Edebiyatçı torun Saffet Tanman vefat etti

Edebiyatçı torun Saffet Tanman vefat etti

Çerkeş'in önemli değerlerinden Pir-i Sani Seyyid Mustafa Çerkeşi Hazretleri'nin torunu, Prof. Dr. Baha Tanman'ın annesi edebiyatçı Saffet Tanman vefat etti.

Çerkeş'in yetiştirdiği önemli değerlerden biri olan Pir-i Sani Seyyid Mustafa Çerkeşi Hazretleri'nin torunu, Kastamonu Kadısı Çerkeş Şeyhizade Mehmet Bahaeddin Beyin kızı, Prof. Dr. Baha Tanman'ın annesi edebiyatçı Saffet Tanman bugün İstanbul'da 100 yaşında hayata gözlerini yumdu.

1912 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Saffet Tanman uzun bir süredir Heybeliada'daki tarihi Hulusi Bey Köşkünde oğlu Prof. Dr. Baha Tanman ile birlikte yaşıyordu.
 
Merhume Saffet Tarman hanımefendinin cenazesi Perşembe günü İstanbul Eyüp aile mezarlığına defnedileceği öğrenildi.
 
cerkes-saffet-tanman-resim-03.jpg
 
SAFFET TANMAN KİMDİR?
 
Saffet Tanman 1912’de İstanbul’da, Bakırköy’de doğdu. Babası ilmiye sınıfından Çerkeş Şeyhizâde Mehmed Bahâeddin Bey (1873-1952), annesi Hatice Behire Hanım’dır (ö.1961). 
 
İki yaşında iken, Temmuz 1914’te, babasının Kastamonu kadılığına tayin edilmesiyle adı geçen kente yerleşen aile burada altı yıl kaldı. M. Bahaeddin Bey’in Kuvây-ı Milliye’ye katılmasıyla Kastamonu’dan Ankara’ya geldiler. Cumhuriyet’in ilanından az sonra 1924’te İstanbul’a döndüklerinde Saffet Şerife, önce İtalyan rahibelerinin Bakırköy’deki okulunda Fransızca öğrenmeye başladı. Daha sonra Fransız rahibelerinin Kumkapı’daki okuluna devam etti ve sonunda Notre Dame de Sion Lisesi’nden, altı yıl yatılı olarak okuduktan sonra mezun oldu. 1935’te Galatasaray Lisesi’nde olgunluk sınavını geçtikten sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde, Almanya’dan gelmiş olan Prof. Spitzer ve Prof. Auerbach’ın ders verdiği Romanologie Bölümü’ne girdi. Esas sertifikası adı geçen bölümden olmak üzere, Türk Edebiyatı ve Felsefe bölümlerinden de yardımcı sertifika alarak 1940’ta mezun oldu. 
 
1937’de Gemi Mak. Yük. Müh. Fahri Tanman ile evlendi. Eşinin görevi nedeniyle uzun süre Hamburg’da ve New York’ta kaldıktan sonra yurda döndü. 1949’dan itibaren hayatının büyük kısmını, eşiyle birlikte, Söke’de, Büyük Menderes Ovası’nda, aileden kalan arazilerin ıslahı ve imarına ayırdı. Saffet Tanman’ın 1940’lı ve 1950’li yıllarda çeşitli gazete ve dergilerde öyküleri ve edebiyat eleştirileri yayınlanmıştır.
 
Tanman'ın Yapı Kredi Yayınlarından çıkmış "Batnas Tepelerinde Zaman" ve "Ilgaz Dağlarından Batnas Tepelerine" isimli iki kitabı bulunmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler