Erdoğan BankAsya'nın anahtarını istedi

Erdoğan BankAsya'nın anahtarını istedi

Reuters haberinde “Politik savaşta Bank Asya’ya sadık müşterileri omuz verdi” ifadelerini kullanarak çok çarpıcı bir analize imza attı.

Reuters haber ajansı, son günlerde Bank Asya’ya yönelik girişimlerle ilgili geniş bir değerlendirme haberi yayınladı. “Politik savaşta Bank Asya’ya sadık müşterileri omuz verdi” başlıklı haberde yönetimin baskısına rağmen bankanın sağlam bir şekilde ayakta kaldığı vurgulandı.

EN İYİLER ARASINDA
Gelen emirler doğrultusunda resmi kuruluşlar ve kurumsal şirketlerin bankadan 4 milyar lira civarındaki mevduatını çektiğine işaret edilen haberde, “Bu miktar toplam mevduatın yüzde 20’sine karşılık geliyor. Yeterlilik rasyosu yüzde 17,35 olan banka, ortalamanın yüzde 16,3 olduğu ülkedeki en iyiler arasında” vurgusu yaptı.

EVLİLİK ALYANSLARINI BİLE SATIYORLAR
Emirle para çıkışından sonra binlerce müşterinin kanepeden evlilik alyansına kadar eşyalarını satarak bankaya destek olduğunun altı çizilen haberde adını açıklamayan müşterilerin görüşlerine yer verildi. Yaşananları, “Hükümetin yönettiği bir batırma operasyonu” olarak değerlendiren müşteriler, politik görüşü ne olursa olsun yapılanların yanlışlığına işaret etti. 1999’dan beri bankanın müşterisi olduğunu belirten 43 yaşındaki bir mudi, “Arabamı satıp alacağım parayı bankaya yatıracağım. Yaşananlar bir karalama kampanyası ve bankamın batırılmasına asla izin vermeyeceğim. Amacım 1000 lira da olsa bankadaki mevduatımı arttırmak” değerlendirmesinde bulundu.

KARŞILIKLARI SERBEST BIRAKAN BAŞÇI’YA KIZDI
Konuyu yakından takip eden kaynaklardan aldığı bilgileri aktaran ajans, eski Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bankanın akıbetini yakından takip ettiğini belirterek şu iddiaya yer verdi: “Olay sırasında Erdoğan seyahatteydi. ‘Dönünce Bank Asya’nın anahtarlarını masamda görmek istiyorum’ dedi. Ancak döndüğünde Bank Asya’nın Merkez Bankası’ndaki karşılıklarını serbest bırakıp batışı engellediği için Erdem Başçı’ya çok kızdı.”

YABANCI YATIRIMCI DAVA AÇABİLİR
Bankanın yüzde 54’ünün halka açık olduğu belirtilen haberde bu miktarın yarısının yabancıların elinde olduğuna işaret edildi. Yaşananlar nedeniyle sonunda yabancı yatırımcıların harekete geçebileceğinin altı çizilen haberde İstanbul’un önde gelen bir avukatının, eğer düzenleyiciler Bank Asya’ya el koymaya kalkıştıysa yabancı yatırımcının dava açabileceği bilgisine yer verdi. Banka hisselerinin yüzde 3,09’u İngiliz M&G Investment Management’in, yüzde 2,53’ü Amerikan Dimensi­onal Fund Advisor’un ve 1.62’si Norveç Merkez Bankası’nın elinde bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler