Eminağaoğlu, parasız adalet için dava açtı

Eminağaoğlu, parasız adalet için dava açtı

Halen Çankırı 1. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi olarak görev yapan YARSAV eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'ndan yeni bir hamle.

Çankırı 1. Asliye Ceza Mahkemesi, parası olmayanlara ücretsiz avukatlık hizmeti sağlanmasını engelleyen düzenleme ile baroları bütçe yönünden Adalet Bakanlığı'na bağımlı kılan düzenlemelerin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Anayasa Mahkemesi de yapılan iptal başvurularını kabul ederek konuyu esastan görüşmeye karar verdi. 
 
Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre, maddi durumu kötü olan sanıklara devlet avukatlık hizmeti sağlıyor. Ancak sanık davayı kaybederse avukatlık ücretini ödemek zorunda.
 
Çankırı 1. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi ve YARSAV eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, önüne gelen bir dava nedeniyle, avukatlık ücretinin sanığa yükletilmesine olanak veren düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Başvuruda Türkiye'de, İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı şekilde maddi durumu iyi olmayanlar için ücretsiz avukat hakkı bulunmadığı belirtildi. 
 
Hakim Eminağaoğlu, başvuru dilekçesinde, avukatlık ücretinin yargılama gideri sayılmaması gerektiğini vurguladı: 
 
ELEKTRİK PARASINI DA ALIN!
 
“Kendisini savunmayacak durumda olduğu için mahkemenin istemi üzerine görevlendirilen müdafi ve vekil ücretlerinin sanığa yükletilecek olması, müdafi ve vekil görevlendirmeyi gerekli kılan düşünce ile bağdaşmamaktadır. Bu durum soruşturma ve kovuşturmada yine (zorunlu olarak) yer alan savcı ve yargıç maaşlarının da orantısal olarak yargılama giderlerine katılmasının ileri sürülmesinden farklı değildir.
 
Mahkemeden içeriye sanık olarak adım atmak, bu zorunlu masrafları peşinen sanığa yüklemek sonucu da doğurmamalıdır. Sanığa yüklenmeyen neredeyse bir elektrik gideri kalmaktadır.” 
 
Eminağaoğlu, baroların bütçe bağımsızlığını engelleyen düzenlenmenin de iptalini istedi. Avukatı olmayan kişiler için atanan avukatların ücretlerini Hazine karşılıyordu. Ancak 2006’dan bu yana Hazine, avukat ücretlerini doğrudan Adalet Bakanlığı’na aktarıyor. Barolar parayı Adalet Bakanlığı’ndan alıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler