmezler.” açıklamasını yaptı.

cem-vakfi-baskan-resim-02.jpg

“Aleviler ayrı bir devlet ayrı bir millet olmadığı için onların bir başkanı yok.” diyen Cem Vakfı Ankara Şube  Başkanı Faruk Ali Yıldırım “Herkes kurumu adına açıklama yapabilir ama bunu genelle yapmak çok yanlış olur. Kendi adına konuşabilir ama Alevileri genelleyemez. Ben Ankara Cem Vakfı adına konuşabilirim Kimse kendini ben alevi lideriyim şeklinde yorumlayamaz ve boyunu aşan bir konuşma yapamaz.” şeklinde konuştu.

“Alevilerin bir lideri yada lider gibi bir konumda olan kimse yoktur. Alevilerin adına dernekler, federasyonlar kurumlar vardır ancak kendi adlarına konuşabilirler ama bir liderlik genelleme yapamazlar. İstediği siyasi partiye girebilirler A partiye C partiye katılıyorum diye Alevilerin adını kullanamazlar.” ifadesini kullanan Cem Vakfı Ankara Şubesi Başkanı Yıldırım “Aleviler bir kişinin peşinde değildir. Bir kişininde peşinden gitmez. Genelde siyasi partiler bizim düşüncelerimizi bizim isteklerimizi seçim beyannamesine koymuşlar ise Cumhuriyetimize bağlı siyasi partilere bizlerde katılabiliriz oyda verebiliriz. Ama daha seçim beyannameleri açıklanmadı bile. Biz seçim beyannamelerine göre bizim haklarımızı en iyi temsil eden partiye oy vereceğiz. Aleviler kimsenin peşinden gitmezler. Atatürk ve Cumhuriyetine bağlı olan hangi parti olursa olsun bizim isteklerimize cevap veriri ve seçim beyannamesinde yer verirse biz de o partiyi değerlendireceğiz.”açıklamasını yaptı.

cem-vakfi-baskan-faruk-resim-04.jpg

Cem Vakfı Ankara Şube Başkanı Faruk Ali Yıldırım

“BİZİM 5 MADDELİK BİR TALEBİMİZ VAR"
Maddeler hakkında bilgi veren Başkan Yıldırım; “Birincisi Alevilik okullarda seçmeli ders olarak konulmasıdır. İkincisi olmazsa olmasımız ve aciliyeti olan cem evleri belediyelerin şehir planlamalarında kültür merkezi olarak değil cem evi olarak yer almasıdır. Devletimizde bir an önce Alevilerin istemiş olduğu yasaları çıkarmalısıdır. Dedelerimizin özlük hakları diyanet işlerinde bir birim oluşturularak alevi dedelerini temsil edecek bir kurum olmalı. Gerekli çalıştaylar yapıldı, ama daha sonuç çıkmadı.Bu konuda biran evvel sonuç çıkmasını istiyoruz. Hangi parti iktidara gelirse gelsin bu konuda kararlılığımız göstereceğiz. Bize bu sözleri yerine getirecek ve seçim beyannamelerinde yer alan partileri bizler değerlendireceğiz. Gençlerimiz için üniversite kurulmasını istiyoruz ve Madımak otelinin müze kütüphaneye dönüştürülmesini istiyoruz. Ankara şubesi olarak tam bir kurumsallaşmış inanç adamları bilim adamları ve iş adamları ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

“HİÇBİR SİYASİ İDAREYE GÜVENMİYORUZ"
Cem Vakfı Ankara Şubesi Dedeler Kurulu Başkanı, Garip Musa Sultan evlatlarından İsmail Eker “Bu güne kadar hiçbir siyasi ibare Alevilerin anayasal haklarını bile vermemiştir. Anayasamızın 10. maddesinde herkes kanun yönünde eşittir ama bu yasa alevilere uygulanmamıştır. Biz bu yönden hiçbir siyasi idareye güvenmiyoruz. Seçim arifesindeyiz öle insanlar çıkar ki Alevileri temsil ediyorum der aleviler hakkında görsel basında yazılı basında bir şeyler yazıp çizerler. Aleviler aleviler kime oy verecekler kime oy verecekler bellidir. Kendi aramızda başkanımızın da dediği gibi istişare yaparız bizim isteklerimize cevap veren, Atatürkçü, cumhuriyete sahip çıkan seçim beyannamelerini değerlendiririz. Bazı siyasiler Alevileri oy potansiyeli olarak görürler bu konuda yanlış yapıyorlar. Aleviler  gencinden yaşlıya bilinçlendiler hangi siyasi partiye nasıl neden oy vereceğini bilirler” açıklamasında bulundu.

durak-karabulut-resim-02.jpg

Yaptığı açıklama ile tartışmalara neden olan milletvekili aday adayı Durak Karabulut

“ALEVİLER BEN LİDERİM DİYENE İTİBAR ETMEZLER”
“Birisi çıkar oradan ben alevileri temsil edebiliyorum diyebilir. Bizi temsil edemez alevi kurum ve kuruluşların başında olan liderlik konumunda olanlar onu bilir tanır. Onun dışında ben liderim diyenlere itibar etmezler.”diyen Cem Vakfı Ankara Şubesi Dedeler Kurulu Başkanı Garip Musa Sultan evlatlarından İsmail Eker’in görüşüne bir paralel açıklama da Cem vakfı Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi baba Mansur evladı Ali Haydar Sarıtepe’den geldi. Ali Haydar Sarıtepe şunları söyledi;

“Bir dede olarak gidin şu partiye oy verin dememiz bile söz konusu olamaz, herkes hangi partiye oy vereceğini iyi biliyor. Biz bu açıklamaları kabul etmiyoruz. Ben aleviyim de bu partiye oy vereceğiz demek çok yanlıştır. Durak Karabulut isimli bir arkadaş çıkmış ben alevi öndercisiyim alevi liderim aleviler ak partiye oy verecek diye lanse ediyor. Kesinlikle bizi böyle bir şey kabul etmiyoruz. Aleviler çok bilinçlidirler ve aleviler siyasi seçimlerini kendileri yaparlar her hangi bir şube başkanı kendini alevi öndere olarak nitelendirmez. Alevileri bölüp parçalamasınlar Alevileri bitirirlerse demokrasi biter. Alevileri bitirirlerse İslamiyet’te biter. Alevilerin parçalamasınlar. Bizim kurumlarda siyaset olamaz biz siyaset için kurumlar açmadık. İnsanların kültürünü sergilemek için vakıflarımız var. Alevililik İslamiyet’in iç yüzünde var. Lütfen alevi dernek başkanları kendi adlarına konuşunlar aleviler adına konuşmasınlar. bu konuda açıklamalar devam eder ve aleviler adına açıklamalar devem ederse biz bunların karşına çıkarız. Alevileri kullanarak kimse siyaset yapmasın. Kim ne partisine gidiyorsa gitsin kendi arkadaşları da gidebilir biz onların oylarına da birşey demiyoruz.  Hangi parti isteklerimize cevap verirse biz onların yanında olacağız.” dedi.

ÖZEL HABER - Beril Çuhadaroğlu/Sözcü18.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler