Erdoğan: Biden benim için tarih olur

Erdoğan: Biden benim için tarih olur

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bayram namazı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bayram namazı sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan ABD Başkan Yardımcısı Biden'in sözleri için "Böyle bir şey söylediyse benim için tarih olur" dedi.

Erdoğan sözlerinden satırbaşları;

- Kurban bayramın tebrik ediyorum. Milletimin İslam Dünyasının bayramını tebrik ediyor, barışa ve insanlığın şu andaki içinde bulunduğu sıkıntıların aşılmasını temenni ediyorum. Son dönemlerde bölgemizde, Suriye ve Irak’taki gelişmeler nedeniyle hassasiyetimiz ortada. Bu vesileyle bu bayramı bayram gibi yaşamayı rabbimden niyaz ediyorum. Ne yazık ki İslam dünyası son yıllarda İslamın kendi asli kimliği ile uyuşmayan bir tabloyu yaşıyor. Öldüren Müslüman, öldürülen Müslüman böyle bir tabloyu yaşıyor.

- Allahu ekber nidalarıyla insanların öldürülmesi katlanılabilir bir şey değil. Dinimizde asla yeri yok. Sınırlarımız adeta tehdit altında, bunları görüyoruz. Kobani’de olan, belki yarın sınıra yakın başka bölgemizde olacak, bütün  gelişmelere karşı tedbirlerimizi azami ölçüde almış bulunuyoruz. Atılması gereken adımlarım da attık, hazırlıklarımızı da yaptık.

- Süleyman Şah bizim vatan topraklarımız. Atacağımız adımlar belli. "Üç şey yerine gelmedikçe bu tür koalisyonun içinde yer almayız" dedik. Uçuşa yasak bölge konusunun hallolması dedik. Bu konuda koalisyon güçleri olarak başta ABD buna olumlu baktıklarını söylediler. Güvenli bölge, tampon bölge demiyorum. Güvenli bölgenin tesis edilmesi. Eğit – Donat prensibi var. Eğit Donat’la onların askerini hem eğitmek hem donatmak için mutabık kalınan maddedir. Bunu da halletmemiz halinde buradaki görünümümüz çok daha farklı olacaktır. Tabii bir çoğu bu işe olumsuz yaklaşacak. Akşam farklı sabah farklı olmaz. Devlette idarecinin sorumluluğu çok daha farklıdır ve anlamlıdır. Siz sınırlarınız tehdit altında iken bunlara göz yumarsanız sizi tarih affetmez. Bedel ödemeyle karşı karşıya kalacaksınız.

- Özellikle PKK terörünün içinde olanlar da bu durumu kullanmaya çalışıyor. IŞİD neyse bizim için PKK odur. Bunları ayrı değerlendirmek yanlıştır. Karşı düşmanı teşhiste yanlışlık yapılırsa zaferi olumsuz etkiler. Bunu baştan sağlam yapmak ve doğru teşhisle birlikte burada atılacak adımları atmak önem araz ediyor. Bu adımları dostlarımızla paylaştık. Başta TSK olmak üzere MİT olmak üzere bu işin üzerinde önemli duruyorlar.

- Bizim için çözüm süreci bozuldu diye bir şey yoktur. Çözüm sürecini engellmek isteyenler bunun bedelini ağır öderler. Kobani sizin için önemli de doğu anadolu bölgesi önemli değil mi? Kendi vatandaşını dağa kaçıran bunları değil mi? Cumhurbalkanı olarak bunları konuşma hakkım var ve konuşacağım bunları dile getirmek lazım. Dağa gidenleri ben tek başına bırakamam. Siz yatırımları engelleyeceksiniz, yakacaksınız yıkacaksınız. Biz yaktıklarını ısrarla yeniden yapıyoruz. Hakkari’de havalimanını hala bitiremiyoruz bunlar yüzünden. Bir mütaehit geliyor onu tehdit ediyorlar. Kobani’yi savunuyorlar da bu ülkenin doğusunu neden savunmuyorlar. HDP’li vekilller neden konuşmuyor.

- En ufak bir terör örgütüne en ufak bir yardımımız olamaz. Bunu kimse ispatlayamaz. Silahlı olarak sınırı geçtiğini kimseye söyleyemez. 6 bin işinin Türkiye’ye girişini yasakladı. Biden böyle şeyler söylediyse, Biden benim için tarih olur. Benden böyle bir ifade çıkmamıştır. Esefle karşıladım. ABD’deki görüşmede de biz yanlış yaptık, vs. diye konuşmalar asla olmamıştır. Horward’da böyle bir açıklama yaptıysa bizden özür dilemelidir.

DAVUTOĞLU DA TEPKİ GÖSTERDİ 
Başbakan Ahmet Davutoğlu, bayram namazı çıkışı ABD Başkan Yardımcısı Biden, açıklamalarına cevap verdi. Davutoğlu "Biden'in sözleri kabul etmek mümkün değil" dedi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Davutoğlu, "Biraz önce Süleyman Şah türbesinin komutanıyla görüştüm. Onlar da milletimizin bayramını tebrik etti. Bütün askerlerinin sıhhatlerinin iyi olduğunu belirttiler. Millet olarak yanlarındayız" dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Biden'in açıklamalarına da cevap veren Davutoğlu, "Türkiye'nin uyarıları başta dinlenmiş olunsaydı bunlar olmazdı Biden'in eleştirilerini kabul etmek mümkün değildir. Herkesin tarihi sorumluluğu var. Ancak tarihi sorumluluk aranmayacak tek ülke varsa o da Türkiye'dir" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler