Engin Alana da ret!

Engin Alan'a da ret!

Engin Alan'ın tahliye talebi reddedildi

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Haziran seçimlerinde MHP'den milletvekili seçilen Balyoz Davası tutuklusu emekli Korgeneral Engin Alan'ın tahliye talebini oy birliğiyle reddetti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti ise dün (Perşembe), Ergenekon tutuklusu olan ve 12 Haziran Genel Seçimleri'nde CHP'den Zonguldak milletvekili olan Mehmet Haberal ile İzmir Milletvekili seçilen Mustafa Balbay'ın tahliye taleplerini oy çokluğuyla reddetmişti.

TAHLİYE TALEBİNE RET
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, bugün görülen Balyoz Davası duruşması sonunda, 3 saatlik aranın ardından ara kararlarını açıkladı. Mahkeme daha önceki duruşmalarda sanık yakınlarınca, tahliye kararı vermediği gerekçesiyle heyete yönelik hakaretler edilmesi nedeniyle sanık yakınlarını duruşma salonundan çıkardıktan sonra kararlarını açıkladı. Mahkeme heyeti, 12 Haziran seçimlerinde MHP'den milletvekili seçilen emekli Korgeneral Engin Alan'ın tahliye talebini oy birliğiyle reddetti.

Alan'ın tahliye talebini reddeden mahkemenin ara kararında şu ifadeler yer aldı: "Anayasa'nın 83. maddesinin yasama dokunulmazlığını düzenlediği, bu maddenin 2. fıkrası uyarınca (Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali seçimden önce soruşturmasına başlanmış olmak kaydıyla Anayasa'nın 14. maddesindeki durumlar hüküm dışındadır)"

"Anayasa'nın 14. maddesinde Anayasa'da yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü, laik cumhuriyeti ortadan kaldırmayı, insan haklarına dayanan demokratik ve laik cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz. Anayasa hükümlerinden hiçbiri devlete veya kişilere Anayasa ile tanınan hak ve hürriyetlerin yok edilmesini veya Anayasa'da belirtilenden daha geniş şekilde sınırlandırılmasını amaçlayan bir faaliyette bulunmayı mümkün kılacak şekilde yorumlanamaz" şeklinde düzenlemeler dikkate alındığında;

RET KARARININ GEREKÇESİ
İddianamede sanığa isnat edilen 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 147 (5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 312) maddesinde yazılı suçun niteliği itibari ile Anayasa'nın 14. maddesi kapsamında kaldığı, Anayasa'nın 83/2 maddesinin 2. cümlesine göre yasama dokunulmazlığı dışında olması nedeniyle sanık hakkında yargılamanın durdurulmasına ve milletvekili seçilmeye dayalı olarak tahliyesine yer olmadığına (...) Sanık hakkında yargılamaya devam edileceğine dair Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne müzekkere yazılmasına oy birliğiyle karar verildi."

BALBAY VE HABERAL'A DA RET ÇIKMIŞTI
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti de dün (Perşembe), Ergenekon tutuklusu olan ve 12 Haziran Genel Seçimleri'nde CHP'den Zonguldak milletvekili olan Mehmet Haberal ile İzmir Milletvekili seçilen Mustafa Balbay'ın tahliye taleplerini oy çokluğuyla reddetmişti.

kaynak: haberturk.com / Zülfikar Ali Aydın

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler