Ekmeleddin İhsanoğlu: Darbenin ayak seslerini duydum

Ekmeleddin İhsanoğlu: Darbenin ayak seslerini duydum

Ekmeleddin İhsanoğlu CNNTürk'te Taha Akyol'un sorularını cevapladı...

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, CNN Türk'te Taha Akyol'un hazırlayıp sunduğu Eğrisi Doğrusu programında merak edilen soruları cevapladı.

"DARBENİN AYAK SESLERİNİ DUYDUM" 
Mısır'daki darbelerden en çok nefret edecek Türk benim. Çünkü Nasır darbesini ne manaya geldiğini hayatım boyunca yaşadım. Şimdi geçen sene olan hadiseye geleyim. Ben bu darbe olmadan 4-5 gün önce Kahire'deydim. Ve ben darbenin ayak seslerini duydum. Bizim sefaretteki arkadaşarımız, Mısır hükümetindeki bazı dostlarımız ve bazı bakanlarla konuşmalarımda darbenin seslerinin geldiğini söyledim. Benim Mursi ile çok yakındostluğum var. Benim kitabıma ön söz yazmıştır. Ben Cumhurbaşkanı Mursi ile Nisan ayında görüştüm. Ve kendisine büyük bir ekonomik kriz vardı kendisine bir takım tekliflerde bulundum. Bu teklifler arasında bir koalisyon hükümeti kurulması ve ekonomide gereken acı reçetenin uygulanmaması ve böylece riske girmemesini söyledim. Kendisi de bu teklifim konusunda kanat sahibi olduğunu ve bunu uygulayacağını söyledi. Sayın Mursi ve bunu uygulayamadı. Ve uygulayamadığı için maalesef sokakta ekonomik sıkıntıların tesiriyle ve provokasyon var, tahrik var. 2012 senesinin başında iktidarı kaybedenler, iktidarı yeniden elde etmek istediler. Ondan sonra darbe oldu. Bu darbe sonrasında Katar hariç bütün arap ülkeleri tebrik mesajları gönderdi. Darbe haberi duyulur duyulmaz bazı ülkeler bayram ettiler. Benim önüme gelen manzara şu: Kendi ülkem bu darbeyi tenkit ediyor. 55-56 ülke bu darbeyi tebrik ediyor, bir kısmı da susuyor. Ve ben bunların genel sekreteriyim. Benim yaptığım açıklama şudur: Anayasal sistemin biran evvel iade edilmesi, demokrasiye biran evvel dönülmesi. Geçiş döneminin uzun sürmemesi. Seçimlere gidilmesi ve halk oylaması. Seçilmiş iktidarın tekrar iktidara getirilmesi... Ben Sisi'yi tebrik etmedim. Sisi'ye mesaj göndermedim. Ama ben Sisi'ye de ulu orta başka türlü de konuşamazdım.

"BABAM TÜRK, ANNEM TÜRK"
Babam 22 yaşında 1924'te Mısır'a gidiyor, tahsilini tamamlayıp mezun oluyor. Mezuniyetin ardından özellikle Türkiye'den gelen öğrencilere hocalık, babalık yapıyor. Babam Türk, Annem Türk. Babam Yozgatlı, Annem Rodoslu'dur. Annemin doğduğu evi görmek isteyenler Rodos'ta, Süleymaniye Camisi'nin karşısındaki eve baksınlar. Hayatım boyunca Türk vatandaşlığı dışında bir başka ülkenin vatandaşlığına sahip olmadım.

"BABAM MISIR VATANDAŞI OLMADIĞI İÇİN BİZE MAAŞ BAĞLANMADI" 
Mısır'da çok büyük hizmetler yaptım. Babam vefat ettikten sonra Mısır vatandaşı olmadığı için bize maaş bağlanmadı. Mecburen çalışmak zorundaydım. O sırada tahsilim devam ediyordu. Hem okuyup hem çalışmak bana büyük katkı sağladı. Fen fakültesinde talebeydim.

"ASKERLİĞİMİ İZMİR BORNOVA'DA YAPTIM" 
Askerliğimi dahi yapmadığımı ileri sürdüler. Ben askerliğimi İzmir Bornova'da yaptım. Asker arkadaşlarım da hala hayatta. İsteyenler kayıtlara inanmayanlara şahitleri de getirilir.

"CUMHURBAŞKANI'NIN BİRİNCİ VAZİFESİ..." 
Türkiye'nin içeride huzura ihtiyacı var. Güvene ve korkudan arınmaya ihtiyacı var. Ben bunu İstanbul'da da Yozgat'ta da görüyorum. Anadolu'nun çeşitli yerlerinde bunu açık olarak görüyorum. Siyasetin zıtlaşması ve bölünmeler vatandaşı çok rahatsız ediyor. Cumhurbaşkanının birinci vazifesi, toplumda birleşmeyi sağlamak. Bölgenin istikrarını sağlayacak siyaseti üretmeli.

"BAŞBAKAN VE GÜL'ÜN DESTEĞİ İLE İİT GENEL SEKRETERLİĞİNE SEÇİLDİM" 
2003 senesinde ben Sayın  Başbakan'a ve sayın Gül'e 2004 senesinde yeni genel sekreter seçileceğini söyledim (İslam İşbirliği Teşkilatı genel sekreterliği). Bu sefer sıranın Asya grubunda olduğunu Başbakan'a ve Gül'e ilettim. Tabi ki Türkiye'de Asya grubunda olduğuna göre Türkiye'de bir aday gösterirse seçilebilir. Bende tabi zımnen hizmetlerimi arz ettim. Hükümet çok güçlü bir şekilde destek verdi bu teklife. Türkiye benim adaylığımı benimsedi ve aday oldum. Sudi Arabistan ve bazı ülkeler Bangladeşli adayı destekliyordu. İran ve Pakistan  Malezyalı adayı destekliyorlardı. Bizi de destekleyen bazı münferit ülkeler vardı. Ben 30 oy aldım. Diğer adaylar çekildi. Biz bunu sayın başbakan ve Gül'ün desteği ile sağladık.

''DİN ALEMİ BİR BABANIN OĞLUYUM''
“Ben kendime yafta koymak istemiyorum ama din alemi bir babanın oğluyum. Annem çok dindar bir kadındı. Ama ben aynı zamanda sosyal ve bazı kültür değerlere karşı muhafazakar bir anlayışa sahibim. Bir İngiliz muhafazakarı nasıl kendi değerlerini taşıyorsa biz de öyle taşımalıyız. Aynı zamanda fen tahsili almış biri olarak aklın ve bilimin önemini bilen, Arap ve Batı edebiyatını çok iyi bilen bir insanım. Ve ben dünyaya açılan bir insanım. Gerek akademik, gerek diplomatik kariyerimde bunu kanıtlamış bir insanım. Şimdi de devletimin zirvesinde bu hizmetleri yerine getirmek istiyorum.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler